Restaurant vil være »på forkant« – har foto af 12 madanmeldere

Fin restaurant i Helsingør har navne og billeder på 12 madanmeldere liggende på restaurantens computer. Køkkenchefen siger, at det er for at være på forkant, »men alle skal have samme betjening«. Madanmeldernes formand kalder det et skidt signal til de andre gæster  

Ny frisure, opdigtede navne og falske telefonnumre. Madanmeldere gør ofte store krumspring for at undgå at blive genkendt, når de er ude for at passe deres arbejde. På den anden side gør restauranterne, hvad de kan for at spotte madanmelderne, når de træder ind ad døren.

På Brasserie 1861 på Marienlyst Hotel ligger der på reservationscomputerens screensaver billeder og navne på 12 af Danmarks førende madanmeldere, for eksempel Søren Frank fra Berlingske, Niels Lillelund fra Jyllands-Posten og Helle Brønnum Carlsen fra Smag og Behag (som ifølge Brasserie 1861 dog hedder ’Hanne’ til fornavn).

»Det er da et skidt signal til almindelige gæster, at restauranten er nødt til at have anmelderfotos for at give en ordentlig service,« siger Morten Vilsbæk, formand for danske madanmeldere, om billederne.

Vil være på forkant

Fredag skrev Politikens Sandra Brovall i en madanmeldelse i Politiken, at hun fik en dårligere betjening, fordi hun var gæst på en restaurant, hvor Berlingskes Søren Frank også spiste. Søren Frank blev spottet af personalet, og det blev hun ikke, hvilket betød, at hun og hendes medspiser fik dårligere mad serveret.

På Brasserie 1861 i Helsingør forklarer køkkenchef Per Voss, at navnene og billederne betyder, at restauranten er mere på forkant.

I har 12 af de mest kendte madanmelderes billeder og navne i jeres computer, hvorfor det?

»Det gjorde vi, da vi åbnede, og vi ville gøre alt for at komme på forkant.«

Hvad sker der, hvis en madanmelder dukker op?

»Så er man på forkant. De skal ikke serviceres anderledes på sin vis. Alle skal have samme betjening.«

Køkkenet skal være klar over det

Men hvad skal I så bruge billederne til, hvis alle skal betjenes ens?

»Vi har billederne, fordi vi var bagud på god betjening og bemanding, da vi gik fra at være kasino til strand- og badehotel. Setuppet i begyndelsen var ikke optimalt.«

Så tjenerne skulle vide det, hvis der kom en anmelder?

»Ja, men køkkenet skulle også være klar over det.«

Per Voss siger, at madanmeldernes navne og ansigter allerede er meget synlige i branchen, fordi de optræder til for eksempel vinsmagninger og kokkekonkurrencer.

»Deres navne og billeder er på computeren for at hjælpe besætningen, hvis der skulle være nye folk.«

Formand: Vi skal kunne gennemskue det
Formand for de danske madanmeldere Morten Vilsbæk fra Fyens Stiftstidende siger, at restauranter i årevis har haft madanmeldernes billeder hængende.

»Tidligere hang billederne ude i køkkenet, nu ligger de på en screensaver. Som anmelder skal du kunne se igennem fingre med det og tage højde for det i din anmeldelse,« mener Morten Vilsbæk.

Det kan blandt andet ske ved at observere, hvordan andre gæster på restauranten bliver behandlet af personalet.

»Det er uprofessionelt, hvis en restaurant giver andre gæster en dårligere behandling, hvis en anmelder er på besøg,« forklarer han.

Han siger, at madanmeldernes billeder florerer i restaurationsverdenen, fordi en anmeldelse kan have stor betydning for restaurantens økonomi. Brasserie 1861 åbnede i september 2014.
Det er ikke lykkedes Journalisten at finde en anmeldelse af stedet lavet af en af de 12 anmeldere. 

1 Kommentar

Anne Vibeke Mortensen
11. JUNI 2015
Det er ikke et nyt fænomen.
Det er ikke et nyt fænomen. Da jeg arbejdede som tjener på Peder Oxe i starten af 80'erne, havde vi et billede af Politikens anmelder Jonna Dwinger hængende i køkkenet. Derfor genkendte jeg hende også, da hun satte sig ved et af mine borde, og jeg tror bestemt, at det var medvirkende til, at etablissementet efterfølgende høstede de fem kokkerhuer, som dengang var det ypperste.