Rose missede Cavling-nominering for fjerde gang

Rekordmange havde indstillet Flemming Rose til at modtage årets Cavling-pris. Alligevel var han ikke blandt de tre nominerede, da de blev offentliggjort tirsdag. »En fejl af dimensioner,« mener Klaus Wivel, der havde foreslået Rose for fjerde gang. Cavling-formand: »Det er jo hans mening« (opdateret kl. 12.16)

»Jeg synes ærlig talt, det er pinligt, at han ikke har fået den pris for længst.«

Sådan siger Klaus Wivel, journalist på Weekendavisen, efter at det tirsdag eftermiddag stod klart, at Flemming Rose ikke er nomineret til Cavling-prisen 2016.

Sammen med 83 andre havde Klaus Wivel foreslået Flemming Rose til prisen for hans bogtrilogi, der i efteråret blev afsluttet med bogen 'De besatte'. Det er aldrig sket før, at så mange har indstillet den samme journalist til den prestigefulde pris.

Blandt indstillerne var Radio24syvs Mads Brügger, Jysk Fynske Mediers Troels Mylenberg, ny Deadline-vært Lotte Folke Kaarsholm og Politikens Jakob Sheikh. 

»Der er ikke kommet et væsentligere dansk værk om det fundament, som dansk presse står på, end Roses bøger. Og det er vi mange i dansk presse, der mener. Derfor kan det undre mig, at han ikke engang er nomineret,« siger Klaus Wivel.

I 2006 var Flemming Rose nomineret til Cavling for sit forsvar for ytringsfriheden i kølvandet på Muhammed-krisen. 

»Langt de fleste i hans situation havde tiet stille«

Det er ikke første gang, Klaus Wivel har foreslået Flemming Rose til Cavling-prisen. Faktisk var det i år fjerde gang, han tog initiativ til at indstille Rose.

»Men jeg troede faktisk, at han havde en bedre chance for at blive nomineret i år. Jeg synes, det er en fejl af dimensioner, at han er blevet forbigået igen,« siger Klaus Wivel.

»Hans bøger handler om den trussel, som ytringsfriheden står over for her til lands og internationalt. Det har Rose forholdt sig til med en grundighed og saglighed, som i sig selv er imponerende. Det nemmeste for ham havde været at dukke nakken og tie stille. Men det har han ikke gjort, og det har haft store personlige omkostninger for ham. Jeg synes, det er på høje tid, at vi anerkender det arbejde, Rose har gjort,« siger Klaus Wivel.

Men Cavling-prisen er jo ikke en ærespris …

»Nej, og jeg synes heller ikke, han skal have den i solidaritet med de ofre, han har gjort. Han skal alene have den for sine tre bøger. Men det er værd at overveje, at langt de fleste i hans situation nok havde tiet stille.«

Cavlingkomitéen vil ikke begrunde

Formand for Cavling-komiteen Ida Ebbensgaard afviser over for Journalisten at begrunde, hvorfor komitéen heller ikke i år har valgt Flemming Rose som en af de nominerede.

»Vi lytter i komitéen til folks forslag, og vi lægger meget vægt på deres motivationer. Men vi forbeholder os retten til at lukke døren,« siger hun.

Klaus Wivel kalder det en fejl af dimensioner, at I har forbigået Rose igen. Hvad siger du til det?

»Det er jo hans mening, og den er han velkommen til at have. Vi synes i Cavlingkomitéen, at det er skønt, at folk vil debattere og har holdninger til journalistik. Sådan skal det gerne være, og vi sætter stor pris på de input, vi får,« siger Ida Ebbensgaard. 

I går offentliggjorde Dansk Journalistforbund de tre nominerede: Berlingske, Information, Dokumentarkompagniet/TV 2. Der var 46 indstillede projekter i år. Prisen uddeles 6. januar 2017.

Opdateret klokken 12.16: Det er tilføjet til artiklen, at Flemming Rose var nomineret til Cavling-prisen i 2006. 

 

3 Kommentarer

Troels Schmidt
15. DECEMBER 2016
Klaus Wivel er knotten over
Klaus Wivel er knotten over at Flemming Rose ikke får Cavlingsprisen - når det nu er ham, der har fået ideen for fjerde gang. Men det skal Wivel ikke være. Flemming Rose Muhammad-stunt har fuldstændig undermineret journalistikkens forhold til ytringsfrihedsbegrebet fordi Rose forvekslede ytringsfrihed med en sær ytringspligt. I mine øjne endte Flemmings Rose med at underminere vores højt skattede, grundlovssikrede ytringsfrihed. Og hvorfor i alverden skulle han dog have Cavlingsprisen for det? Cavlingsprisen gives for god journalistik og ikke for højredrejede politiske indslag i mediedebatten.
Andrey Kazankov
15. DECEMBER 2016
Når langt de fleste Cavling
Når langt de fleste Cavling-vindere er glemt, vil Flemming Rose stadig at være at finde på samme side som Salman Rushdie i historiebøgerne. Ingen har fortjent Cavling-prisen mere end Rose. Det er ubeskriveligt pinligt, at han endnu ikke har fået den.
Steen Ole Rasmussen
14. DECEMBER 2016
Der ligger jo det i det, at
Der ligger jo det i det, at indstillere har det godt med at stå i opstigning til komiteen, hvorfor begge sider af antagonismen omkring Rose henter noget hjem med afgørelsen. Næste år bliver det endnu mere udpræget osv.