Roger Buch: »Fredensborg Kommune lægger op til øretæver«

Kommunalforsker Roger Buch revser Fredensborg Kommune for at bringe et indstik i ugeavisen Uge-Nyt, der omtaler byrådets fortræffeligheder op til kommunalvalget. »Timingen er elendig,« siger han

Fredensborg Kommune sendte i september et avisindstik om byrådets arbejde ud til samtlige borgere i kommunen. Historierne er overvejende positive, hvilket har fået to byrådskandidater til at kritisere det siddende byråd for at føre valgkamp på borgernes regning.
Roger Buch, forsker i kommunalpolitik ved Danmarks- Medie og Journalisthøjskole, er helt enig i de to byrådskandidaters kritik af Fredensborg Kommune:

»På den ene side kan man sige, at der er fair, at kommuner promoverer sig selv. Det er ikke et problem. Men timingen er elendig, når det sker lige op til et valg. Det lægger op til ballade. Det er som at vifte en rød klud i hovedet på alle, der udfordrer de siddende i byrådet,« siger Roger Buch.

»Alle de andre kandidater får ikke den provovering. Det er at lægge op til øretæver, og det undrer mig, at man sender den. Som kommunikationsafdeling skal man tænke over sådan noget i den her tid. Man skal sige til politikerne: Ideen er fin nok, men vi må vente til efter valget med at udbrede, hvad vi har opnået,« siger han.

Roger Buch mener, at indstikket i Uge-Nyt virker som valgpropaganda, men at det sandsynligvis ikke får nogen konsekvenser.

»Hvis det skal få konsekvenser, så skal de regionale medier tage sagen op. Hvis de ikke gør det, kan kandidaterne udenfor byrådet skrive sure læserbreve, men det flytter ikke mange stemmer. Især borgmesteen og udvalgsformændene kommer til at vinde på det,« siger han.

Roger Buch påpeger dog, at man skal passe på med at overdrive, hvor mange stemmer byrådet kan opnå ved at uddele brochuren.

»Men der kan jo opstå en situation, hvor en kandidat lige mangler to stemmer for at komme ind. Så vil vedkommende nok tænke ”Gad vide, om jeg havde fået et par ekstra stemmer, hvis det var mig, der var blevet omtalt positivt i den avis,« siger han.

Kommunikationsafdelingen i Fredensborg Kommune henviser til kommunaldirektør Kim Herlev Jørgensen, når det kommer til avisindstikket i Uge-Nyt. Han har tidligere her på siden forsvaret tiltaget:

Hvorfor sender I indstikket ud lige op til kommunalvalget?

»Hvornår er det rigtige tidspunkt? Som et led i vores forsøg på at øge stemmetallet, er avisen en god anledning til at fortælle, at det lokale demokrati fungerer. Det bedste tidspunkt at vise det på, må være, når vælgerne skal til stemmeurnerne,« siger han.

Nicholas Just Villadsen og Liberal Alliance stiller op til kommunalvalget for første gang. De får ingen omtale. Hvordan stiller det deres partier i forhold til partierne i byrådet?

»Det kan jeg af gode grunde ikke have synspunkter på. Det er jo en del af demokratiets lod, at de der allerede er folkevalgte og som sidder i Byrådet kan have et politisk fortrin,« siger Kim Herlev Jørgensen.

 

0 Kommentarer