Rosestafet: En verdenskvinde, der låner os sit blik

Journalistens rosestafet går i dag til Birgitte Borup, der er udlandsredaktør på Berlingske. Hun får ros for at se tendenser, andre ikke ser, og for at formulere sig med en elegance, man sjældent møder

Dagens afsender er Charlotte Beder, vært på TV 2 News, som roser udlandsredaktør på Berlingske, Birgitte Borup:

Det er faktisk ret sigende. Når jeg scroller ned over dine mange kommentarer og artikler på Berlingske.dk for at ”researche” til dette rosebrev, får jeg lyst til at læse hver og en. Igen.

For jeg ved, at bag de begavet pirrende rubrikker – der lokker med alt fra sloggi’er og Dirty Dancing til Trumps krig med Andrea fra Beverly – vil jeg finde noget, jeg ikke får andre steder: Lov til at se verden med en verdenskvindes øjne.

Faktisk har du vippet Poul Høi af pinden. Engang var det hans byline, jeg ledte efter som den første i avisen. Nu er det din. (Og Poul, jeg læser stadig det, du skriver. Men først efter Birgittes.)

Der er to grunde til denne i sig selv ret imponerende bedrift.

Den første handler om indhold. I dine tekster møder jeg tendenser, jeg ikke selv får øje på. Pointer, jeg ikke selv har fanget. Og argumenter, jeg ikke vidste, at jeg havde brug for at høre. Om det er en spiddende sandhed om, hvorfor Friends’ reunion var kikset – eller hvem der vinder på den bølge af vold, der skyller ind over USA’s storbyer.

Sjældent har jeg oplevet en skribent, der – med fagligheden og troværdigheden i behold – kan spænde fra analyser af Britney Spears til Armin Laschet. Når jeg tænker over det, er deres eneste fællesnævner egentlig nok dig.

Og du gør det med et gehør, der får det til at virke så let. Ganske som når du gør dig – på tv. Jeg talte om dig forleden med en gammel kollega, som meget rammende sagde: ”Når hun er på tv, så siger hun aldrig noget, der ikke er interessant”. Spot on.

Det er interessant. Klart. Og sagt med en sikkerhed i stemmen, som få kan matche. Ganske som dit sprog. Og det er grund nummer to til dette rosebrev.

Lad os lade dit sprog tale for sig selv:

For ”i Hollywood står alder øverst på listen over freudianske fornægtelser”. Og ”resten af partiet bør skæve til byen, der aldrig sover, og indse, at de selv har sovet i timen”.

Det rummer en elegance, man sjældent møder. Og en upumpet lethed, der får det til at virke som en naturlig forlængelse af din tankerække. Så, Birgitte: Bliv ved med at låne mig dit blik på verden. For det løfter mit.

Sådan bevægede stafetten sig:

Christian Lindhardt, chefredaktør, Journalisten –>

Jonas Schrøder, kommunikationschef, Rema 1000 –>

Morten Bruun, fodboldkommentator, Discovery –>

Sørine Gotfredsen, debattør og sognepræst –>

Jes Dorph-Petersen, tidligere tv-vært –>

Monica Lylloff, stifter af foreningen ’En million stemmer’ –>

Christine Hanberg, fotograf og filminstruktør –>

Niels Glavind, journalist og direktør for Bureau 2000 –>

Carsten Jensen, forfatter –>

Nagieb Khaja, freelancejournalist –>

Kristoffer Eriksen, kommende chefredaktør, Frihedsbrevet –>

Sofie Rye, journalist, Danmarks Radio –>

Helle Fuusager, journalist, Ekstra Bladet/Frihedsbrevet –>

Maya Tekeli, journalist, Frihedsbrevet –>

Morten Reimar, presserådgiver, Venstre –>

Knud Brix, vært for ‘Genstart’ på DR –>

Poul Ernstved, selvstændig fotograf –>

Charlotte Beder, studievært, TV 2 News –>

Birgitte Borup, udlandsredaktør, Berlingske –>

Karen Edelmann Keinicke, chefredaktør, Det Nordjyske Mediehus –>

Peter Ernstved Rasmussen, indehaver, Olfi

Fagbladet Journalisten har startet denne sommerstafet, hvor en person hver dag giver ros videre til en anden person i medie- og kommunikationsbranchen.

Det er helt op til modtageren af rose-stafetten at sende ros videre til en ny person, og den er udelukkende et udtryk for afsenderens egen holdning og ikke for redaktionens.

0 Kommentarer