Ritzau vinder nyhedstest

Ritzau slår Berlingske Nyhedsbureau og nyhedsbureauet Newspaq i tre ud af fire centrale historier. Newspaq mener, der er urent trav og har klaget til Ombudsmanden. Journalisten.dk søsætter nyt tema om telegramkrigen. (Opdateret med nye tidspunkter)

Ritzau slår Berlingske Nyhedsbureau og nyhedsbureauet Newspaq i tre ud af fire centrale historier. Newspaq mener, der er urent trav og har klaget til Ombudsmanden. Journalisten.dk søsætter nyt tema om telegramkrigen. (Opdateret med nye tidspunkter)Konkurrencen på levering af hurtige, præcise og væsentlige historier er større end nogensinde, efter Berlingske Media i efteråret 2011 brød ud af samarbejdet med Ritzau og etablerede konkurrenten Berlingske Nyhedsbureau (BNB).

På sidelinjen i konkurrencen mellem Ritzau og BNB står blandt andre nyhedsbureauet Newspaq, ejet af A-pressen. Og hele telegramkrigen sætter Journalisten.dk fokus på i et nyt tema, som lanceres i dag.

Fagbladet Journalisten har i det seneste nummer, der udkommer onsdag i denne uge, overvåget et nyhedsdøgn. Resultatet er, at Ritzau er hurtigst i 3 af de udvalgte 4 historier, lyder konklusionen i artiklen.
Men Newspaq mener, konkurrencen er unfair, fordi Ritzau får foræret historier fra centrale kilder.

Søren Møller, politisk journalist på Newspaq, har ligefrem klaget til ombudsmanden over trafikken.
»Vi vil have fair behandling på det danske nyhedsbureaumarked og gøre op med monopoltanken,« siger han.

»Det er frustrerende, når man gerne vil lave sit arbejde så godt som muligt, at vi skal tigge for at få de ting, som Ritzau får automatisk.«

Her er de fire historier, Journalisten har testet 23. januar:

Politik:
SF's Pernille Vigsø Bagge trækker sit forslag om, at Kirkeministeriet skal skifte navn til Ministeriet for Livsanskuelser:
Ritzau breaker: 13.08
BNB: 14.08
Newspaq: 14.10

Krim:
En 46-årig mand, der sad uretmæssigt fængslet i 399 dage dømt for voldtægt af sin datter, kræver millionerstatning:
Ritzau breaker: 13.31
Newspaq: 14.21
BNB dækker ikke historien på grund af fagligt møde.
Jv.dk – kunde hos BNB – har selv historien 07.29 og B.T.dk 13.05

Politik:
Radio- og tv-nævnet beslutter at undersøge om den kurdiske tv-station Roj TVs sendetilladelse kan inddrages.
Newspaq breaker: 16.14
Ritzau: 16.45
BNB: 17.21.

Kultur:
Operachefen på Det Kongelige Teater, Keith Warner, siger op som følge af budgetnedskæringer:
Ritzau breaker: 20.38
BNB: 20.39
Newspaq: 21.29

Ritzau sammenfatter i den interne, skriftlige efterkritik dagen med stor optimisme. "Supermandag" lyder overskriften, hvorpå det noteres, at Ritzau er BNB "langt overlegne på stort set alle dagens store historier" – med denne tilføjelse:
»Vi har en tyngde, hurtighed og variation, de ikke kan hamle op med.«

Erik Fogtmann, redaktionschef, Ritzau, siger generelt om konkurrencen mellem nyhedsaktørerne:
»Nogle vil mene, at det bliver lidt nørdet at tælle sekunder. Nyheden skal jo nok komme ud. Men for et nyhedsbureau er det ekstremt vigtigt, og noget vi hele tiden måler på og arbejder med for fortsat at kunne breake "det meste"«.

Til gengæld udfordrer det ledelsen på BNB, at bureauet distanceres – også selv om en del af forklaringen er et fagligt møde grundet nedskæringer:
»Det skal vi arbejde med. Det handler blandt andet om, at vi skal opdrage kilderne til, at BNB også er en spiller. Den slags tager tid, og Ritzau har jo brugt mange, mange år på at få deres netværk,« siger Jens Grund, chefredaktør, Berlingske Media – og bureauchef Jakob Weiss supplerer.
»Vi skal forfine vores nyhedsovervågning, det er helt klart.«

Kristoffer Gravgaard – administrerende direktør og ansvarshavende redaktør Newspaq – er ærgerlig over, at Newspaq overhales i flere af de udvalgte historier. Men han er glad for, at Newspaq tog teten i en af historierne.
»Netop ROJ-historien er en nyhed, jeg er stolt over, at vi havde lang tid før de to andre,« siger han og påpeger, at hvis Journalisten havde valgt andre historier ud – olieudslip i Sønderborg og bombealarm i Legoland fx – ville Newspaq stå stærkere på dagen.

Også Gravgaard påpeger at konkurrencen er unfair. Fx gik historien, hvor Pernille Vigsø Bagge fra SF trak sit navneforslag, direkte fra SF og kun til Ritzau.
»Vi er meget langt fra at have ligestilling på nyhedsbureaumarkedet, når det gælder kilderne,« siger Kristoffer Gravgaard.

Ritzau afviser, at bureauet opnår unfair fordele.
»I sagen om Pernille Vigsø Bagge havde vi hele dagen presset på for at få en officiel udtalelse fra hende og SF-toppen. Det blev vi belønnet for,« forklarer Anders T. Damgaard, leder af Ritzau NU.

»Når vi er først med nyheder, er det fordi, vi arbejder systematisk med overvågning, er gode til at få øje på dem, og holder os til. Kort sagt hårdt journalistisk benarbejde.«

BNB har 1 nattevagt mens Ritzau har 2. Newspaq arbejder kun i tidsrummet 05:00 til 23:00.
BNB's redaktion holdt fagligt møde i cirka halvanden time den aktuelle dag.
Journalisten har ikke kunnet sammenligne bemandingens størrelse på vagten.

(Opdateret klokken 13.35:

Efter offentliggørelse af artiklen har Newspaq påpeget, at tidspunkterne i artiklen ikke er korrekte. Det betyder at Newspaq er hurtigere ude med især en af historierne, men ændrer ikke på rækkefølgen bureauerne imellem.

Journalisten.dk havde oprindeligt skrevet, at Newspaqs historie om ændring af navnet på kirkeministeriet var ude klokken 15.28. Tidspunktet er 14.10 viser Newspaqs oplysninger.

Journalisten.dk havde oprindeligt skrevet, at Newspaqs historie om Roj tv var ude klokken 16.18. Tidspunktet er 16.14 viser Newspaqs oplysninger.

Journalisten.dk havde oprindeligt skrevet, at Newspaqs historie om operachefen var ude klokken 21.39. Tidspunktet er 21.29 viser Newspaqs oplysninger.) 

0 Kommentarer