Risiko for slankekur på RUC

  UDDANNELSE. Roskilde Universitetscenter (RUC) skal måske ikke længere optage 100, men kun 75 nye journaliststuderende om året. Det anbefaler Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling, fremgår det af LIXEN, bladet for journaliststuderende på Syddansk Universitet. Artiklen er skrevet af bladets redaktør, journaliststuderende Jakob Kjær.

UDDANNELSE. Roskilde Universitetscenter (RUC) skal måske ikke længere optage 100, men kun 75 nye journaliststuderende om året. Det anbefaler Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling, fremgår det af LIXEN, bladet for journaliststuderende på Syddansk Universitet. Artiklen er skrevet af bladets redaktør, journaliststuderende Jakob Kjær.

Ministeriet argumenterer i et brev til RUC med mangel på job og besvær med at finde praktikpladser.

»Det er helt tåbeligt. Hvis man skal skære ned på antallet af journaliststuderende, ville det logiske være at skære ned på Danmarks Journalisthøjskole. De har problemer med at finde praktikpladser og med at få job. Det har vi ikke,« siger Jørgen Poulsen, studieleder ved RUCs journalistuddannelse, til Journalisten.

Journalisterne fra RUC har både en akademisk og en håndværksmæssig tilgang til faget. Det er netop, hvad mediemarkedet efterspørger, mener Jørgen Poulsen.

»Det blev blandt andet fastslået i den mediearbejdsmarkeds-analyse, som blandt andre Dansk Journalistforbund fik de tre medie-ministerier til at udarbejde i 2003. Sammenlignet med Danmarks Journalisthøjskole har vores uddannelse bedre metoder til videnskabelige analyser, og de studerende er bedre trænet i abstraktion, samtidig med at de har erfaring med projektarbejde og gruppearbejde. De er netop parate til at gå ind i forandringsprojekter på mediearbejdspladser, ligesom de er bedre til at dele viden og research, fordi de er trænet i det,« siger studielederen til Journalisten.

Jørgen Poulsen tilføjer, at det det nok vil tage nogen tid, før den tankegang er slået igennem overalt. For eksempel lever 'den ensomme rytter' i bedste velgående i provinspressen, men vidensdeling er fremtiden, mener han.

Jørgen Poulsen er i det hele taget imod at begrænse antallet af studiepladser på journalistuddannelserne.

»Arbejdsløsheden er ikke større for journalister end for andre. Den er næsten dobbelt så høj for nyuddannede magistre, så argumentet om mangel på job er grebet ud af luften. Hvis man skærer ned hos os, skubber man problemet over på stakkels 25 studerende, som vil stå beskæftigelsesmæssigt dår-ligere, hvis de skal vælge et andet fag.«

Det er nogle af de argumenter, RUC bruger i et høringssvar, som er sendt til Videnskabsministeriet den 13. maj i år.

Videnskabsministeriet vil ikke kommentere på, om antallet af studerende skæres ned og i givet fald fra hvornår.

»Sagen er ikke afklaret. Vi er ved at vurdere det svar, vi har fået fra RUC, og prøver at nå en afklaring inden sommerferien,« siger fuldmægtig Bo Wiberg fra ministeriets Center for Uddannelse og Forskningsinstitutioner til Journalisten.

Ministeriet anbefaler også, at RUCs Journalistik- og Kommunikations-uddannelser lægges sammen til én fælles tre-årig overbygningsuddannelse. Det foreslog Danmarks Evalueringsinstitut i en rapport for et år siden. Hvis det sker, vil RUC fremover kun uddanne kommunikationsjournalister og ikke erhvervs- og politiske journalister.

»Man kan i forvejen vælge PR eller Kommunikation hos os, hvis man vil være informationsmedarbejder, så det virker bagvendt at vi skal oprette endnu en uddannelse til kommunikationsjob,« siger Jørgen Poulsen.

En sammenlægning vil desuden gå ud over de studerendes mulighed for at kombinere Journalistik og Kommunikation med centrets øvrige fag.

»Det ville også kræve, at alle kom ud i praktik, og det ville smadre praktiksystemet fuldstændigt,« siger Jørgen Poulsen.

Til LIXEN siger Ebbe Dal, direktør for Danske Dagblades Forening og sekretær for Danske Mediers Forum, som er en sammenslutning af 700 medier:

»DJH skal sikres som den håndværksmæssige uddannelse, mens SDU skal tage sig af den akademiske. På RUC er der et meget stort kommunikationsstudie med en lang tradition, og så er det naturligt, at RUC beskæftiger sig med den del.«

  • Undersøgelserne

    I 2003 tog mediebranchens organisationer i samarbejde med Kulturministeriet, Undervisningsministeriet og Videnskabsministeriet initiativ til en analyse af mediearbejdsmarkedet. »Mediearbejdsmarkedet – uddannelse, arbejdskraft og kompetencer« kan læses på http://www.journalistforbundet.dk/sw16502.asp.

    Danmarks Evalueringsinstitut (EVA), der er en uafhængig institution under Undervisningsministeriet, evaluerede i 2004 de tre journalistuddannelser. Rapporten kan læses på www.eva.dk.

1 Kommentar

Peter Slank
13. MARTS 2012
Re: Risiko for slankekur på RUC
Er der nogen der ved, hvad den her sag endte med?