Ritzau vil sende journalister til Bruxelles på skift

Ritzaus praktikant i Bruxelles erstattes af uddannede kolleger, der får to måneder ad gangen. »Hvis de har haft et par måneder i Bruxelles, så føler de måske ikke, at EU er så fjernt,« siger nyhedschef. Samtidig skal Ritzaus EU-korrespondent bruge mere tid i Danmark

I dag har Ritzau én EU-korrespondent og én journalistpraktikant med base i Bruxelles. Men nu er der markante ændringer forude.

Fremover vil Ritzaus korrespondent Minna Skau dele sin arbejdstid mellem Bruxelles og København. 25 procent af tiden skal lægges i København.

»Alle danske medier snakker altid om, hvordan vi kan få Bruxelles og Danmark tættere på hinanden. Det er hamrende svært, selv om vi udmærket ved, at en meget stor del af dansk lov stammer derfra. Derfor har vi besluttet at rykke vores EU-korrespondent tættere på Danmark,« forklarer nyhedschef Søren Funch.

Erstatter praktikant med midlertidig korrespondent

Samtidig afskaffer Ritzau praktikantstillingen i Bruxelles. Den erstattes af en ny ordning, hvor skiftende fastansatte kolleger får to måneders forløb, hvor de dækker EU-stoffet med base i Bruxelles.

»Vi synes, det er en rigtig god ide at give vores uddannede medarbejdere muligheden for at lære EU at kende. Hvis de har haft et par måneder i Bruxelles, så føler de måske ikke, at EU er så fjernt, og så skal der ikke så meget til at dreje 0032,« siger Søren Funch med henvisning til den belgiske landekode.

Den nye EU-plan er allerede sat i værk. I forbindelse med EU-valget i maj er Minna Skau begyndt at bruge mere tid i København. Den første uddannede kollega, der får lov at slå hende følge i Bruxelles, starter til september.

Herefter er planen, at hver kollega får to måneder i Bruxelles.

»Den første har september og oktober, mens den næste har november og december. Men det er ikke mejslet i granitsten, om det skal vare to eller tre måneder. Det vil vi se på,« siger Søren Funch.

Nye stillinger slås op denne eller næste uge

De interne stillinger som midlertidig korrespondent vil blive slået op i denne eller næste uge.

Søren Funch forklarer, at det er i Ritzaus interesse at sende uddannede kolleger af sted i stedet for praktikanter.

»Det har fungeret godt med praktikanterne, men langt de fleste forsvinder jo ud af huset igen. Hvis vi ser lidt egoistisk på det, så kan vi lige så godt bruge uddannede kolleger, så vi beholder den viden i huset.«

Flere danske vinkler på EU

Ritzau har en lejelejlighed i Bruxelles, som praktikanterne hidtil har boet i. Det vil også være her, de nye midlertidige korrespondenter skal holde til.

»Journalisterne her på stedet er meget motiverede for at prøve det af. Vi har fået flere henvendelser allerede.«

Søren Funch forventer, at den nye model vil føre til, at Ritzau får flere danske vinkler på EU-stoffet.

»Jeg er overbevist om, at det her styrker vores EU-dækning til glæde for vores kunder. Dækningen af de store begivenheder kan man jo ofte lige så godt tage fra AP eller Reuters. Nu får vi muligheden for at lave flere danske historier med danske vinkler dernedefra,« siger han.

Betyder meget lidt på budgettet

Kommer det til at betyde noget på budgettet?

»Det kommer til at koste lidt i flybilletter, men ellers ikke. Vi har jo lejligheden i forvejen.«

Hvad er ulemperne ved denne model?

»Dem har jeg faktisk meget svært ved at se.«

Ritzau planlægger at evaluere den nye model omkring sommeren næste år.