Røde lejesvende eller liberale medløbere

"Når det gælder DRs partiskhed, har debatterne været for primitive. Vi trænger i den grad til, at nogle gennemgår problemstillingen grundigt, og det må meget gerne være uafhængige forskere eller andre, der kan grave lidt dybere."

"Når det gælder DRs partiskhed, har debatterne været for primitive. Vi trænger i den grad til, at nogle gennemgår problemstillingen grundigt, og det må meget gerne være uafhængige forskere eller andre, der kan grave lidt dybere."
Det siger Jacob Mollerup, lytternes og seernes redaktør hos DR, dagen efter, at BBC offentliggjorde en rapport, som dels peger på en række konkrete tilfælde, hvor BBC har optrådt partisk, og dels opstiller 12 "guiding principles" til, hvordan BBC kan sikre upartiskhed i fremtiden.
Rapporten er lavet med det udgangspunkt, at det er blevet langt sværere at være upartisk. Et synspunkt, som Jacob Mollerup deler.
"Tidligere var upartiskhed, at man sørgede for både at tale med oppositionen og med regeringen. Talte man med DA, så talte man også med LO. Men i dag fremstår verden langt mere kompleks end tidligere. Der er mange flere synspunkter, flere subkulturer og delgrupper at tage hensyn til. Særligt når det gælder følsomme emner – etnicitet, Mellemøsten, Irak-krigen – så er der et meget stort spektrum af synspunkter, som gør det svært at gengive debatter på en velafbalanceret måde," siger han.
DR er gennem de senere år gentagne gange blevet beskyldt for partiskhed, og Jacob Mollerup studser i den forbindelse over, at kritikerne meget sjældent benytter sig af de officielle klagemuligheder.
"Når der er væsentlig kritik, må vi, der er ansvarlige for at behandle klager, gå tingene grundigt igennem og undersøge, om der er brug for at rette op, men det ville være dejligt, hvis kritikerne i højere grad brugte de institutioner, vi har lavet til det, og det ville være skønt, hvis flere uafhængige forskere hjalp til med at kvalificere de her diskussioner," siger han.
DR blev i 2004 "frikendt" for partiskhed i dækningen af optakten til Irak-krigen efter en større undersøgelse lavet af Modinet, men Jacob Mollerup kan godt sætte fingeren på en anden begivenhed, hvor DR – med de bedste hensigter – måske alligevel skred i svinget.
"Efter tsunamien i december 2004 endte det med, at en væsentlig del af DRs nyhedsdækning blev et led i indsamlingskampagnen til katastrofens ofre. Og uanset hvor velbegrundet og forståeligt det var, så er det altså vigtigt, at vi i nyhedsformidlingen får stillet spørgsmålene: Er det nu det sted i verden, hvor det er vigtigst at sende nødhjælp hen? Er den måde, det gøres på, nu den bedste?" siger han.
Episoden er ifølge Jacob Mollerup parallel til et af de kritikpunkter, BBC-rapporten rejser. Rapporten kritiserer BBC for at promovere kampagnen "Make Poverty History.".

Læs mere om BBC-rapporten hos The Guardian.

0 Kommentarer