Historisk straffesag mod Berlingske-journalisterne Jesper Larsen og Michael Bjerre, der brugte FE-agenten Frank Grevil som kilde.
RETSSAG. Det var en historisk afgørelse, da rigsadvokat Henning Fode og statsadvokat Karsten Hjorth 26. april rejste tiltale mod journalisterne Michael Bjerre og Jesper Larsen for at have offentliggjort hemmelige papirer fra Forsvarets Efterretningstjeneste, FE, i Berlingske Tidende.
De to journalister har været sigtede, siden de i 2004 skrev en række afslørende artikler, der satte spørgsmålstegn ved grundlaget for Danmarks deltagelse i Irak-krigen. Baggrunden for deres arbejde var blandt andet hemmelige dokumenter, som den daværende medarbejder i efterretningsvæsenet Frank Grevil havde givet dem. De påviste blandt andet, at FE rent faktisk var i tvivl om, hvorvidt Saddam Hussein havde de omstridte masseødelæggelsesvåben, der var den officielle grund til at invadere Irak.
Det er første gang i tredive år, retsmaskineriet sættes ind mod journalister, der offentliggør statens hemmeligheder. Strafferammen er fængsel i op til to år.
Nyheden om straffesagen blev omtalt i en lang række internationale medier, og den internationale journalistorganisation IFJ er gået ind i sagen. Det samme er Dansk Journalistforbund, hvis jurister snart skal mødes med Berlingske Tidendes advokater.
» Vores kolleger skulle have haft en pris. I stedet bliver de slæbt gennem en proces,« siger forbundsformand Mogens Blicher Bjerregård, der ønsker at køre sagen til tops i det europæiske retssystem, hvis journalisterne bliver dømt.
Artiklerne i Berlingske Tidende i februar 2004 medførte intern uro i efterretningstjenesten, der startede en intern jagt på muldvarpe. Man talte om et historisk læk, og daværende forsvarsminister, Svend Aage Jensby, foreslog at hæve strafferammen for at afsløre militære hemmeligheder til livsvarigt fængsel.
Efterretningsagenten Frank Grevil selv trådte offentligt frem og fortalte, at det var ham, der havde lækket de interne FE-papirer. Han handlede på samme måde som udenlandske efterretningsfolk, der mente, offentligheden blev ført bag lyset af deres regeringer. Grevil fik henholdsvis en international pris som såkaldt 'Whistleblower', men mistede også sit job og blev idømt fire måneders fængsel af Østre Landsret.
Statsadvokat Karsten Hjorth oplyser, at de to journalister kan straffes, fordi Grevil selv er blevet det for at have givet dem de hemmelige papirer.
Berlingske Tidendes chefredaktør Niels Lunde bliver ikke retsforfulgt, selv om han formelt er ansvarlig for alt, hvad der står i hans avis.
Til sit eget blad siger chefredaktøren, at avisen handlede rigtigt ved at bringe oplysningerne:
»Denne form for journalistik er en fri presses vigtigste opgave, og vi vil støtte Jesper og Michael med alle de ressourcer, Berlingske Tidende har til rådighed.«
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.