search

Reporter på TV 2 Fyn: Sådan foregik mit interview med Heunicke

Efter et interview på TV 2 Fyn kaldte transportminister Magnus Heunickes spindoktor på en skjult optagelse det for den mest tarvelige journalistik, han har oplevet. Her fortæller journalisten, hvad der skete. »Jeg er stolt over TV 2 Fyns håndtering,« siger hun  

Må journalister kun stille politikere spørgsmål, hvis de har fået lov til det på forhånd? Søndag udviklede et interview med transportminister Magnus Heunicke sig til et skænderi mellem ministeren, spindoktoren og tv-journalisten, da interviewet var slut.

Uden at Magnus Heunicke og hans spindoktor Rasmus Jønsson vidste det, optog TV 2 Fyns tv-fotograf imidlertid optrinnet, hvor TV 2 Fyns reporter i mere end fire minutter bliver skældt ud for at lave dårlig journalistik.

TV 2 Fyn valgte i går at bringe optagelsen, fordi den dokumenterer, ”hvordan en minister og en kommunikationsrådgiver reagerer – rasende og vredt – fordi en journalist har stillet en række helt relevante spørgsmål, som den samme minister og kommunikationsrådgiver i ugevis har forsøgt at undgå at svare på,” skriver TV 2 Fyns direktør Esben Seerup på regionalstationens hjemmeside.

Transportminister Magnus Heunicke, der selv er uddannet journalist, har efterfølgende beklaget sin og Rasmus Jønssons reaktion.

Stolt over TV 2 Fyn

Interviewet og den skjulte optagelse med skænderiet er lige nu de to mest klikkede historier på tv2fyn.dk den seneste måned.

Det var TV 2 Fyns reporter Mette Kimose, der lavede interviewet med ministeren og bagefter blev kritiseret for den mest tarvelige journalistik, spindoktor Rasmus Jønsson nogensinde har oplevet.

Når TV 2 Fyn valgte at bringe den skjulte optagelse, var det ikke på grund af tonen, men fordi optagelsen viser, hvordan ministeren og hans rådgiver ifølge TV 2 Fyn prøver at styre pressen, forklarer Mette Kimose.

»Jeg er stolt over TV 2 Fyns håndtering – at stationen står fast ved sine principper. Især i en tid, hvor det er nemt at sige, at det har vi ikke tid til at forsvare. Det er en vigtig diskussion,« siger Mette Kimose.

Først bridgewalking med Mary …
Mette Kimose interviewede Magnus Heunicke søndag, da han var til bridgewalking sammen med kronprinsesse Mary på Lillebæltsbroen. Efter interviewet om bridgewalking spurgte Mette Kimose ministeren – mens kameraet fortsat rullede – om ministeren ville svare på spørgsmål om Langeskov Station.

Ifølge TV 2 Fyn har transportministeren i 19 dage undladt at svare på, hvorfor der skal bygges en togstation i Langeskov til IC 3-tog, som IC3-togene alligevel ikke skal stoppe ved.

»Jeg vidste godt, at vi ikke har kunnet få kommentarer fra ministeren i mange uger, så det var min pligt at spørge,« siger Mette Kimose.

Ministeren ville gerne svare på spørgsmålet om Langeskov, og Mette Kimose lavede interviewet.

Ny kontrakt for rullende kamera

Hun fortæller, at hun havde én kontrakt med Magnus Heunicke om bridgewalking – og en ny om Langeskov. Hun mener ikke, at der er tale om kontraktbrud.

»Jeg spørger høfligt, om jeg må stille flere spørgsmål, og det indvilger han i. Han kunne jo bare have sagt nej, det skal vi ikke komme ind på. Jeg gør ikke andet end det, der er min pligt: Nemlig at finde svar på de spørgsmål, som de fynske borgere har,« forklarer hun.

