Hvis Journalistens ekspertpanel får ret, vil en kommende rød regering finde ministrenes personlige rådgivere i det politiske bagland, ikke på redaktionerne. Det er tiltrængt og vil give mere substans, påpeger lektor i politisk kommunikation Rasmus Jønsson.
Allerede nu har S og SF lister liggende i skuffen med de mest oplagte kandidater på personlige rådgivere eller spindoktorer. Der går rygter om, at mange spindoktor-aspiranter har lagt billet ind – og at kontrakter sågar er underskrevet.
Alt er stadigt hemmeligt, men i det nummer af Journalisten, der udkommer i dag, har et panel af otte politiske iagttagere bestående af journalister og kommunikationsfolk tæt på Christiansborg opstillet en liste over favoritterne til jobbet som særlige rådgivere i topministerierne i en kommende S-SF-regering.
Deres samlede bud er opsigtsvækkende:
Hvis Helle Thorning-Schmidt og Villy Søvndal vinder valget, vil ni ud af ti spindoktorer i en
kommende rød regering blive rekrutteret fra SF og Socialdemokraternes egne partiapparater sammen med et par S og SF-borgmestre. Dermed fravælges blandt andre journalister, der kun kan begå sig i nyhedsstrømmen.
Rasmus Jønsson, ekstern lektor i politisk kommunikation på RUC med en fortid som kommunikationschef i Ny Alliance, mener, at Journalistens bud samlet viser, at rollen som spindoktor står over for en tiltrængt udvikling.
»Helt overordnet viser det her, at spindoktorrollen bliver nytænkt. Og det er godt. Der er åbenlyse problemer i dag. Dels har mange af de nuværende rådgivere ikke nok indsigt i den politiske substans, dels dyrker de ikke i tilstrækkelig grad politikeren i ministeren – men kun ministeren. Jeg synes, der i dag er for lidt kalorier og for megen spinanalyse, som ministeren dybest set selv kan lave.«
Rasmus Jønsson påpeger, at det udpegede rådgiverhold fremstår som et sandsynligt bud. Og han vurderer, at selve arbejdsopgaven vil blive revideret med en ny regering.
»Det her viser, at spindoktorer i en rød regering også skal tænke i kommunikation og ikke bare spin. Der er forskel på bare at lave en god historie til i morgen og lave strategisk kommunikation ud over et helt år. De nye rådgivere skal også kunne det sidste. Samtidig med at de skal kunne kommunikere gennem andre end Christiansborg-journalisterne, nemlig gennem sociale medier og mere dialogorienterede medier.«
Holder panelets bud på et rådgiverhold, betyder det også, at mange journalister kan kigge langt efter et spændende job i en eventuel ny rød regering.
»Hvis journalister går med en spindoktor i maven, skal de udvide paletten. De kan ikke leve af at kende spillereglerne på Christiansborg og have et godt netværk. Spillereglerne er enkle og kan mestres af mange: En god historie kan man altid komme af med. Og en dårlig kan alligevel ikke stoppes af netværk. Den kører alligevel. Der skal mere til i dag.«
Rasmus Jønsson tegner denne profil af fremtidens politiske toprådgiver:
»Man skal have personer, der hellere vil sidde i partiforeningen og tale politik, end de vil sidde i Snapstinget og sælge historier. Det skal være folk, der kender det politiske spil og den politiske kamp. Og her er panelets bud realistisk: Det er ikke bare løn og prestige, der driver det her hold.«
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.