Ritzau opgiver den klassiske andelstanke

Ritzau er nu officielt et aktieselskab og har droppet den klassiske andelstanke. Alle 15 ejere støttede forslaget. Samtidig har ejerkredsen skudt ny kapital i virksomheden.

Ritzau er nu officielt et aktieselskab og har droppet den klassiske andelstanke. Alle 15 ejere støttede forslaget. Samtidig har ejerkredsen skudt ny kapital i virksomheden.

Ritzaus generalforsamling besluttede i går torsdag at omdanne det gamle nyhedsbureau til et aktieselskab. Alle 15 ejere bakkede op om forslaget, oplyser Ritzau i en pressemeddelelse.

Beslutningen kommer næppe som en overraskelse for nogen, men nu har Ritzau altså officielt droppet den klassiske andelstanke. Tidligere var Ritzau kollektivt ejet af alle større medier i Danmark, der samtidig havde en forpligtelse til at købe ydelser hos bureauet.

Pointen med at omdanne Ritzau til et aktieselskab er at gøre nyhedsbureauet mere kommercielt og konkurrencedygtigt. Det forklarede bestyrelsesformand Erik Bjerager allerede i november.

Hvorfor skal Ritzau være et aktieselskab?

»Fordi det vil gøre Ritzau til en mere kommercielt orienteret virksomhed, hvor bestyrelsen er orienteret mod at drive den så kommercielt som muligt. I et anpartsselskab har bestyrelsesmedlemmer en tendens til at være optaget af deres egen forretning, men i et aktieselskab skal bestyrelsen stå for den overordnede drift. Det er sundt for Ritzau,« sagde Erik Bjerager til Journalisten.dk.

Netop ændringen til et aktieselskab var i øvrigt en af mærkesagerne for Lisbeth Knudsen og Berlingske, da koncernen stadig var med i Ritzau. Og en af årsagerne til, at Berlingske forlod Ritzau var, at processen gik for langsomt.

Samtidig med beslutningen om at omdanne Ritzau til et aktieselskab, skød ejerne også ekstra kapital i virksomheden. Det beløber sig til otte millioner, skriver Mediawatch. Den indsprøjtning skal hjælpe Ritzau i den kommende tid.

»Efterårets sparerunde var vanskelig. Men med en kæmpe indsats fra medarbejderne er det lykkedes at opretholde Ritzaus høje niveau i den journalistiske dækning. Nu glæder vi os til at se fremad og udnytte de muligheder, som omdannelsen af Ritzaus Bureau til et aktieselskab er udtryk for,« udtaler chefredaktør og adm. direktør Lars Vesterløkke i pressemeddelelsen.

Ritzau har siden 1947 været et interessentselskab, og nyhedsbureauet blev grundlagt i 1866. Alle aktiver og aktiviteter er overdraget til det nye aktieselskab, der senere skifter navn til Ritzaus Bureau A/S.

0 Kommentarer