Rosestafet: Der er brug for journalister som hende

Journalistens rosestafet gives i dag til graverjournalist Helle Fuusager, som især fremhæves for sit arbejde med at afdække en skandalesag i Tårnby Kommune.

Dagens afsender er journalist Sofie Rye fra Danmarks Radio, som fremhæver journalist Helle Fuusager fra Ekstra Bladet:

Der findes en fantastisk flok af journalister, som den almindelige dansker sjældent lægger mærke til: Man ser måske deres navne i en byline om spion-afsløringer hos Forsvarets Efterretningstjeneste, eller hører deres stemmer i en podcast om landets hårdeste bandekrimielle. Og så tilhører de den gruppe, der gør mig allermest stolt af mit fag: den undersøgende journalist.

I en tid, hvor netop den undersøgende journalist er under stadig større pres, giver jeg hermed stafetten videre til en sådan: Helle Fuusager fra Ekstra Bladet. (Efter vi modtog denne tekst fra Sofie Rye, annoncerede Helle Fuusager, at hun skifter til Frihedsbrevet, red.)

Jeg har aldrig mødt Fuusager eller arbejdet sammen med hende, men lige nu er hun i færd med at afdække en kæmpe skandale i Tårnby Kommune, hvor en række fup-rapporter er blevet brugt i sager om tvangsfjernelser af børn. Der er endda lavet en podcast-serie om sagen til de lyd-glade: I de forkerte hænder.

Uagtet hvilke nye formater, clickbait-foranstaltninger og forretningsmodeller diverse medier finder på, så vil den modige, grundige og undersøgende journalistik være evigt relevant og en fuldstændig uundværlig grundsten i et frit samfund.

Men det er en gruppe under angreb, også i Europa: Daphne Caruana Galizia, Peter R. de Vries, Ján Kuciak, Giorgos Karaivaz. Alle undersøgende journalister, der er blevet dræbt de seneste år lige rundt om os, i Malta, Holland, Slovakiet, Grækenland.

Vi ser også en anden foruroligende tendens – strategiske søgsmål kendt som SLAPP suits. der har til formål at intimidere, udmatte og stoppe kritiske røster.

Der er med andre for brug for journalister som Helle Fuusager, som jeg håber kan inspirere andre til gå i samme spor: Hold fast, vær modig, bliv ved og ved igen, også når der kommer modstand i form af papirbunker, trusler og sagsanlæg.

Rose-stafetten er hermed glædeligt givet videre.

Sådan bevægede stafetten sig:

Christian Lindhardt, chefredaktør, Journalisten –>

Jonas Schrøder, kommunikationschef, Rema 1000 –>

Morten Bruun, fodboldkommentator, Discovery –>

Sørine Gotfredsen, debattør og sognepræst –>

Jes Dorph-Petersen, tidligere tv-vært –>

Monica Lylloff, stifter af foreningen ’En million stemmer’ –>

Christine Hanberg, fotograf og filminstruktør –>

Niels Glavind, journalist og direktør for Bureau 2000 –>

Carsten Jensen, forfatter –>

Nagieb Khaja, freelancejournalist –>

Kristoffer Eriksen, kommende chefredaktør, Frihedsbrevet –>

Sofie Rye, journalist, Danmarks Radio –>

Helle Fuusager, journalist, Ekstra Bladet/Frihedsbrevet –>

Maya Tekeli, journalist, Frihedsbrevet –>

Morten Reimar, presserådgiver, Venstre –>

Knud Brix, vært for ‘Genstart’ på DR –>

Poul Ernstved, selvstændig fotograf –>

Charlotte Beder, studievært, TV 2 News –>

Birgitte Borup, udlandsredaktør, Berlingske –>

Karen Edelmann Keinicke, chefredaktør, Det Nordjyske Mediehus –>

Peter Ernstved Rasmussen, indehaver, Olfi

Fagbladet Journalisten har startet denne sommerstafet, hvor en person hver dag giver ros videre til en anden person i medie- og kommunikationsbranchen.

Det er helt op til modtageren af rose-stafetten at sende ros videre til en ny person, og den er udelukkende et udtryk for afsenderens egen holdning og ikke for redaktionens.

0 Kommentarer