Sydøstasien, Afrika og Latinamerika er fjernet fra en ny officiel liste over fokus-lande, som udlandsboblen på Ritzaus Bureau skal holde øje med i det daglige. »Ingen af vores kunder ønsker, at vi er topeksperter på Afrika,« forklarer boble-leder Frank Jørgensen.
Den massive sparerunde på Ritzaus Bureau, som for et par år siden medførte fem færre medarbejdere, betyder nu, at Danmarks nationale nyhedsbureau atter må nedprioritere udlandsdækningen.
Fremover skal den såkaldte "udlandsboble" på Ritzuas Bureau, der består af ni journalister, ikke længere bekymre sig særligt om tre af verdens største kontinenter og verdensdele i det daglige arbejde.
På den ny liste med fokusområder, som erstatter den gamle fra 2004, er både Afrika, Sydøstasien og Latinamerika fjernet.
»Vi er blot ni journalister, så vi kan dårligt dække hele verden på et højt fagligt niveau. Derfor er vi nødt til at lade vores ekspertise afspejle det, som vores kunder efterspørger,« fortæller leder af udlandsboblen Frank Jørgensen til Journalisten.dk.
Han understreger, at netredaktionen på Ritzuas Bureau, som i de travle timer midt på dagen er bemandet med 10-12 medarbejdere, stadig leverer de hurtige nyheder på alle stofområder – og fra hele verden. Også de tre kontinenter, som Ritzaus såkaldte "Pluskunder" altså ikke længere efterspørger.
»På den gamle liste var der to-tre medarbejdere, der fulgte landene i Afrika. Men ingen kunder ønsker, at vi er topeksperter på Afrika. Derfor har vi valgt at prioritere anderledes,« siger Frank Jørgensen, der tilføjer, at det handler om, at Ritzaus Bureau ikke længere har så mange medarbejdere som tidligere.
»Jeg tror såmænd nok, at kunderne vil have det, hvis der er noget, der maser sig på – på dagsordenen. Men i det daglige skal det være historier, som deres læsere kan identificere sig med. Og der står Afrika ikke på dagsordenen. Derfor nytter det ikke, at vi er kloge på Afrika, hvis det er Spanien og andre lande, de efterspørger,« tilføjer han.
Mens der altså på den nye liste over fokusområder skrues ned for Afrika, Sydøstasien og Latinamerika i forhold til pluskunderne, så bliver der ikke tilsvarende skruet op andre steder:
»Det, vi i første omgang skal prioritere, er Europa, Kina og USA. Det er de tre lande, som vi har særligt fokus på. Derudover er der Rusland og nogle tværgående emner som klima/miljø, forsvarspolitik/terror, international økonomi, Mellemøsten, Afghanistan, Pakistan og Tyrkiet. Og her kan Afrika jo godt komme ind, når det eksempelvis handler om økonomi, miljø eller terrror,« forklarer Ritzaus bobleleder.
Det er Frank Jørgensen, der sammen med de nærmeste chefer samt de såkalde plus-kunde-redaktører har lavet listen. Det er sket efter tilbagemeldinger fra pluskunderne, som overvejende er provinsaviserne.
»På plusredaktionerne forsøger vi at lave gode gennemarbejdede artikler til morgendagens aviser. Og vi har en kvote, hvor vi på udland skal lave en artikel om morgenen og to om eftermiddagen. Og havde vi en kvote, hvor vi sagde fem-seks artikler om dagen, så kunne det godt være, vi skulle kigge længere ud i verden. Men da vi er færre og skal lave færre historier, så er vi nødt til at fokusere på det, som vores kunder efterspørger,« udtaler Frank Jørgensen og tilføjer, at hvis der var flere journalister på Ritzaus udlandsredaktion, så var der også flere lande og kontinenter med på listen.
Derudover henleder han opmærksomheden på, at fordi Afrika, Latinamerika og Sydøstasien er slettet fra udlandsboblens officielle fokus-liste, så betyder det ikke, at man slet ikke beskæftiger sig med begivenheder i de tre verdensdele.
»Valget i Uganda skriver vi da naturligvis om. Og der er ikke noget, vi slipper for. I hele efteråret beskæftigede vi os med Chile og minearbejderne. Og når der sker noget, så følger vi det naturligvis. Så selv om det ikke længere er fokus-områder, så er det ikke ensbetydende med, at vi dropper det,« siger Frank Jørgensen til Journalisten.dk og tilføjer:
»Men i det daglige – på en almindelig dag – når der ikke er noget, der maser sig på dagsordenen, og vi skal finde gode historier, så betyder listen, at vi ved, hvad vi skal lede efter – Kina, Europa og USA. Så går vi ind og kigger der. Og så går vi ikke ind og ser på Botswana.«
4 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Udbud og efterspørgsel. Am I right? SElvfølgelig er det ikke et begreb, som normalt hersker, eller bør herske, i journalistiken, men går det ikke lidt op og ned med den u-landsdækning? De omtalte verdensdele skal nok få fokus igen. Hvis ikke fra Ritzau så fra andre bureauer.
Verden bliver mindre og mindre, og det samme bliver udlandsdækningen.
Trist og lidt paradoksalt.
Når man bruger så mange ressourcer, som Ritzau gør, på at tjene "rød blok"og multikulturalismen i Danmark. så er det klart at man må nedprioritere noget andet. Ritzau har forlængst nedprioriteret objektiviteten, nu nedprioriterer Ritzau 3 verdensdele.
Hvad bliver det næste? Forhåbentlig at den danske presse nedprioriterer Ritzau.