Sportsjournalist Martin Kaae fra Sjællandske Medier tager på orlov i Hviderusland i håb om en revolution efter præsidentvalget den 19. marts.
FRIHED. Georgien den 22. november 2003. Titusinder af demonstranter står foran parlamentsbygningen i hovedstaden Tbilisi og protesterer over svindel i forbindelse med præsidentvalget. Indenfor er præsident Eduard Shevardnadze ved at holde sin tiltrædelsestale for parlamentet, da folkemængden bryder igennem porten, og hundredvis af demonstranter strømmer ind i parlamentsbygningen.
Blandt dem er den 25-årige danske journaliststuderende Martin Kaae, der er i landet for at skrive hovedopgave. Han følger strømmen af mennesker helt ind i parlamentssalen, hvor han kan se Shevardnadze blive evakueret, mens de indtrængende masser overtager taburetterne fra de flygtende parlamentsmedlemmer. Mænd og kvinder jubler med armene i vejret. Folket har taget magten.
Oplevelsen vakte Martin Kaaes interesse for de politiske forhold i det tidligere Sovjetunionen.
Han har nu valgt at tage orlov fra Sjællandske Medier for at tage på seks måneders sprogkursus i Hviderusland. Målet er at lære russisk og skabe en sproglig platform, der kan øge hans muligheder for at forstå, hvad der sker i den del af verden.
Men timingen er ikke helt tilfældig. Der er i forbindelse med præsidentvalget den 19. marts lagt op til et forsøg på endnu en fløjlsrevolution i Østeuropa. Den siddende præsident, Alexander Lukashenko, har tilranet sig diktatoriske beføjelser, og oppositionen samt en række ngo'er forventer, at præsidenten vil benytte sig af valgsvindel for at beholde magten.
»Det er for spændende til bare at lade stå til. Jeg vil gerne være tæt på det,« siger Martin Kaae, der netop er taget af sted mod Minsk.
Her vil han på tætteste hold dække valget for Kristeligt Dagblad. Martin Kaae er ikke blevet træt af at skrive om sport, men det her trækker på en anden måde, siger han:
»Uden at sige noget nedsættende om sportsjournalistik, så er folk, der demonstrerer for deres frihed, noget andet. Det handler om større værdier, end hvem der vinder over GOG på lørdag.«
Derfor vil han også være at finde i de næsten uundgåelige demonstrationer efter valget.
Selv om der har været voldelige overgreb mod demonstranter i Hviderusland før, så frygter Martin Kaae ikke for sin sikkerhed.
»Det er ikke en krigszone, jeg rejser ind i. Det er ikke Bagdad. Det er heller ikke Mellemøsten, og der er ikke lagt op til en væbnet konflikt,« fortæller han.
Med sine erfaringer fra Georgien og hjælp fra lokale kontakter regner 'revolutionens tolvtemand' med at kunne undgå voldelige episoder – samtidig med at han er i første række.
* Læs også i dette nummer af Journalisten: »Det er stadig lovligt at lyve over for hviderussere«
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.