Jønsson: Aldrig oplevet noget så dårligt

På den skjulte optagelse kan man høre rådgiveren Rasmus Jønsson sige, at »det er det mest tarvelige«, han har oplevet, at journalisten stiller spørgsmålet, mens de står og filmer.

»Vi bliver interviewet af så mange mennesker hver dag, og vi har aldrig oplevet noget så dårligt,« forklarer han på optagelsen.

Men Mette Kimose, ville det ikke se dårligt ud, hvis Magnus Heunicke for rullende kamera afviste at svare på spørgsmålet og bagefter kører væk i sin ministerbil?

»Jeg lavede en ny kontrakt for rullende kamera, fordi han havde travlt og skulle hurtigt videre. Hvis han ikke ville svare, ville jeg ikke have brugt det,« siger hun.

Ikke nok at tre mennesker kritiserer

I den skjulte optagelse kan man også høre ministeren og spindoktoren kritisere Mette Kimose for, at hun anklager Heunicke for løftebrud.

»Du må have et bånd eller citat med noget, som jeg er løbet fra,« siger Magnus Heunicke.

Magnus Heunicke mener ikke, at det er nok, »at tre mennesker« siger, at det er et løftebrud.

»Du som journalist har da til opgave at undersøge, om det er løftebrud,« forklarer Magnus Heunicke, der selv er uddannet journalist.

Spurgte på vegne af fynboerne

Mette Kimose siger i dag, at det ikke er hende, der anklager ministeren for løftebrud – det er borgere på Fyn.

»Jeg gentager jo bare, hvordan mange borgere i Langeskov oplever det.  Jeg repræsenterer det fynske folk og de problemstillinger, vi står med på Fyn. Og mange her på Fyn opfatter det som et løftebrud,« forklarer hun.

Hun siger, at journalister ligesom for eksempel politifolk og sygeplejersker skal kunne tåle lidt af hvert. Også en hård tone fra sure kilder.

»Personligt er jeg bare ærgerlig over, at det sluttede sådan her. Jeg spørger om det, de fynske borgere skal have svar på, og det lykkes ikke.«

Se den skjulte optagelse her.

Journalisten forsøger at få en kommentar fra den særlige rådgiver Rasmus Jønsson.

Kommentarer
14
Jakob Horn
12.05.15 09:48
»Jeg lavede en ny kontrakt
»Jeg lavede en ny kontrakt for rullende kamera, fordi han havde travlt og skulle hurtigt videre. Hvis han ikke ville svare, ville jeg ikke have brugt det,«

Det er jo så lidt svært at tro på, når TV2 Fyn vælger at offentliggøre skjulte optagelser af den efterfølgende samtale.

Jeg synes kritikken af hende er helt berettiget. Det retfærdiggør ikke den ophedede tone, men Jønsson har helt klart en pointe. Hun gør i mine øjne to ting, der er kritisable:

1: Vil lave om på aftalen mens kameraet ruller.

2: Beskylder (eller videreformidler beskyldninger) om Magnus Heunickes løftebrud på baggrund af løfter fremsat af hans forgænger på et tidspunkt, hvor Magnus Heunicke var en del af oppositionen.
Fremhævet af Journalisten
Chris Lykkegaard
12.05.15 10:26
Jo en journalist har ret til
Jo en journalist har ret til at spørge om andet end det der er aftalt. Og ministeren svarer på det - i otte minutter! Venlig sagt virker journalisten ikke særlig godt klædt på og det er da helt rimeligt at Heunicke og Jønsson kritiserer hende for det.
Fremhævet af Journalisten
Morten Bruun
12.05.15 10:42
Come on... Journalisten
Come on... Journalisten spørger meget fredeligt, om hun må stille et par spørgsmål mere, nu ministeren alligevel er på Fyn. Det får hun lov til. Men så virker det som om, hun ikke er skide godt klædt på - eller osse misforstår ministeren hende bare. Det diskuterer de så - og hvis der er tale om et 'vredesudbrud', er jeg kaffeautomat i et lyntog.
Det sjoveste i denne affære er det indslag, hvor Heunicke undskylder - og hvor TVFyns politiske redaktør (min gamle studiekammerat Jesper) sammenligner ministeren og spindoktoren med rockere. Det billede antyder, at der ikke sker meget på Fyn. Og hvis jeg var rocker, ville jeg blive tøsefornærmet...
Vh/
Morten
Fremhævet af Journalisten
Mads Mostrup Jensen
12.05.15 11:42
Endnu et i rækken af
Endnu et i rækken af eksempler på, at kommunikationsfolk og journalister har forskellige interesser og derfor ikke hører hjemme i samme fagforbund.
Fremhævet af Journalisten
Jesper Bech
12.05.15 12:13
Interessant kamp, der så vidt
Interessant kamp, der så vidt jeg kan se, ender uafgjort.

