Der er brug for en kraftig opstramning omkring medieansvaret, skriver rektor for ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole inden høring i Folketinget onsdag.
I morgen holder Folketingets Retsudvalg og Kulturudvalg fælles høring om medie-ansvar. Rektor ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Jens Otto Kjær Hansen skriver i en kronik i tirsdagens udgave af Politiken, at udsigten til et opgør med journalistik under lavmålet giver håb for journalistikken og demokratiet.
Mediernes dilemma er, at forsvaret for en god sag let kommer til at lyde, som om ønsket er at forsvare retten til at handle presseetisk forkert, skriver Jens Otto Kjær Hansen. Særligt set i lyset af en nordisk undersøgelse af både journalisters og mediebrugeres syn på medierne. Her fremgår det blandt andet, at hver fjerde danske mediebruger lille eller ingen tiltro til medierne.
»Det er en uvant situation for medierne at være i defensiven og måske derfor også en meget svær proces at komme til en erkendelse af, at der lige nu sker nogle afgørende skred mellem offentlighed og medier,« skriver Jens Otto Kjær Hansen
Der er brug for en kraftig opstramning omkring medieansvaret, og det sker forhåbentligt gennem en frivillig og medieintern løsning, skriver han. Og det gælder ikke kun sanktioner som berigtigelser og erstatninger.
»Større selvjustits med brancheinterne sanktioner så skrappe, at de får reel præventiv effekt, er helt åbenlyst politisk nødvendig, alt andet ville være fejllæsning af situationen. Men ellers er det et vildspor at rette fokus alene mod sanktionerne. Det er ikke for svage sanktioner, der ligger bag et image af dårlig troværdighed«
Den egentlige opgave er, at få skabt en situation, hvor pressen holder øje med samfundets sundhed, uden brug af manipulerende taktiske kneb, skriver Jens Otto Kjær Hansen. Det kan være vejen til at genskabe respekt og troværdighed omkring journalistikken, mener han.
»Naturligvis er det muligt at bedrive saglig, kritisk, samfundsnyttig journalistik uden at svigte med hensyn til at kontrollere alle oplysninger loyalt i forhold til de involverede, uden at tilbageholde væsentlig information, fordi den svækker historien, og uden at 'glemme' at give den angrebne lejlighed til at komme til orde på en i forhold til situationen rimelig og loyal måde, også i sammenhænge, der i journalistens øje synes at være ligegyldige, men som for den omhandlede er vigtige.«
2 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Der er ingen grund til at lade sig forvirre. Journalistikkens troværdighed står på spil. Branchens tradition for ikke at kunne håndtere kritk udefra -eller selvkritik - er en af truslerne mod den. Hvis vi ikke har andet at møde en legitim og desværre begrundet udfordring med end et "der er ikke noget at komme efter", kan vi ikke forvente at blive taget alvorligt.
Det er korrekt, at Jens Otto Kjær Hansen er rektor ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, men han optræder i alle sammenhænge med kommunkationshatten på hovedet.
Måske skulle Jens Otto Kjær Hansen lige knibe sig i armen inden han udtaler sig som rektor - for hans udmeldinger forvirrer altså mere end godt er.