Rosestafet: DR-journalist blev bare ved og ved og ved

Journalistens rosestafet gives i dag til Sofie Rye fra Danmarks Radio, der især får ros for sit arbejde med at afsløre anklagerne om seksuelle overgreb mod Naser Khader

Dagens afsender er Frihedsbrevets kommende chefredaktør Kristoffer Eriksen, som roser DR-journalist Sofie Rye:

Sofie Rye fra DR, som jeg kender fra vores tid sammen på Radio 24syv, fortjener et gevaldigt skulderklap og et ordentligt skud ros for sin forbilledlige afsløring af Naser Khader som seriekrænker. Hvis du ikke har fået læst historien endnu, så skynd dig at klikke her.

Det er ret vildt at tænke på, at Sofie Rye påbegyndte sin research helt tilbage i 2017. Ja, du læste rigtigt – for fire år siden, samme år som Donald Trump blev indsat som præsident og Peter Madsen stadig blev opfattet som en hyggelig og pudseløjerlig opfinder.

Journalistik om seksuelle overgreb og krænkelser er en af fagets sværeste discipliner. Der er sjældent håndfast dokumentation eller øjenvidner. Samtidig skal journalisten håndtere meget sårbare kilder, som skal beskyttes efter bedste evne.

Konsekvenserne af historien er til at tage og føle på, og de kan være både livs- og karriereødelæggende for den anklagede part, hvorfor fejl er det ultimative rædselsscenarie – ligesom udsigten til stævninger og trusler om bål og brand også vil gøre nogle chefer lidt lange i ansigtet.

Det kræver en journalist af en helt særlig støbning at balancere med dette. Sådan en journalist er Sofie Rye. Det har jeg selv kunnet se, da jeg var kollega med og chef for hende på Radio 24syv.

Sofie Rye har interviewet hele fem kvinder, hvoraf tre står frem med navn og ansigt, der hver især fortæller om at blive udsat for overgreb og krænkelser af Naser Khader. Artiklen er skrevet i samarbejde med journalisterne Anders Byskov Svendsen og Frederik Hugo Ledegaard og fremstår mere gennemarbejdet end selv det mest hardcore anklageskrift.

Grundigheden i researchen, detaljerigdommen i beskrivelserne og antallet af kvinder, der står frem, gør det vanskeligt, ja nærmest umuligt, for Konservative og Naser Khader bare at trække på skuldrene over anklagerne og kalde dem pure opspind.

I dagens nyhedsbillede havde mange nok givet op efter at have brugt allerhøjst 3-6 måneder på projektet og indset, at den historie aldrig ville komme ud over rampen. Men her er journalisten bare blevet ved og ved og ved. Det er den stædighed og ukuelige tilgang, som jeg er allermest imponeret over ved Sofie Rye, og som jeg mener tjener til inspiration for alle journalister.

Oplevelserne, som de fem kvinder har fortalt om, ville simpelthen aldrig have set dagens lys, hvis det ikke var fordi Sofie Rye som journalist er optændt af den hellige ild, og jeg håber, at DR er stolte af at have taget metoo-journalistikken til et helt nyt niveau.

Sådan bevægede stafetten sig:

Christian Lindhardt, chefredaktør, Journalisten –>

Jonas Schrøder, kommunikationschef, Rema 1000 –>

Morten Bruun, fodboldkommentator, Discovery –>

Sørine Gotfredsen, debattør og sognepræst –>

Jes Dorph-Petersen, tidligere tv-vært –>

Monica Lylloff, stifter af foreningen ’En million stemmer’ –>

Christine Hanberg, fotograf og filminstruktør –>

Niels Glavind, journalist og direktør for Bureau 2000 –>

Carsten Jensen, forfatter –>

Nagieb Khaja, freelancejournalist –>

Kristoffer Eriksen, kommende chefredaktør, Frihedsbrevet –>

Sofie Rye, journalist, Danmarks Radio –>

Helle Fuusager, journalist, Ekstra Bladet/Frihedsbrevet –>

Maya Tekeli, journalist, Frihedsbrevet –>

Morten Reimar, presserådgiver, Venstre –>

Knud Brix, vært for ‘Genstart’ på DR –>

Poul Ernstved, selvstændig fotograf –>

Charlotte Beder, studievært, TV 2 News –>

Birgitte Borup, udlandsredaktør, Berlingske –>

Karen Edelmann Keinicke, chefredaktør, Det Nordjyske Mediehus –>

Peter Ernstved Rasmussen, indehaver, Olfi

Fagbladet Journalisten har startet denne sommerstafet, hvor en person hver dag giver ros videre til en anden person i medie- og kommunikationsbranchen.

Det er helt op til modtageren af rose-stafetten at sende ros videre til en ny person, og den er udelukkende et udtryk for afsenderens egen holdning og ikke for redaktionens.

0 Kommentarer