Rigsadvokat fører Wikborg-sag personligt

Den kommende højesteretssag mod journalisten Lars Wikborg, vil blive ført af rigsadvokat Jørgen Steen Sørensen personligt på mandag. Der er lagt op til en afgørelse af stor principiel betydning.

Den kommende højesteretssag mod journalisten Lars Wikborg, vil blive ført af rigsadvokat Jørgen Steen Sørensen personligt på mandag. Der er lagt op til en afgørelse af stor principiel betydning.

Anklagemyndigheden er i stærkeste opstilling, og det samme gælder forsvaret.
'Der er andre tilsvarende sager i byretterne, som er holdt tilbage, fordi man vil afvente dommen i højesteret på mandag, så sagen vil givetvis få en principiel betydning', siger Mikkel Thastum, kommunikationschef hos rigsadvokaten.

Han vil ikke selv tillægge det betydning, at Jørgen Steen Sørensen fører sagen personligt, men han bekræfter, at det kun er anden gang rigsadvokaten fører en sag personligt, siden han tiltrådte i august.

Advokat Tyge Trier, der fører Wikborg-sagen for Dansk Journalistforbund, har også bemærket den særlige bevågenhed.

'Der er sat en hel dag af i Højesteret med 7 dommere mod normalt 5 og deltagelse af højesteretspræsident Torben Melchior og rigsadvokaten, der i egen person møder for anklagemyndigheden. Så der er linet op til en principiel beslutning,' siger Tyge Trier.

Wikborg-sagen handler om Urban-journalisten Lars Wikborg, der i januar 2005 tog en kniv i en restaurant i lufthavsterminalen i Kastrup og afleverede den i gaten for at påvise et sikkerhedsbrist.
Siden er Wikborg både blevet dømt i byretten og landsretten for ulovlig våbenbesiddelse.

Journalistforbundet har hele tiden bakket Wikborg op i sagen.

»Jeg har hele tiden ment, vi burde vinde den sag. Hvis journalisten bliver straffet for det her, så vil andre journalister tøve, og det vil betyde, at der ikke vil blive skrevet om den slags ting,« siger chefjurist i Dansk Journalistforbund Anne Louise Schelin.

Hun peger også på, at lufthavnen ændrede sine retningslinjer for sikkerheden i kølvandet på artiklen, hvilket kunne tyde på, at Wikborg påviste noget væsentligt.

Schelin slår på den gældende retspraksis i sager, der vedrører presse- og ytringsfriheden, og det er også en væsentlig del af Tyge Triers forsvar.

»Vi vil blandt andet fremlægge retspraksis fra en række danske sager – Grønjakkesagen, Aukens have, Peberholm-sagen, hvor nogle journalister sejler med aktivister ud til Øresundsbro-byggeriet samt Grevil-sagen,« siger Tyge Trier.

Forbundsformand Mogens Blicher Bjerregaard har tidligere udtalt, at Journalistforbindet vil bringe sagen til menneskerettighedsdomstolen i Strassbourg, hvis ikke Wikborg bliver frikendt i Højesteret.

0 Kommentarer