Respekt!

 Makkerskaber skal plejes med omtanke. Tre erfarne journalister giver råd om samarbejde. 

 

Makkerskaber skal plejes med omtanke. Tre erfarne journalister giver råd om samarbejde.

 

Fælles arbejdsmetode og respekt for hinanden. Det er grundlaget for gode journalistiske makkerskaber, mener tre erfarne journalister.

»Det handler om at have en fælles forståelse og indgang til historierne og samtidig vidt forskellige styrker, som man respekterer,« siger Henrik Grunnet, dokumentarredaktør i DRs chef-redaktion. Han har arbejdet sammen med journalist Michael Klint gennem små 20 år.

Redaktør på Time Magazine, James B. Steele, der gennem 33 år har haft den samme makker, peger også først på fælles arbejdsrutiner som forkla-ring på, at de to har holdt sammen i så mange år.

»Don (Steeles makker Donald L. Barlett, red.) og jeg bliver sikkert opfattet som helt forskellige. Men vores arbejdsrutiner ligner hinanden meget,« siger James B. Steele.

Efter at Politikens journalist Pernille Tranberg sammen med kollegaen Hans Drachmann havde været gennem en langvarig dækning af ulykken på Roskilde Festivalen, begyndte hun at interessere sig for journalistisk sam-arbejde.
Siden har Pernille Tranberg holdt foredrag, hvor hun blandt andet taler om makkerskaber.

Pernille Tranberg siger, at hun langt fra er samme type som Hans Drachmann, men centralt for samarbejdet var, at de to journalister havde samme arbejdsmetoder og arbejdsdisciplin.

Ærlighed og åbenhed er ifølge Pernille Tranberg desuden essentielt for et godt samarbejde.

»Journalister, der arbejder sammen, skal på det nærmeste give hinanden hånd på, at de ingen hemmeligheder har for hinanden – overhovedet. De skal fortælle hinanden alt – også bommerterne, hvor man for eksempel kommer til at sige noget til en kilde, man ikke skulle have sagt,« siger Pernille Tranberg, der også har prøvet at være del af et dårligt fungerende makkerskab.

Ud over at bandlyse hemmeligheder, så skal de to makkere også sørge for at indvie hinanden i alle informationer, siger Pernille Tranberg.

Derfor skal samtlige interview skrives ud, og de to skal opbygge en fælles kildeliste.

Sammen med sin makker krydsarkiverer James B. Steele også alle informationer. Derudover laver de to en database med gode citater.

Velfungerende makkerskaber hjælper journalister med at håndtere større projekter – og giver måske også bedre journalistik. James B. Steele har blandt andet fået to Pulitzer-priser – og en række andre priser – ud af sit makkerskab.

»Vi fandt tidligt ud af, at to journalister, hvis de arbejder godt sammen, kan udrette mere end en. Vi har håndteret nogle større projekter, der ville have været svære at tackle for en person,« siger han.

Henrik Grunnet er som redaktør for dokumentarprogrammer opmærksom på, at kemi er »uhyggeligt vigtigt«.

»Hvis du har to, der arbejder godt sammen, får du et produkt, der er tre gange så godt. Man kan også risikere at få ingenting, fordi kemien ikke holder,« siger Henrik Grunnet, der selv har fået en Cavling-pris sammen med sin makker Michael Klint.

I de seneste ti år er hver anden Cavling-pris givet til hold af journalister.

Læs også: Cavling-skilsmisse

0 Kommentarer