Rohde tabte drømmen på gulvet

Den fyrede radiodirektør Jens Rohde kunne ikke give slip på fortiden som storspiller på den politiske arena. Sammen med en aggressiv lederstil kostede det ham opbakningen fra både medarbejdere og ledelse.

Den fyrede radiodirektør Jens Rohde kunne ikke give slip på fortiden som storspiller på den politiske arena. Sammen med en aggressiv lederstil kostede det ham opbakningen fra både medarbejdere og ledelse.

FYRING. Mandag den 14. november 2007. Medarbejderne på TV2 Radio er netop gået fra et møde med Anders Kronborg, konstitueret administrerende direktør på TV 2. Der er en løssluppen stemning omkring frokostbordene i Støberigade i København.

Jens Rohde er blevet fyret fra direktørposten på TV2 Radio. Mange medarbejdere føler sig lettede, men de er også forundrede. Hvorfor blev han overhovedet ansat?

En del af medarbejderne har fra begyndelsen tvivlet på hans evner og dømmekraft. Og ikke mindst på om han kunne finde ud af at holde sin politiske fortid på behørig afstand af sin nye chefrolle på TV2 Radio.

Den sidste rest af tillid forsvandt få dage inden valget, da Jens Rohde på forsiden af Ekstra Bladet plantede begge ben i valgkampen ved at bekræfte udokumenterede påstande om, at Socialdemokraternes politiske ordfører Henrik Sass Larsen drev spionvirksomhed under valget i 2005 ved at videregive fortrolige oplysninger til Venstres partitop.

Medarbejderne fandt det ubegribeligt. Hvorfor sagde han ikke bare 'ingen kommentarer', da han blev ringet op? Hvorfor satte han sit job og den i forvejen hårdt prøvede radiostations rygte og troværdighed på spil? Igen!?

Ikke nok med det. Jens Rohde havde også gentagne gange opført sig arrogant og aggressivt over for medarbejdere, oplyser Journalistens kilder:

»Han har brugt vendinger, som at nu skulle vi få fingeren ud af r…, og at det her ikke er en frivillig forening. Som om han ikke tror, at vi tager vores arbejde alvorligt. Han har stor antipati over for DR og har igen og igen understreget, at det her er ikke DR – det er et kommercielt foretagende.

For ham var det en måde at kritisere vores indsats på,« siger en medarbejder. Medarbejdere fortæller, at Jens Rohdes evne til at puste sig op i sin chefrolle var omvendt proportional med deres respekt for hans faglighed og kompetencer som leder.

Jim Receveur, direktør for Radio 100FM, mener, at Jens Rohdes største svaghed var manglende radioerfaring.

»Han er en dejlig fyr med en stor passion for radiomediet. Men jeg tror ikke, han var klar over, hvad han gik ind til. Det er en kæmpe opgave at starte en radiokanal. Det er ikke nok at have været politiker og arbejdet på en lokalradio engang. Det er som at gå fra 0 til 100 på en dag,« siger Jim Receveur.

 

Jens Rohde havde ansvaret for den kommercielle del af radiostationen. Og ifølge Journalistens oplysninger forsøgte han da heller aldrig at blande sig i den journalistiske prioritering. Inden folketingsvalget gjorde han det endda klart over for medarbejdere, at han ville holde sig væk, så snart valget blev udskrevet, så ingen kunne skyde TV2 Radio politiske motiver i skoene under valgkampen.

»Så meget desto mere overraskende var det at se den her melding på forsiden af Ekstra Bladet få dage inden valget,« siger en TV 2-medarbejder, der ønsker at være anonym.

»Det virker, som om han har svært ved at slippe rollen som politisk ordfører for Venstre. Han talte bramfrit om sine holdninger og gik gerne ud med skraldet for partiet. Jeg tror, det ville stride fundamentalt mod hans natur ikke at bekræfte en historie, hvis han mener, den er rigtig.«

En anden medarbejder siger:

»Han er enten for dum eller for styret af partipolitiske motiver. Han har ikke kunnet finde ud af at trække stregen i sandet og holde tingene adskilt.«

Og det belaster TV 2s status som uafhængig medievirksomhed, mener Journalistens kilder.

