Ritzau fyrer tre

Ritzau gennemfører spareplan med 12 frivillige fratrædelser - og færre fyringer end ventet.(Rettet klokken 17.40) 

Ritzau gennemfører spareplan med 12 frivillige fratrædelser – og færre fyringer end ventet.
(Rettet klokken 17.40) 

12 frivillige fratrædelser og tre fyringer. Det blev resultatet af sparerunden på Ritzau, erfarer Journalisten.dk. I alt søgte 13 om frivillig fratrædelse, og 12 fik det.
Dermed er antallet af fyringer lavere, end medarbejderne havde frygtet, forklarer tillidsrepræsentant Esben Olsen. Han siger, at flertallet af de frivillige fratrædelser gælder fra 1. januar.

Om forhandlingsresultatet siger Esben Olsen:
»Vi mener, det er det bedst mulige resultatet i den svære økonomiske situation, Ritzau befinder sig i. Det er ikke tilfredsstillende, at nogle bliver fyret, fordi de dermed betaler en pris for noget, de ikke har et ansvar for. Men vi har trods alt forhandlet det en del ned i forhold til, hvor slemt det oprindelig så ud,« siger han til Journalisten.dk.

I begyndelsen af november meldte Ritzaus ledelse ud, at bureauet skulle spare 12 millioner kroner, og i sidste uge kom det frem, at det beløb var steget med 2,5 millioner kroner. Baggrunden for besparelserne er især, at Ritzau er hårdt ramt af opsigelser fra kunder som Berlingske Media, JydskeVestkysten og faldende salg af færdig-redigerede avissider.

Siden 1947 har Danmarks nationale nyhedsbureau været ejet af den samlede danske presse. Men fra nytår laver Berlingske sit eget nyhedsbureau, der skal konkurrere med Ritzau. Som modtræk til Berlingskes exit omdannes Ritzau til et aktieselskab. Det vil blandt andet betyde, at den såkaldte købsforpligtelse bliver ophævet.

Stemningen på Ritzau har længe været trykket. Og den blev ikke bedre, da Henning Dyremose-udvalget i udspillet til fordeling af mediestøtten anbefalede, at nyhedsbureauer som Ritzau ikke skal kunne modtage støtte.

(Rettelse kl. 17.40: I en tidligere version stod, at de tre fyrede stopper 1. januar, men det er ikke afgjort. Til gengæld stopper flertallet af de ansatte, der går frivilligt, 1. januar.)