Overalt i branchen bliver garvede reportere fyret og stillinger nedlagt. Den nye generation af journalister frygter for fremtiden. Journalisten tog med på et endagskursus i DJ for nyudklækkede RUC'ere.
PANIK. Der går næsten ikke en dag uden nye meldinger om fyringer og lukninger. Det er svært at håndtere, når man står der med sit spritnye eksamensbevis i den ene hånd og drømmen om en klassisk reporterstilling i den anden. Skal man gemme sig i uddannelsessystemet i flere år eller søge væk fra drømmen? Journalisten mødte et hold nyuddannede journalister på et såkaldt startboks-kursus.
Mens mange af studiekammeraterne fra RUC søgte i praktik på landsdækkende aviser i hovedstaden, gik Tobias Bro Larsen mod strømmen. Han søgte og fik en praktikstilling på Fyens Stiftstidende. Håbet var, at en stilling i provinsen ville give ham et alternativt netværk og bedre muligheder for at få en stilling som journalist i dagbladsbranchen. Men efter at Fyens Stiftstidende i sidste måned meldte ud, at der skulle spares omkring 10 millioner kroner og fyres omkring 20 journalister, ser Tobias Bro Larsen ikke længere så lyst på chancerne for at få job.
»Jeg ville vise, at jeg kunne tænke anderledes. Så jeg tog til Fyn, havde et godt år og ville gerne tilbage igen. Men så melder de ud, at der skal spares. Det gør, at størstedelen af mit journalistiske netværk er ret flosset. På den måde rammer krisen mig meget konkret,« siger Tobias Bro Larsen.
HAN OG 20 ANDRE nyudklækkede eller næsten færdiguddannede journalister fra RUC er taget til kursus hos Dansk Journalistforbund for at blive klædt på til arbejdsmarkedet. Kurset har titlen "Startboks" inspireret af IKEA's pakkeløsninger, hvor man i en stor kasse får alt, hvad man har brug for i et køkken.
På samme måde skal de nye journalister på én dag have alle de mest basale råd om, hvordan man kommer i gang med sin journalistiske karriere. Konsulent i Dansk Journalistforbunds afdeling for Uddannelse og Karriere Jonas Thing Bech har kassen fuld af råd.
Når krisen sætter ind, går arbejdsmarkedet fra at være åbent til at være mere lukket. Færre stillinger bliver slået op – flere bliver besat gennem netværk, forklarer Jonas Thing Bech.
Hans råd lyder derfor: Brug kun 20 procent af tiden på at skrive traditionelle ansøgninger. 80 procent af tiden skal bruges på at netværke.
»Lav en liste på 50 til 100 mennesker, og del den ind efter, hvem der skal drikkes kaffe med, hvem der skal have en mail, og hvem der skal smalltalkes med,« siger konsulenten i DJ.
Selv om netværk er vigtigt, skal der stadig også sendes traditionelle ansøgninger af sted. Her lyder rådet fra Jonas Thing Bech: Lad være med kun at søge arbejde med hjertet, men søg også med hjernen.
Han vil have de nyuddannede til at søge bredt fra begyndelsen. Det er lettere at få et job, hvis man har et i forvejen.
LEDIGHEDEN ER STADIG historisk lav blandt journalister, men allerede nu mærker de nye journalister, at mediebranchen har skiftet gear. I 2006, hvor både Nyhedsavisen, TV 2 News, Dato og 24timer havde premiere, var omkring 20 procent af de nyuddannede ledige efter to måneder. I dag er det omkring 40 procent, der ikke har fået job to måneder efter afsluttet uddannelse.
»I krisetider er det altid de nyuddannede, der rammes først og hårdest,« siger Jonas Thing Bech.
En fyr i lilla trøje rækker en finger i vejret. Hans indtryk er, at mange RUC'ere helst vil have et job på et klassisk nyhedsmedie. Han frygter, at hvis man først har søgt over i kommunikationsbranchen, bliver det svært at vende tilbage til klassisk journalistik. Den myte vil Jonas Thing Bech gerne være med til at punktere:
»Cheferne skifter selv mellem kommunikation og journalistik. Efterhånden kan enkelte chefer godt se, at hvis du har arbejdet for BUPL, så kan det jo være, at du har en særlig viden om det område. Det er rigtigt nok, at den bedste kvalifikation for at få et job på Politiken er et job på Berlingske, men det er blevet bedre og har flyttet sig de sidste fem år,« beroliger konsulenten.
Og så kommer det retoriske spørgsmål: »I skal huske, at I har 35 år til at gøre karriere. Og hvad så, hvis I henslæber de første fem år til 55.000 kr. på Skandinavisk Tobakskompagni?«
HELT PARATE TIL at slippe drømmen om en klassisk journaliststilling er flere af deltagerne på kurset dog ikke.
»Man har vel lov at holde fast i sine idealer,« siger Julie Lorenzen, der har været i praktik i Dansk Røde Kors og bedst kan se sig selv i en kommunikationsstilling i en humanitær organisation eller som journalist på et klassisk nyhedsmedie.