»Det har givet os nogle problemer, for vi har skulle bruge meget energi på at overbevise offentligheden om, at vi er uafhængige,« sagde Lennart Sten, tillidsmand på TV 2, til Journalisten.dk få dage inden fyringen.

En medarbejder på TV2 Radio er enig:

»Det skaber et billede af, at radioen er Venstres fortrop. Men på en måde har jeg lidt ondt af ham (Rohde, red.), for jeg synes ikke, at han har fået en reel chance for at ryste det politiske åg af sig. Der har nærmest udviklet sig en lynchstemning imod ham på radioen. På den anden side er det ikke den historie (om Sass, red.), vi har mest brug for. Vi har fået så meget dårlig presse i forvejen, så det er nok bedst, han ryger.«

 

Venstres politiske ordfører kaldte det et drømmejob, da han i efteråret 2006 forlod Christiansborg for at blive direktør på TV2 Radio. Ikke alene fik han chancen for at stå i spidsen for en ny landsdækkende radiokanal. Han skulle også være med til at bryde monopolet hos det statsejede DR, som i hans verden var støbt i socialdemokratisk beton.

Jens Rohde elsker radiomediet og har arbejdet på Radio Viborg i en årrække, inden han blev valgt ind i Folketinget i 1998. Som medieordfører havde han været hovedforhandler ved det medieforlig, som blandt andet fastlagde public service-forpligtelserne for den nye radiokanal. Og så var han kendt for sin frækhed og sit temperament. Den daværende administrerende
TV 2-direktør Per Mikael Jensen mente dengang, at Jens Rohde var den helt rigtige mand på posten.

 

Målet var at nå 15 procent af de 21-50årige lyttere i år, men TV2 Radio kæmpede sig først for nylig over syv procent. Jens Rohde har kaldt det for børnesygdomme og har tilføjet, at radioen nu er relanceret og har fundet sin retning.

Men det bliver uden ham selv ombord. Han har mistet sit drømmejob. Rohde havde ifølge Anders Kronborg gjort et 'godt stykke arbejde i opbygningen af radiokanalen'. Samtidig roser ny konstitueret direktør for TV2 Radio Suzanne Moll Jens Rohde for den lagte strategi.

Men hensynet til TV 2s politiske neutralitet gjorde, at Rohde måtte gå.

Anders Kronborg var med til at ansætte Jens Rohde.

»Jeg mener ikke, at det var en forkert beslutning, selvom det viste sig ikke at være en succes. Jeg mener fortsat ikke, det bør være diskvalificerende at have en politisk baggrund. Jens Rohde blev først og fremmest ansat på grund af sin store indsigt i medielovgivningen,« siger han.

I forhold til medarbejdernes kritik af Jens Rohdes aggressive udfald, siger Anders Kronborg:

»Det kender jeg ikke noget til. Hvis det var tilfældet, går jeg ud fra, at jeg ville have hørt om det fra tillidsmanden.«

I en farvelmail til medarbejderne afviser Jens Rohde beskyldningerne om sammenblanding af interesser.

»For god ordens skyld skal jeg understrege, at jeg på intet tidspunkt har brugt min position på TV 2 til at fremme politiske holdninger eller historier på TV2 Radio eller TV 2 i almindelighed af nogen art.«

Herefter roste han medarbejderne for en formidabel indsats. Og så blev der stille.

»Jeg har for nuværende ikke yderligere at tilføje,« lyder beskeden på hans telefonsvarer. /

Efter at denne artikel var sendt i trykken valgte Jens Rohde alligevel at udtale sig til Journalisten. Læs Jens Rohde bryder tavsheden her.

 

Om Jens Rohde

Jens Rohde blev ansat som administrerende direktør for TV2 Radio i september 2006.

 

To måneder senere antydede han i B.T., at Socialdemokraternes formand Helle Thorning-Schmidt var kommet lettere til tops på grund af sit køn, og indkasserede advarsel.

 

I foråret 2007 overfusede Jens Rohde  Radio- og tv-nævnets formand Christian Scherfig, som havde bedt om en redegørelse for TV2 Radios sendeplan.

 

I valgkampen blandede Jens Rohde sig i den politiske dagsorden ved at bekræfte forlydender om, at Henrik Sass Larsen videregav fortrolige oplysninger om Socialdemokraterne til Venstres partitop under valget i 2005.

 

0 Kommentarer