Rosestafet: Forfatter bringer moral ind i debatten

Journalistens rosestafet gives i dag til forfatter Carsten Jensen for hans arbejde som kommentator, hans skriverier fra Afghanistan og hans utrættelige energi

Dagens afsender er bureaudirektør Niels Glavind, som roser forfatter Carsten Jensen:

En journalistisk genre, der har vundet frem de senere år, er den, der bedrives af de politiske kommentatorer. Næsten uanset hvad der sker, ser vi dem komme smilende frem på skærmen, hvor de motivfortolker politikernes handlinger. Vi andre (og politikerne selv) bekræftes her til stadighed af et billede af dansk politik – ikke som en kamp om værdier, men som et taktisk spil om mandater og ministertaburetter, hvor meningsmålinger træder i stedet for samfunds- og menneskesyn.

Derfor er det godt og nødvendigt, at der trods alt også er kommentatorer, der kan se ud over den snævre Christiansborg-verden og bringe perspektiv og moral ind i debatten. Et fremtrædende eksempel er Carsten Jensen, kosmopolitten fra Ærø, som løbende giver sit besyv med i Føljeton, på de sociale medier – og fx i Le Monde og Frankfurter Allgemeine, hvor han denne sommer har analyseret det danske socialdemokratis moralske deroute.

Moralister har normalt ikke et godt ry i Danmark, men Carsten Jensen er ikke kun moralist. Han søger også at forstå problemernes kerne gennem grundige analyser og ved selvsyn. Et godt eksempel er hans mange beretninger om Afghanistan-krigen, som bygger på gentagne rejser i landet. Det har han formidlet både i kommentar- roman- og reportageform på en måde, så vi får en forståelse ikke blot af vestens selvforståelse og dilemmaer, men også af konfliktens kompleksitet og talrige aktører.

Nu, hvor vi efter 20 år forlader Afghanistan med halen mellem benene, kunne han godt stå frem og sige: – Hvad sagde jeg!

Det gør han dog vistnok ikke.

Derimod kaster han sig over nye sager med utrættelig energi. I dag gælder det især vores behandling af flygtninge, bl.a. de syrere, der beordres tilbage til Assad-regimet. Dem vil han gerne – sammen med mange andre danskere – give stemme.

Carsten Jensen viser os, at vi godt kan beskæftige os med de svage i samfundet og med politik på en måde, hvor vi forholder os analytisk, men alligevel ikke glemmer det internationale perspektiv eller de værdier, vi gerne vil kendes for.

Sådan bevægede stafetten sig:

Christian Lindhardt, chefredaktør, Journalisten –>

Jonas Schrøder, kommunikationschef, Rema 1000 –>

Morten Bruun, fodboldkommentator, Discovery –>

Sørine Gotfredsen, debattør og sognepræst –>

Jes Dorph-Petersen, tidligere tv-vært –>

Monica Lylloff, stifter af foreningen ’En million stemmer’ –>

Christine Hanberg, fotograf og filminstruktør –>

Niels Glavind, journalist og direktør for Bureau 2000 –>

Carsten Jensen, forfatter –>

Nagieb Khaja, freelancejournalist –>

Kristoffer Eriksen, kommende chefredaktør, Frihedsbrevet –>

Sofie Rye, journalist, Danmarks Radio –>

Helle Fuusager, journalist, Ekstra Bladet/Frihedsbrevet –>

Maya Tekeli, journalist, Frihedsbrevet –>

Morten Reimar, presserådgiver, Venstre –>

Knud Brix, vært for ‘Genstart’ på DR –>

Poul Ernstved, selvstændig fotograf –>

Charlotte Beder, studievært, TV 2 News –>

Birgitte Borup, udlandsredaktør, Berlingske –>

Karen Edelmann Keinicke, chefredaktør, Det Nordjyske Mediehus –>

Peter Ernstved Rasmussen, indehaver, Olfi

Fagbladet Journalisten har startet denne sommerstafet, hvor en person hver dag giver ros videre til en anden person i medie- og kommunikationsbranchen.

Det er helt op til modtageren af rose-stafetten at sende ros videre til en ny person, og den er udelukkende et udtryk for afsenderens egen holdning og ikke for redaktionens.

0 Kommentarer