Ritzaus Bureau vil straffe nyhedstyve

Nyt overvågningssystem kan spore nyhedsartikler og stoppe tyveri fra Ritzaus Bureau. Det skriver fagbladet Journalisten, som udkommer i denne uge. Målet er at sikre den journalistiske kvalitet.

Nyt overvågningssystem kan spore nyhedsartikler og stoppe tyveri fra Ritzaus Bureau. Det skriver fagbladet Journalisten, som udkommer i denne uge. Målet er at sikre den journalistiske kvalitet.

Nyhedstyve stjæler fra det hæderkronede danske nyhedsbureau Ritzau. Men nu strammer nettet til for tyvene, som kan se frem til, at det bliver sværere at hugge bureauets artikler. Det sikrer et nyt overvågningssystem, som medieselskabet Infomedia har udviklet i samarbejde med Ritzau.

Ritzaus administrerende direktør Lars Vesterløkke mener, at der er mange, som især på nettet bringer Ritzaus artikler uden at have ret til det. Han har dog ikke klarhed over misbrugets omfang, fordi der ikke har været kræfter til at følge artiklerne. Det ændrer det nye system på:

»Vi har simpelthen ikke haft ressourcer til at overvåge det før, men det får vi nu. Så nu kan vi sende en regning til synderne,« siger han og tilføjer, at det primært er diverse nyhedssites på nettet, som ikke har penge til at abonnere på Ritzaus tjenester, der stjæler artiklerne. Han ønsker dog ikke at nævne navne.

Ifølge chefjurist i Danmarks Journalistforbund og ekspert i ophavsret Anne Louise Schelin er der en klar stigning i tyveri af de små korte nyheder, som er Ritzau Bureaus varemærke. Hun mener, det er godt, at Ritzau nu kan spore artiklerne, fordi brud på ophavsretten er en alvorlig trussel for den troværdige og uafhængige presse.

»Tyverierne forringer kvaliteten af nyhedsartikler, fordi de fjerner det økonomiske fundament for seriøs journalistik. Jeg tror, det her initiativ får en præventiv virkning,« siger chefjuristen og tilføjer, at det vil gavne kvaliteten, fordi journalisterne på Ritzau får bedre arbejdsbetingelser.

Det nye system sporer artiklerne ved at sammenligne indholdet i flere artikler. Herefter vurderer det sandsynligheden for, at en artikel stammer fra Ritzau, ved at se på, i hvor høj grad indholdet svarer til den oprindelige Ritzau-artikel.
Infomedias udviklingsdirektør, Morten Viktor, oplyser, at Infomedia førhen har haft folk til fysisk at overvåge artikler på denne måde. Det kan det nye system nu gøre helt automatisk.

»To mennesker kunne gøre det samme, men systemet er sikrere, fordi det ikke har nogen holdning til de artikler, det finder. Det giver et hurtigere og mere præcist resultat,« siger han.
Ifølge Morten Viktor er Infomedia langt med systemet, som skal testes i februar måned. Efter planen klapper fælden om de første nyhedstyve til sommer.

 

Hele det nye nummer af fagbladet Journalisten kan læses her.

0 Kommentarer