Rigtige journalister laver nyheder!

Kære Dorthe, tillykke med det nye job - og med, at du nu har ødelagt din karriere.

Kære Dorthe, tillykke med det nye job – og med, at du nu har ødelagt din karriere.

Sådan en lykønskning fik jeg heldigvis ikke, da jeg efter 12 år som avisjournalist blev ansat på kvindeugebladet Femina. Men det gjorde en af vores dygtige journalistpraktikanter til gengæld, da hun fik praktikplads hos os.

Hun havde på studiet igen og igen måttet forsvare sin lyst til at arbejde med magasinjournalistik frem for nyhedsjournalistikken, og ikke kun medstuderende gav udtryk for, at det var helt latterligt, at hun ville spilde sine evner på den slags – det gjorde underviserne også. Det har vi hørt flere gange, fra flere journaliststuderende. Senest ved dette års panikdag, hvor vi talte med en studerende fra DJH, som havde været særdeles interesseret i Femina under Åbent Hus, men hun havde ikke søgt en praktikplads hos os, fordi hun fornemmede klare signaler fra underviserne om, at hendes karrieremuligheder ville blive stærkt begrænsede, hvis hun kun havde været i praktik på Femina!

Efter 12 år som nyhedsjournalist elsker jeg stadig tryksværte og beundrer mine dygtige fagfæller, der skriver om politik og økonomi. Men medieverdenen er andet end nyheder på print, tv, web og radio – der er også en stor verden af glittet papir, hvor hundredvis af journalister arbejder dedikeret, passioneret og seriøst – og tænk engang, flere af disse arbejdspladser er endda godkendt til at uddanne journalistpraktikanter. Og da der sjældent er praktikpladser nok til alle, kunne jeg forestille mig, at underviserne på de tre uddannelser gjorde det klart for kommende praktikanter, at der er mange veje at gå, da ikke alle kan komme i praktik på Berlingske, Politiken, JP, DR og TV 2, selv om jeg sagtens forstår, at det er populært.

At arbejde med journalistik er også at formidle sundhed, psykologi, reflekterende interviews og andet såkaldt livsstilsstof – i øvrigt den type stof, som der er kommet mere og mere af i aviserne og på tv. I min verden er det ene ikke finere eller bedre end det andet – det er bare noget andet.

Jeg synes bestemt, at uddannelserne skal gøre deres bedste for at uddanne knivskarpe nyhedsjournalister, men med knap 300 elever på hver årgang burde det være indlysende, at der ikke er plads til dem alle på Christiansborg-redaktionerne. Der er også brug for dygtige journalister på ugeblade, magasiner, webmedier og alle de andre jobs, hvor det ikke er nyhedsjournalistikken, der driver tasterne.

Jeg synes, at det er mangel på respekt for de mange fagfæller, der arbejder med andet end nyheder, og uprofessionelt mere eller mindre direkte at fraråde journaliststuderende at søge praktik på Femina og lignende medier. Efter min mening burde lederne af journalistuddannelserne minde underviserne om, at journalistik er en vifte af muligheder og ikke en ensporet vej – man kan jo også ende med at undervise i journalistik – men måske kun, hvis man har været nyhedsjournalist først?

– Dorthe Kandi, redaktionschef, Femina