»Jeg søger meget med hjertet. Jeg vil have lov at være lidt kræsen til start og kun søge det, jeg gerne vil. Men hvis jeg kommer til at være ledig i to-tre måneder, vil jeg begynde at søge bredere,« siger hun efter arrangementet.
En af hendes specialemakkere er også taget med på kurset for nyuddannede. Selv om det kun er to dage siden, specialet blev afleveret, mærker Heidi Pedersen allerede nu krisen tynge. Flere af hendes venner, der blev færdige med specialet for et halvt år siden, har endnu ikke fået arbejde. Og lykønskningerne med den nye titel bliver næsten opvejet af bekymrede miner.
»Næsten inden vi har afleveret speciale, går folk i panik på mine vegne og siger, at de tror, at det bliver meget svært,« siger Heidi Pedersen.
På kurset viser Jonas Thing Bech en række forskellige jobannoncer. Én af dem er fra Ugeposten i Helsinge. Heidi Pedersen kommer tilfældigvis selv fra den nordsjællandske provinsby.
»Min far ringede for en uge siden og spurgte, om jeg ikke skulle have jobbet,« siger Heidi Pedersen og imiterer farens begejstring ved tanken om at få sin datter til byen.
Men selv om Heidi Pedersen godt kan se sig selv på et lokalblad, er tanken om to-tre timers transport fra stenbroen hver dag for uoverskueligt. Og tanken om at flytte tilbage til fødebyen er endnu mere fjern.
»Selv om man er nyuddannet, må man gerne have ambitioner,« siger Heidi Pedersen.
TOBIAS BRO LARSEN har allerede været langt mere ambitiøs, når det kommer til uddannelse, end han nogensinde havde forestillet sig. Selv om det skulle vise sig at være både sjovt og lærerigt for ham at skrive speciale, så var det ikke en del af hans oprindelige plan. På hans årgang har rekordmange ligesom ham selv valgt at afslutte uddannelsen med et speciale i stedet for bare at gå i gang med at arbejde direkte efter praktiktiden. Det er næppe, fordi de nye journalister har større akademiske ambitioner. Også her spiller krisen i medierne ind.
»Jeg havde forsvoret, at jeg skulle skrive speciale. Men så kom krisen, og så kunne man lige så godt gøre det,« siger den nyuddannede journalist.
I februar gik 48 i gang med at skrive speciale på RUC. Det er ifølge studieleder Mark Blach-Ørsten det højeste antal nogensinde på et semester. •
Fyringssæson
Det er en kold tid, vi lever i. Journalisten bringer her en oversigt over den foreløbige afkøling i mediever-denen i 2009.
30. marts. Ingeniøren fyrer tre redaktionelle medarbejdere. Syv stillinger nedlagt i hele Mediehuset Ingeniøren.
26. marts Danmarks Idrætsforbund sparer 4 millioner kroner i kommunikationsafdelingen.
26. marts Dagbladet Børsen fyrer fire redaktionelle medarbejdere.
26. marts Berlingske Lokalaviser fyrer tre journalister.
25. marts Metros chef, Per Mikael Jensen, vurderer, at flere gratisaviser vil lukke.
24. marts Det Berlingske Officin fyrer 22 salgsmedarbejdere i annonceafdelingen.
23. marts Forlaget Benjamin varsler, at magasinerne FHM, Arena og Cosmopolitan lukker. 25 stillinger nedlægges.
20 marts SBS Radio udsender en spareplan, hvor næsten halvdelen af 88 medarbejdere bliver afskediget.
16. marts Jyllands-Postens trykkeri i Viby lukker.
13. marts Fynske Medier skal spare 45,5 millioner kroner. Det kan føre til 18-19 afskedigelser på Fyens Stiftstidende og Fyns Amts Avis.
13. marts 10 journalister bliver afskediget på Politikens Lokalaviser.
27. februar Dagbladet Information fyrer fire journalister.
27. februar Infomedia afskediger syv medarbejdere.
5. februar JP/Politikens Hus lukker sine tre internet-sites Decorate.dk, Navlestreng.dk og Ask-alex.dk
5. februar Aller Press afskediger i alt 11 medarbejdere, heraf tre DJ-medlemmer.
30. januar JydskeVestkysten fyrer fem, nedlægger tre stillinger og fire fratræder frivilligt.
30. januar Nordisk Film skal spare 100 millioner kroner.
27. januar Radiostationen Guld FM under Nordjyske Medier fyrer fire medarbejdere.
20. januar Søndagsavisen lukker deres jyske afdelinger og fyrer 34 medarbejdere.
16. januar 2009 Aller Press lukker magasinerne CV og Living Design.
14. januar Egmont skal spare en halv milliard kroner.
5. januar Det gratis filmmagasin Film Guide lukker.
Kilder blandt andre Journalisten.dk og Mediawatch.dk
Research: Øjvind Hesselager
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.