RETORISK REPLIK

Statsministeren åbnede FagFestivalen med en frisk tale, der indeholdt mere oplagt retorik end nye tanker.

Statsministeren åbnede FagFestivalen med en frisk tale, der indeholdt mere oplagt retorik end nye tanker.

"Jeg ved sgu ikke rigtigt, hvad jeg skal sige til jer," sagde statsminister Poul Nyrup Rasmussen fra talerstolen.
Han havde æren af at åbne årets FagFestival, og så stod han bare der og vidste ikke, hvad han skulle sige.
Det varede nu ikke så længe, for han vidste udmærket, hvad han ville sige. Men han skulle bare lige have salen med sig.
"Er pressen ved at blive en industri, der skal tjene penge, eller har I noget på hjerte?," indledte statsministeren, da han ‘var kommet i tanke om', hvad han ville sige. Og det var omkring dette emne, meget af hans tale kredsede.
"Pressen er en arrig vagthund, men også en stor del af magten. I sidder i magtens lokale. Derfor kan det bekymre mig, at jeg ikke er sikker på, om pressen er ved at blive til en ren industri, der skal tjene penge."
"Det demokratiske rum lever ikke af sig selv, og derfor er det også op til den enkelte journalist at være med til at fodre det. Det er op til jer."
Poul Nyrup Rasmussen er bange for, at de mange nye tv-kanaler vil udvande danskheden, fordi mange danske programmer som Robinson og Big Brother har udenlandske forbilleder.
"Vi har brug for fælles samlingspunkter i Danmark. I 1999 var der intet tv-program, som havde over to millioner seere. Mangfoldigheden gør det hele mere uoverskueligt. Derfor har vi brug for public service-medier, og behøver de kun at være elektroniske?"
Det vendte Poul Nyrup ikke rigtigt tilbage til, men til gengæld legede han med nyhedsbegrebet, som han synes har udviklet sig uheldigt.
"Jeg har hørt, at I på uddannelserne lærer, at det ikke er en nyhed, når en hund bider en mand, men når en mand bider en hund. Efterhånden synes jeg dog, at der skal mere og mere underholdning til, før det kan blive en nyhed. Noget i retning af: Mand bider hund, hund bider mand, manden bider tilbage."
Poul Nyrup Rasmussen underholdt om den famøse cykelhjelmsag og var i det hele taget retorisk godt kørende. Og selv ganske bevidst om at virke underholdende.
Han kom dog med en afsluttende formaning.
"Det er en hovedopgave for os alle at sikre, at medierne ikke bliver ringere. Ejerforholdene rundt om i medierne kan komme til at svække bevægelsesfriheden, så det er en stor opgave, der venter os."

0 Kommentarer