Journalisten er i sin gode ret til at spørge en minister, der længe har været i flyverskjul. Og hun gør det roligt og høfligt. Omvendt ER det en slags brud på kontrakten, når det sker for rullende kamera. Heunicke kan jo ikke i situationen vide, at klippet ikke vil blive brugt, hvis han afviser at svare (og det får vi aldrig svar på, om det ville eller ej). Så på den baggrund er det forståeligt, at han føler sig presset ud i at svare på et spørgsmål, som han egentlig helst ville undgå. Men som det med demokratiske briller er hans forbandede pligt at svare på.

Dermed står den 1-1 efter første halvleg.

Så kører det hele af sporet, da ordet "løftebrud" bliver kastet på bordet. En rød klud i ansigtet på regeringen. Journalisten ser skidt ud, da hun ikke kan svare på, hvorfor det skulle være et løftebrud, eftersom "løftet" er blevet givet af den tidligere regering. Forklaringen om, at tre borgere på Fyn synes, det er løftebrud, er for tynd.

Omvendt kunne ministeren jo lige så stille have skudt beskyldningen ned ved at forklare, at han aldrig har givet det løfte, og derfor heller ikke kan bryde det, osv. osv. I stedet for at tabe hovedet og overfuse journalisten i en klar overreaktion.

