Traditionen tro er konkurrencen hård for de unge mennesker, som i år har søgt ind på ét af landets journalist- eller kommunikationsstudier på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole (DMJX), SDU eller RUC.
Det viser årets statistik over antallet af ansøgere, optagne og karaktergennemsnit på landets videregående uddannelser, som Uddannelses- og Forskningsministeriet har offentliggjort i dag.
Årets højdespringer blandt mediestudierne er DMJX’s professionsbachelor i kommunikation, som både udbydes i Aarhus og Emdrup. I Emdrup kræver det et gennemsnit på 10,6, mens man skal have et karaktergennemsnit på 11,2 for at blive optaget i Aarhus.
Dermed er kommunikationslinjen i Aarhus kravlet helt op i top-10 over de uddannelser, som kræver landets højeste karaktergennemsnit, skriver Politiken.
Da uddannelsen i 2012 blev oprettet, kunne håbefulde studerende nøjes med at mønstre et snit på henholdsvis 9,7 og 9,8.
Ledige pladser på journalistik + naturvidenskab
I 2010 var journalistuddannelsen på RUC med et snit på 10,9 landets allersværeste at komme ind på. Siden er adgangskravet faldet – mens det for andre uddannelser er steget – så uddannelsen ikke længere topper listerne.
Karakterkravene er dog stadig høje. I år ligger adgangskvotienten til Journalistik og Humanistisk Basis på RUC på 10,4, mens den sidste år var 10,3.
Til gengæld er adgangen lettere, hvis man vil kombinere et journaliststudie på RUC med andet end en humanistisk bachelor. Kombinerer man journalistik som andet fag med en såkaldt humanistisk-teknologisk eller en samfundsvidenskabelig bacheloruddannelse, kan man ”nøjes” med et snit på henholdsvis 8,0 og 9,7.
Vil man læse journalistik sammen med en naturvidenskabelig bacheloruddannelse på RUC, er der endda stadig ledige pladser.
17 og 20 procent optaget på DMJX og SDU
Der er ikke noget kvotesystem – med kvote 1 og kvote 2 – på journaliststudierne på DMJX og SDU, da de studerende optages ved optagelsesprøve.
Her kan forholdet mellem antallet af ansøgere og antallet af optagne på uddannelserne give en fornemmelse af, hvor populære de er.
I år er 17,1 procent af de studerende, der har søgt ind på journaliststudiet på DMJX, blevet optaget. Det svarer til, at der er 5,8 ansøgere pr. studieplads. For Journalistik på SDU er adgangen en anelse nemmere – her er 20,2 procent af årets ansøgere blevet optaget, svarende til 4,9 ansøgere pr. studieplads.
Mange vil være fotograf og tv-tilrettelægger
Kigger man på top-10 over landets mest populære uddannelser målt på antallet af ansøgere pr. studieplads, er der to medieuddannelser iblandt.
På syvendepladsen ligger uddannelsen til fotojournalist på DMJX, hvor der i år var 220 ansøgere til 16 pladser. Det svarer til, at kun 7,3 procent af ansøgerne blev optaget.
Også på uddannelsen til tv- og medietilrettelægger på DMJX’s afdeling i Emdrup er der rift om pladserne. Her er 7,4 procent af ansøgerne kommet ind, hvilket svarer til, at der er 13,4 ansøgere per studieplads.
1 Kommentar
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Flere tal:
DMJX, Visuel kommunikation (dækker Kreativ Kommunikation, Interaktivt Design, Grafisk Design og Fotografisk Kommunikation):
Optaget: 91 optaget, 7 på standby
Ansøgere: 1.005 ansøgere, heraf har 570 søgt som første prioritet
Designskolen Kolding, alle designuddannelser:
Optaget: 81 optaget, 9 på standby
Ansøgere: 560 ansøgere, heraf har 261 søgt som første prioritet
KADK (Deignskolen København), alle designuddannelser:
Optaget: 124 optaget, 5 på standby
Ansøgere: 1.463 ansøgere, heraf har 763 søgt som første prioritet
For alle disse uddannelser gælder, at man bliver optaget på baggrund af en optagelsesprøve, ikke karaktergennemsnittet.