Rock’n’Roll i Folketinget

Jonas M. Kjær er skiftet fra tilrettelægger på Sand TV til tilrettelægger og vært på TV-kanalen FOLKETINGET

Jonas M. Kjær er skiftet fra tilrettelægger på Sand TV til tilrettelægger og vært på TV-kanalen FOLKETINGET
Hvorfor skiftede du fra reality-tv til folkeoplysning?

Jeg manglede lidt saglig tyngde og væsentlighed. Det var sjovt at lave underholdning, men som borger kan man godt leve et fint liv uden underholdnings-tv, det mener jeg ikke, man kan uden viden om Folketingets arbejde, for det har betydning for ens dagligdag.

Hvad er formålet med Folketingets tv-kanal?

Vi skal lave folkeoplysning og udbrede kendskabet til Folketingets arbejde. Det skal ske uden kancellisprog og med masser af konkrete eksempler, som berører borgerens hverdag. Vi laver oplæg til næsten alle åbne udvalgsmøder og alt, hvad der sker i Folketingssalen, og så laver vi oplysningsprogrammer, hvor vi for eksempel forklarer om magtens tredeling.

Hvilke faglige redskaber kan du bruge i både" Singleliv" og på Folketingets tv-kanal?

I begge jobs er det essentielt, at jeg ved, hvilken historie jeg vil fortælle, og hvordan det bliver gjort spændende. Hvordan jeg får gjort seeren interesseret i for eksempel et forslag om kamphunde eller nysgerrig efter, hvem Sidney Lee vil kysse med.

Så du selv TV-kanalen Folketinget, inden du søgte jobbet?
Nej, det var godt nok meget sjældent.

Ser du "De unge mødre" og "Singleliv" nu?
Også meget sjældent – men jeg følger med i "Rock'n'Roll Camping".

Hvordan vil du få den almindelige dansker til at se TV-kanalen Folketinget frem for et sammenkog i aftenens TV Avis?

Jeg skal fokusere på, at der både er noget til hjerte og hjerne. Vi skal gøre emnerne så nære og håndgribelige som muligt og forsøge at undgå for mange teknikaliteter. I et nyt lovforslag om ændring af toldloven fokuserer vi for eksempel på den del, der handler om brugen af de meget omdiskuterede kropsscannere i lufthavne frem for at fortælle om en finansiering af nye skure til SKATs medarbejdere.

Men det er klart, at seerne umiddelbart mest er folk med en professionel interesse for politik. Dem, som ikke vil nøjes med et indslag, efter det har været igennem flere filtre og bliver skudt af på 30 sekunder, men som vil se det direkte for at kunne danne sin egen mening.

Hvorfor skal man have slips på, når man arbejder på Folketingets tv-kanal?

Det skal man heller ikke. Men jeg har været ude at købe tøj med Folketingets stylist, og jeg synes, det ser tjekket ud. Jeg har lige lært at binde en dobbelt windsorknude, men det kan da godt være, at jeg drosler mit slipsebrug lidt ned efter jul.

Hvad er sværest ved dit nye job?

Jeg er tidligere nyhedsjournalist, så det er en udfordring, at jeg ikke må spidsvinkle eller formidle, hvis Thorning og Villy Søvndal tørner sammen. Det her handler kun om substans, personlige dramaer er simpelthen ikke relevante, og vi skal være fuldstændig upartiske.

Kan du mærke historiens vingesus og stedets storhed, når du er på arbejde?
Ja, men jeg er ikke underdanig. Det er superfedt at være et sted med historie og traditioner. Det er lige nu og her, at der bliver vedtaget love, så danskernes hverdag ændres. Der bliver skrevet lidt danmarkshistorie herinde hver dag, og det er da en form for storhed.

CV. Uddannet journalist fra RUC i 2005, herefter job på TV-Ishøj, DR Bornholm som nyhedsoplæser og reporter, DR Update og fra september 2009 Sand TV, hvor Jonas M. Kjær har lavet "Singleliv" og "Rock'n'Roll Camping" med Sidney Lee.

0 Kommentarer