René Fredensborg: Kammerateri udbredt blandt filmjournalister

Danske kulturjournalister er alt for fedtet ind i filmbranchen. Sådan lyder kritikken nu fra journalist René Fredensborg, der i de seneste dage har været genstand for stor diskussion efter Fredensborgs "skandaleartikel" om filmstøttesystemet.
16.02.2011 · 11:57

Danske kulturjournalister er alt for fedtet ind i filmbranchen. Sådan lyder kritikken nu fra journalist René Fredensborg, der i de seneste dage har været genstand for stor diskussion efter Fredensborgs "skandaleartikel" om filmstøttesystemet.

René Fredensborg kom voldsomt i vælten på grund af sin artikel i det nyeste nummer af filmmagasinet Ekko. Her beskriver han i detaljer, hvordan han oplevede den danske filmbranche som gennemsyret af nepotisme og kammerateri.

Men den efterfølgende dækning har mest af alt handlet om et par striber coke på et toilet i Snekkersten. Og hvordan en filmkonsulent blev fyret for netop at sniffe coke. Men slet ikke om det principielle, mener han.

»Der har været virkelig stor interesse, men den har ikke handlet om substansen i artiklen - interessen har handlet om mine metoder og min person,« siger han i et interview med Journalisten.dk.

»Prøv lige at tænke over, at kultur- og filmjournalisterne slet ikke har taget denne sag op. De har slet ikke taget denne sag alvorligt.«

René Fredensborgs artikel i Ekko beskriver hans vej gennem det danske filmstøttesystem. Han arbejder således i øjeblikket på en film om det danske dagpengesystem, og filmen kom i første omgang med i TV 2's og DFI's konkurrence "Her er Danmark".

Konkurrencen skal blandt andet give chancen til uprøvede talenter, men med deltagere som de etablerede navne Maya Albana og Anders Gustafsson får konkurrencen hurtigt »et skær af gammel elevfest for de indviede«, skriver han i artiklen.

Ifølge René Fredensborg er der således intet ønske blandt danske kulturjournalister om at kigge kritisk på filmbranchen. De er nemlig selv en del af kammerateriet, påstår han.

»Holdningen til min artikel blandt filmjournalister er: Åh nej, skal vi nu til det her igen. Hele den branche er indspist - det gælder også filmjournalisterne. Ingen har taget denne sag alvorligt,« siger han til Journalisten.dk.

»Medierne interesserer sig for skandalen (med filmkonsulenten, red.), men den bagvedliggende nepotisme i branchen bliver simpelthen ikke taget seriøst. Næ, forargelsen over mine metoder stortrives i stedet.«

Han medgiver, at skandalen med filmkonsulenten, der sniffer coke sammen med en ansøger til støttepenge, også har været med til at drive historien frem og sætte den på dagsordenen.

»Men jeg har sådan lidt et dobbelt forhold til skandalen. Den tager rigtig meget af omtalen, men uden skandalen havde medierne aldrig nogensinde taget denne her diskussion op,« siger han.

I artiklen i Ekko sender René Fredensborg alvorlige anklager af sted mod et filmstøttesystem, mange betegner som verdens bedste. Han anklager navngivne folk for uduelighed og nepotisme. Og nu anklager han danske kulturjournalister for at ligge i med branchen. Selv mener han bare, han skriver sandheden.

»Jeg kan pege fingre, fordi jeg ikke er fedtet ind i filmbranchen. Jeg er bare en fyr, der bor rundt om hjørnet, og jeg kan se på dette her udefra.«

Kommentar

16/02/2011 - 15:21

Kristoffer Gravgaard

Se også Renes egen blog om sagen her

http://avisen.dk/blogs/refr/taenk-paa-dem-udenfor-paprika_29084.aspx

18/02/2011 - 11:36

Christina Rosendahl, Filminstruktør

Punkt 1. Hvis du ville have haft en mere prinicpiel debat så skulle du nok have skrevet noget mere substantielt om emnet. Punkt 2. Du kunne have droppet navnet på den pågældende konsulent, for det tager den opmærksomhed, du ønsker til din debat. Punkt 3: Drop gonzo-stilen. Gonzojournalistisk handler ikke om at debattere og sætter dagsordener i det offetlige rum. Det er en kunstnerisk form for journalistisk, der handler om en eneste ting, nemlig dig selv. Derfor forlader debatten aldrig din person. Punkt 4: http://on.fb.me/grSzKe

Seneste jobopslag

Pressesekretær til Undervisningsministeriet

Undervisningsministeriet
Ansøgningsfrist: 07.04

Projektleder til Politiken Live

Politiken Live
Ansøgningsfrist: 07.04

Ingeniøren søger dagsordensættende journalist

Ingeniøren
Ansøgningsfrist: 02.04

Sjælden journalist-stilling er ledig

Sjællandske Medier
Ansøgningsfrist: 26.03

Senior Presserådgiver til KMD

KMD
Ansøgningsfrist: 15.04

Communication and Program Manager (barselsvikariat)

Unicef Danmark
Ansøgningsfrist: 01.04

Journalist til folkekirken.dk - barselsvikariat

Folkekirken.dk
Ansøgningsfrist: 26.03

Brandredaktør P1 og DR2

DR
Ansøgningsfrist: 22.03

Kommunikationschef til Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen

Københavns Kommune
Ansøgningsfrist: 31.03

Digital redaktør til Landbrugsstyrelsen

Landbrugsstyrelsen
Ansøgningsfrist: 26.03

BUPL søger en kreativ pressemedarbejder med skarpt politisk blik til vikariat

BUPL - BØRNE- OG UNGDOMSPÆDAGOGERNES LANDSFORBUND
Ansøgningsfrist: 28.03

Kommunikationschef til Red Orangutangen

Red Orangutangen
Ansøgningsfrist: 05.04

TV MIDTVEST søger kreativ og effektiv webklipper

TV MIDTVEST
Ansøgningsfrist: 15.04

Kommunikatør til A-kassen for Journalistik, Kommunikation og Sprog (AJKS)

A-kassen for Journalistik, Kommunikation og Sprog
Ansøgningsfrist: 22.03

TV2 ØSTJYLLAND søger redaktør

TV2 Østjylland
Ansøgningsfrist: 02.04

DIREKTØR - DANSK JOURNALISTFORBUND

Dansk Journalistforbund
Ansøgningsfrist: 07.04

SPECIALKONSULENT TIL STRATEGISK KOMMUNIKATION OG RELATIONSARBEJDE

INSTITUT FOR MENNESKERETTIGHEDER
Ansøgningsfrist: 29.03

Kommunikationsmedarbejdere

Københavns Universitet
Ansøgningsfrist: 22.03

Magasinlayouter til Djøfbladet

DJØF
Ansøgningsfrist: 22.03

Kommunikationschef

HR Navigator
Ansøgningsfrist: 01.04

Fagbladet Folkeskolen søger journalist

Fagbladet Folkeskolen
Ansøgningsfrist: 27.03