Konceptet var unikt, men ingen ville alligevel rejse med journalister som rejseledere. Hader folk os? spørger Øjvind Kyrø, der midt i april lukkede sit initiativ ReporterRejser.
LUKNING. Dødsattesten på ReporterRejsers hjemmeside er utvetydig: "Markedet var ikke parat, eller måske bare ved at dykke. At rejse med reportere var ikke så attraktivt, som vi selv troede … vi lukker og slukker med honnør her fra …".
Attesten er underskrevet af freelancejournalisterne Øjvind Kyrø og Ole Lindboe, ophavsmændene til fænomenet ReporterRejser. De ville anvende nøje udvalgte journalisters erfaring og insider-viden til glæde for eventyrlystne danskere. Hver især skulle reporterne præsentere "deres land". Som et af salgsargumenterne lød: "…
Erfarne journalister kender til de politiske og kulturelle baggrunde, men også til de kuriøse detaljer, snedige smutveje, spændende mennesker … de kan sammensætte et unikt program, der gør rejsen eventyrlig".
Projektet begyndte for et år siden, da de to berejste reportere kontaktede rejsebureauet Kuoni. Lynhurtigt erklærede Glenn Bisgaard, salgs- og produktionsdirektør for Kuoni Danmark, at parrets ide var en ægte appelsin lige ned i firmaets turban.
"Kuonis markedsundersøgelser om danskernes ferieønsker viste, at lige præcis vores ide – et koncept med vidende guider – bare var sagen. Det var den slags rejser, kunderne ville have. Alle sagde, at det var helt fantastisk," siger Øjvind Kyrø.
DE LANCEREDE EN HJEMMESIDE og et rejsekatalog, og ifølge Kyrø blev der taget godt imod det nye initiativ, men efter et halvt år på markedet, stod det klart, at ingen ville ud at rejse med reporterne.
"Vi har haft en kæmpe trafik på hjemmesiden, og der var på intet tidspunkt nogen alarmknapper, der lyste. Tværtimod. Men der kom ingen bestillinger, og vi forstår det simpelthen ikke! Hader folk journalister?" spørger han.
Kyrø tilføjer, at ReporterRejsers ture efter en justering var prismæssigt konkurrencedygtige. Selv om han ikke fatter den manglende succes, peger han alligevel på forskellige udslagsgivende faktorer.
"Vores målgruppe, 50+, er nu så dygtige til at anvende internettet, at de ofte selv planlægger deres rejser. For eksempel har et ægtepar stort set kopieret mit oplæg fra Chile-rejsen og selv booket deres tur! En anden grund er økonomi. Siden valget er folk meget mere påholdende og rejser nok ikke så langt. Og så har der i sagens natur ikke været nogen anmeldelser af vores ture (fordi der ikke nåede at være nogen rejser, red.), og det er folk meget opmærksomme på. Så det har utvivlsomt haft en effekt."
BUREAUET HORISONT REJSER udbyder også rejser med kendte journalister og åbnede nogenlunde samtidig som ReporterRejser. Indehaver Peter Frederiksen siger, at han til dels opfattede dem som konkurrenter.
"De forsøgte at få flere af ‘mine' rejseledere med, men de takkede nej. For ReporterRejser gjaldt det om at komme først på markedet. Deres udbud af rejser fremstod fra begyndelsen mærkeligt uigennemtænkt. Det var for sekterisk og for dyrt til, at man rigtig kunne tro, at de ville holde i længden. Det var synd," siger Peter Frederiksen og understreger, at han hverken ønsker at lyde hoverende eller fremstå bedrevidende.
"Deres bureau var del af et større bureau, og jeg var sikker på, det var uklogt. Men vi havde da nogle klare interesse-overlap, så naturligvis var de ikke ligegyldige, men andre på markedet er klarere konkurrenter, end ReporterRejser var."
Peter Frederiksen har selv måttet aflyse enkelte af sine planlagte ture, men de fleste sælger godt. At projektet ikke lykkedes for ReporterRejser, gør ham ked af det på deres vegne.
"Det er altid prisværdigt, når dynamiske og dygtige mennesker forsøger at sætte noget nyt på markedet. Men dette understreger, at dét at starte et rejsebureau ikke bare er noget, man gør, dertil er konkurrencen for hård."
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.