Roger Buch: Kommunalvalget bliver et tv-valg

TV 2-regionerne giver den mest grundige dækning af kommunalvalget nogensinde. »Det er en demokratisk fordel,« siger TV 2 Fyn. Men det er ikke sikkert, seerne følger med: »En times debat fra Tønder appellerer nok ikke specielt til dem i Hedensted,« lyder det fra TV Syd

Det kommende kommunalvalg kan gå hen og blive det første kommunale tv-valg. TV 2-regionernes 24 timers kanaler betyder, at journalisterne kan gå mere i dybden. Og så er der færre kommuner sammenlignet med før kommunalreformen.

»Før kommunalreformen var det umuligt for en regionalstation at lave en aften om hver kommune i regionen, fordi man skulle ud til 30-35 kommuner. Nu kan hver kommune få deres egen aften,« siger kommunalforsker på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Roger Buch.

Nyhedschef Jakob Risbro på TV 2 Fyn siger, at stationen kan give en mere omfattende dækning, fordi man har fået mere sendetid.

»Vi kan give den mere skrald, fordi vi har mere plads,« siger Jakob Risbro.

Nyhedsredaktør på TV Syd, Lotte Blomgreen er enig.

»Vi dækker valget mere omfattende end nogensinde før,« forklarer hun.

Færre kommuner, mere sendetid

TV 2 Fyn og TV Syd sender live-debatmøder fra hver kommune op til valget. Debatten begynder i slutningen af 19.30-udsendelserne og skifter derefter over til stationernes nye 24 timers-kanaler.

Før kommunalreformen i 2007 skulle TV Syd dække mere end 50 kommuner. Det tal er nu faldet til 14. På Fyn er antallet af kommuner faldet fra 32 til 10.

»Antallet passer perfekt til en kanal som vores. Det var sværere med 32 kommuner. Hvis vi skulle rundt til dem alle sammen, skulle vi begynde så tidligt, at seerne ville være trætte af kommunalpolitik, når valget kom. Det er en demokratisk fordel, at vi kan komme rundt til alle,« siger Jakob Risbro.

Spørgsmålet er, om seerne i hele regionen følger med, når dækningen bliver mere lokal.

Jakob Risbro siger, at TV 2 Fyn prøver at gøre debatterne så principielle som muligt, så de interesserer seerne på hele Fyn.

»Men jeg frygter, at det kun er dem i Nyborg der ser med, når vi sender fra Nyborg,« siger han.

TV Syd har afviklet de første vælgermøder fra Fanø og Tønder. Nyhedsredaktør Lotte Blomgreen siger, at selv om det lokalt er væsentlige emner, programmerne behandler, kan det også opleves som småt af seerne i resten af regionen.

»En times debat fra Tønder appellerer nok ikke specielt til dem i Hedensted. Det er vores ambition, at når vi sender fra Tønder, så har vi mange seere fra Tønder. Vi ved godt, at seerne i de 13 andre kommuner ikke er interesserede i samme grad,« siger hun.

Sideløbende med tv-dækningen har TV Syd for første gang introduceret Twitter i valgkampen. Når kandidaterne for eksempel bruger hashtagget #kvsyd eller #vardepol, kommer tweetet op på TV Syds hjemmeside. Det er også planen, at seerne under debatmøderne kan stille spørgsmål på Twitter, som værterne bringer videre, forklarer Lotte Blomgreen.

Her er tre uger før valget har 177 kandidater meldt sig til Twitter og debatterer hos TV Syd og samarbejdspartnerne P4 Syd, P4 Trekanten og P4 Esbjerg og Der Nordschleswiger.

”Vores mål er, at hver 10. kandidat Twitter med – så vi er knapt i hus, men vi synes, at det går over al forventning,” forklarer Lotte Blomgreen.

0 Kommentarer