Ritzau gennemfører spareplan med 12 frivillige fratrædelser – og færre fyringer end ventet.
(Rettet klokken 17.40)
12 frivillige fratrædelser og tre fyringer. Det blev resultatet af sparerunden på Ritzau, erfarer Journalisten.dk. I alt søgte 13 om frivillig fratrædelse, og 12 fik det.
Dermed er antallet af fyringer lavere, end medarbejderne havde frygtet, forklarer tillidsrepræsentant Esben Olsen. Han siger, at flertallet af de frivillige fratrædelser gælder fra 1. januar.
Om forhandlingsresultatet siger Esben Olsen:
»Vi mener, det er det bedst mulige resultatet i den svære økonomiske situation, Ritzau befinder sig i. Det er ikke tilfredsstillende, at nogle bliver fyret, fordi de dermed betaler en pris for noget, de ikke har et ansvar for. Men vi har trods alt forhandlet det en del ned i forhold til, hvor slemt det oprindelig så ud,« siger han til Journalisten.dk.
I begyndelsen af november meldte Ritzaus ledelse ud, at bureauet skulle spare 12 millioner kroner, og i sidste uge kom det frem, at det beløb var steget med 2,5 millioner kroner. Baggrunden for besparelserne er især, at Ritzau er hårdt ramt af opsigelser fra kunder som Berlingske Media, JydskeVestkysten og faldende salg af færdig-redigerede avissider.
Siden 1947 har Danmarks nationale nyhedsbureau været ejet af den samlede danske presse. Men fra nytår laver Berlingske sit eget nyhedsbureau, der skal konkurrere med Ritzau. Som modtræk til Berlingskes exit omdannes Ritzau til et aktieselskab. Det vil blandt andet betyde, at den såkaldte købsforpligtelse bliver ophævet.
Stemningen på Ritzau har længe været trykket. Og den blev ikke bedre, da Henning Dyremose-udvalget i udspillet til fordeling af mediestøtten anbefalede, at nyhedsbureauer som Ritzau ikke skal kunne modtage støtte.
(Rettelse kl. 17.40: I en tidligere version stod, at de tre fyrede stopper 1. januar, men det er ikke afgjort. Til gengæld stopper flertallet af de ansatte, der går frivilligt, 1. januar.)
1 Kommentar
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Som tidligere praktikant hos Ritzau både fælder jeg en tåre, trækker på skulderen og rynker et øjenbryn over den seneste udvikling.
Jeg fælder en tåre for de tidligere kolleger, der rammes af fyringer, fratrædelser og ytryghed. Knæk og bræk.
Jeg trækker på skulderen, fordi det var forudsigeligt af strukturelle årsager. Mediernes orientering mod at få en egen profil taler imod Ritzaus grundprodukt, de ens telegrammer. Internettet gør det nemt hurtigt at skaffe informationer om, hvad der sker lokalt, nationalt og internationalt - og abonnenterne kan ansætte en del journalister for de millioner, de betaler til Ritzau.
Når jeg rynker et bryn, er det i bekymring for fagligheden. Som praktikant oplevede jeg en stor, dyb faglighed hos bureauets ansatte. Hurtighed blev kombineret med grundighed og eftertanke, etisk og fagligt. Hvis telegrammerne skal afløses af hurtige citat-historier af en tilfældig stab af journalister med begrænset erfaring og kildekritik, vil der med al sandsynlighed ske flere fejl end tidligere. Læserne vil oftere blive fejlinformeret, er min forudsigelse. Det påvirker tilliden til hele branchen, hver gang en læser bliver fejlinformeret.