ROJ TV-kanaler idømt sendestop

ROJ TV-kanaler skal nu trække stikket i to måneder. Radio- og Tv-nævnet har ikke fundet hadefulde programmer, men folkene bag ROJ TV straffes med sendestop for ikke at gemme alle udsendelser

ROJ TV-kanaler skal nu trække stikket i to måneder. Radio- og Tv-nævnet har ikke fundet hadefulde programmer, men folkene bag ROJ TV straffes med sendestop for ikke at gemme alle udsendelser

Radio- og Tv-nævnet pålægger nu tv-kanalen ROJ TV sendestop i to måneder. Den kurdiske tv-kanal har været voldsomt i vælten, fordi den beskyldes for at støtte PKK-bevægelsen – der er på flere terrorlister.

I januar blev ROJ TV dømt ved byretten for at fungere som talerør for PKK. På baggrund af dommen har Radio- og Tv-nævnet undersøgt kanalen og gennemset programmer for at fastslå, om ROJ TV skulle miste sendetilladelsen i Danmark.

Nu har nævnet så afgjort, at selskabet bag ROJ TV – Mesopotamia Broadcasts – mister sendetilladelsen i to måneder. Men det sker ikke, fordi nævnet har fundet programmer, der opfordrer til terror.

"Ud af de programmer, Nævnet har haft mulighed for at gennemgå, har Nævnet ikke fundet eksempler på direkte tilskyndelse til had, som kan tilregnes ROJ TV," lyder det i en pressemeddelelse.

Årsagen er, at ROJ TV ifølge nævnet ikke har levet op til sin forpligtelse til at optage og opbevare alle sendte programmer. Derfor har nævnet ikke kunnet gennemse programmer systematisk.

"Nævnet har dog på grund af de manglende optagelser ikke haft nogen reel mulighed for at vurdere, hvorvidt andre programmer på kanalen har tilskyndet til had," lyder det i meddelelsen.

Formanden for Radio- og Tv-nævnet, Christian Scherfig, udtaler:

"For at kunne føre tilsyn med Mesopotamia Broadcasts kanaler, har vi i Nævnet bedt om optagelser af den samlede sendeflade på selskabets kanaler. Men da selskabet ikke, som det ellers er forpligtet til, optager hele fladen, har Nævnet ikke haft nogen reel mulighed for at vurdere den samlede sendeflade, og dermed vanskeliggøres Nævnets tilsyn."

Han fortsætter i meddelelsen: 

"At Nævnet pålægger sendestop på selskabets registreringer i 2 måneder skyldes derfor dels, at tilsidesættelsen er meget omfattende og vedvarende, dels at Nævnet herved reelt ikke har nogen mulighed for at konstatere, hvorvidt andre programmer end de sete tilskynder til had."

Mesopotamia Broadcast skal indstille al programvirksomhed i to måneder på alle sine fire registrerede kanaler: ROJ TV (som ikke sender længere), NUCE TV (nyhedskanal), MMC (musikvideokanal) og METV (som ikke har sendt siden 2004).

Dommen ved byretten er i øvrigt anket, ligesom Dansk Journalistforbund i januar gik ud og anbefalede.

1 Kommentar

Niels Riis Ebbesen
27. SEPTEMBER 2012
Re: ROJ TV-kanaler idømt sendestop

Denne sag burde egenlig bringe alle danske journalister og medier op i det røde felt, for PKK er jo også et politisk parti, som er talerør for den kurdiske befolkning i Tyrkiet. Og når USA og europæerne hopper med på, at tyrkerne sætter terrorist prædikatet på PKK, så skyldes det ene og alene Nato-samarbejdet, og Tyrkiets strategiske placering, som en prop i Bospurus strædet. 

Derfor har USA og europæerne helt set bort fra, at Tyrkiet ikke er et demokratisk land, og at der ikke er ytrings og pressefrihed i Tyrkiet, som også har et meget anstrengt forhold til menneskerettighederne.

Ved at sætte terrorist prædikatet på PKK, der er det lykkedes for tyrkerne, at udstrække den censur der er af kurderne og PKK i Tyrkiet, til også at gælde i USA og Europa. Og jeg er dæleme flov ved, at være borger i et land, der på den måde er med til at indføre censur ad bagdøren.

Og Wikileaks har jo sørget for, at det ikke er en hemmelighed, at USA og Danmark indgik en beskidt studehandel med Tyrkerne, så Anders Fog Rasmussen kunne blive generalsekretær for Nato.

Jeg vil også lige minde alle om, at under anden verdenskrig, der blev de danske modstandsfolk og sabotører udråbt til at være terrorister af den tyske besættelsesmagt, og den danske samarbejdsregering, det var først efter befrielsen, at de blev forfremmet til frihedskæmpere og helte.

Med venlig hilsen

Niels Riis Ebbesen