Afskaffelsen af Ritzaus rulle og etableringen af skræddersyede nyhedspakker, hilses velkommen af medierne. Men de er stadig parate til at dumpe Ritzau, hvis de ikke får fuld valuta for pengene.
Det er en god idé, at Ritzau har nedlagt den såkaldte “rulle” til fordel for mere segmenterede nyhedsprodukter. Omlægningen er lavet for at tilfredsstille mediernes behov for mere skræddersyede nyhedstjenester. Men den er i sig selv ikke nok til at lukke munden på de medier, der har kritiseret Ritzau for at være for dyrt og overflødigt.
MetroXpress har for eksempel allerede opsagt sit abonnementet på Ritzaus nyhedshistorier, og der skal radikale ændringer til hos Ritzau for at få avisen tilbage i folden, siger MetroXpress’ chefredaktør, Jakob Høyer, til Journalisten.dk.
»For mig at se er Ritzau for kedelige i deres valg af historier. De er trukket af pressemeddelelser og traditionelle nyhedshistorier, og så er deres sprog meget tungt og højtideligt til en avis som MetroXpress. Vi skal bruge mange ressourcer på at omskrive tingene, og derfor kan det bedst betale sig for mig at finde en anden leverandør eller skrive det hele selv,« siger Jakob Høyer.
Omlægningen på Ritzau betyder for eksempel, at radiostationer kan abonnere på nyheder skrevet på en måde, så de egner sig til oplæsning. Der kommer også flere videoklip dagligt og gossiphistorier.
Jakob Høyer vil ikke fortælle, hvilke andre nyhedsbureauer MetroXpress har i kikkerten, men understreger, at internettet og TV 2 News har gjort Ritzaus nyhedsovervågning mere og mere overflødig for MetroXpress. Og der skal moderniseres hos det gamle nyhedsbureau, for at Jakob Høyer skal skifte mening og forny kontrakten med Ritzau:
»For at fortsætte med Ritzau vil jeg have en bedre vare og flere valgmuligheder. Ritzaus nye skridt kan vise sig at være rigtigt, men også at være for sent i forhold til MetroXpress,« siger Jakob Høyer.
Danmarks Radio har fortsat Ritzaus nyheder rullende ind på skærmen, men det er langt fra sikkert, at Ritzau bliver ved med at levere public service-stationens nyheder, fortæller nyhedschef Ulrik Haagerup.
»Vi kigger hele tiden på, om Ritzau er pengene værd. Men hvis der er noget, jeg i givet fald er utilfreds med, vil jeg tage det med Ritzau selv,« siger Ulrik Haagerup.
Ekstra Bladets læsere er derimod fortsat sikre på at kunne læse Ritzaus nyheder, slår chefredaktør Poul Madsen fast. Men han har alligevel længe efterlyst mulighed for at vælge mellem nyhederne.
»Vi bruger dem som overvågningstjeneste, hvilket de er fænomenalt dygtige til. Men det er fornuftigt, at Ritzau nu vil forny sig. For os på de store landsdækkende aviser har vi primært haft brug for en overvågningstjeneste, og for mig virker de nye pakkeløsninger mere tilpasset nutidens behov. Samlet vil vi meget nødigt undvære Ritzau til at levere danske nyheder,« siger Poul Madsen.
Det er især Ritzaus større satsning på at levere tv-indslag, som Poul Madsen hilser velkommen som en perfekt løsning for Ekstra Bladet.
»Vi vil bruge dem til at levere tv-materiale til vores website i form af udvalgte tv-opgaver, ikke nødvendigvis færdigproducerede indslag, men som råmateriale på samme måde, som de leverer råmateriale på papir,« siger Poul Madsen.
Derimod griner han over Ritzaus tilbud om at levere mere gossip-stof, som hans egen avis er storforbruger af.
»Vi efterlyser ikke gossip-stof fra Ritzau, for det bliver nok aldrig deres spidskompetence. Jeg synes i virkeligheden, at det er lidt underligt, at Ritzau vil til at levere gossip-stof. Det kan vi gøre meget bedre selv,« siger Poul Madsen med latter i stemmen.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.