Efter forlænget spilletid ender kampen derfor i en 2-2, som begge parter kan være lige utilfredse med.
Fremhævet af Journalisten
Mikala Rørbech
12.05.15 12:21
Jeg mener nu godt, at
Jeg mener nu godt, at kommunikationsfolk og journalister man være i samme forbund. Men når magtfulde ministre og deres hjælpere skubber bevisbyrden i et kritisk spørgsmål over på journalisten, så er noget gået galt men de interview-kontrakter, vi alle sammen så fint har lært at indgå i demokratiets og den gode journalistiks navn. Journalistens pligt er at stille spørgsmålene (ideel research eller ej) Ministerens privilegie er at give svaret. Og hvis man vil gå tur med prinsessen på broen, ved man jo godt at pressen følger med.
Fremhævet af Journalisten
Karsten Jensen
12.05.15 14:10
Uanset hvem der har ret i
Uanset hvem der har ret i hvem, der må hvad, er ministeren og spindoktoren meget ubehagelige overfor journalisten, som de forsøger at jorde totalt. De lytter overhovedet ikke til argumenter.
Fremhævet af Journalisten
Morten D Andersen
12.05.15 17:53
Det er da dårligt af
Det er da dårligt af journalisten at hun ikke har sat sig ind i hvem der har lovet hvad før hun viderebringer beskyldninger om løftebrud, så kan en journalist jo komme med alle mulige beskyldninger af hvilken som helst politiker der ikke har hold i virkeligheden. I den her sag ville det først være løftebrud hvis Magnus Heunicke trumfede igennem at IC togene skal stoppe i Langeskov, når nu han og regeringen har lovet hurtigere tog på visse hovedstrækninger. til gengæld har Langeskov fået togbetjening der svarer til det kundegrundlag der er.
Fremhævet af Journalisten
Bo Elkjær
12.05.15 18:21
En minister må naturligvis
En minister må naturligvis finde sig i at blive stillet spørgsmål, der er ikke er aftalt og forberedt på forhånd.
Det er rigtig fint, at TV2/FYN bringer deres skjulte optagelse af diskussionen mellem journalisten, ministeren og rådgiveren.
Det er værd at håbe, at dette markerer et skifte for TV2, så der ikke i fremtiden kommer flere af den slags episoder, hvor chefer beordrer pinlige optagelser af en minister slettet og andre chefer kontakter ministeriet for at undskylde deres medarbejderes arbejde.
Sådan som det skete, da TV2 slettede optagelserne med daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen.
https://journalisten.dk/tv-2-sletter-klip-med-vred-lars-lokke
Fremhævet af Journalisten
kim ravn-mortensen
12.05.15 18:43
Kontrakter om hvad man må
Kontrakter om hvad man må spørge en minister om!
Jamen så forstår jeg nu bedre, hvorfor mange tv-journalister fremstår som dikkende lammehaler.
Sig dog nej til at lade Jer diktere, hvad I må spørge om på vegne af jeres seere.
Fremhævet af Journalisten
Per Knudsen
12.05.15 18:45
Hatten af for Mette Kimose og
Hatten af for Mette Kimose og Esben Seerup! Så kan de lære det!
Fremhævet af Journalisten
Ove Møller Thomsen
12.05.15 20:51
Kan en "kontrakt" også være
Kan en "kontrakt" også være så specifik, at den indebærer, at der ikke må stilles uddybende spørgsmål, når en minister eller eksempelvis Støjberg har afleveret sit indstuderet "spindoktor-svar".
I givet fald, så forstår jeg også bedre, betegnelsen mikrofonholdere.


Fremhævet af Journalisten
finn Jensen
13.05.15 22:24
Skidt med en journalist, der
Skidt med en journalist, der åbenbart alene opfatter sig selv som mikrofonholder for sine lokale læsere / seere og ikke har styr på hvem, der har lovet hvad, før hun kaster sig ud i angiveligt kritiske spørgsmål. Det er simpelthen for nem og underlødig journalistik at provokere et interviewoffer med decideret usande påstande og så bagefter lade afvisningen være bærende for historien. Hvad dælen skulle Heunicke have gjort anderledes end at afvise journalistens præmis? Kritisk journalistik kræver, at man har sine facts i orden, inden man konfronterer kilden. Ellers bliver det jo bare pseudokritisk. Og så står det noget uklart for mig, hvad det er, Kimose er stolt af i TV2's håndtering.
Fremhævet af Journalisten
Brian Lange
21.05.15 14:54
Folkevalgte skal bare svare
Folkevalgte skal bare svare på spørgsmål når de bliver spurgt. De repræsenterer folket i det job de bestrider, og har nogen spørgsmål til dette skal de bare svare.
Uanset hvem der har tidligere har lovet noget, er det jo altid den siddende minister som er ansvarlig. Og hvis nogen mener der er begået løftebrud, så er ansvaret hos den siddende minister.
Der er ikke anderledes end hvis der sker en arbejdsulykke så er det Direktørens ansvar, uanset om han haft indflydelse på det.
Uanset hvad, så er den overfusning ikke ok. Hvis ikke journalister kan stille kritiske spørgsmål til ministre eller folkevalgte, så kan de jo løbe om hjørner med alle. At en minister forsøger at styre hvad journalister og presse skal og må skrive og spørge om, er de på vej ind i noget manipulerende arbejde. Det synes jeg da er mere skandaløst end at en journalist der på vegne af nogle borger i Langeskov spørger til det de mener er løftebrud.
Fremhævet af Journalisten
Denne artikel er lukket for kommentarer.
data_usage

SENESTE NYT

chevron_left
chevron_right
keyboard_arrow_up
Tilbage til toppen