»Han skal lade være med at forære de studerendes arbejde væk«, siger Lars Werge, der kritiserer rektor for at godkende opslag med gratis arbejde på DMJX. Ikke alle bestyrelsesmedlemmer er dog enige med Werge (rettet 12:24)
Lars Werge kritiserer nu, at DMJX rektor Jens Otto Kjær Hansen tillader, at eleverne tilbydes opslag om gratis, journalistisk arbejde.
»Han skulle nok koncentrere sig om at være rektor på en uddannelsesinstitution i stedet for at være arbejdsformidler. Det skulle han overlade til kompetente folk,« siger Lars Werge, der ud over at være næstformand i DJ også sidder i DMJX bestyrelse.
Onsdag beskrev journalisten.dk hvordan de studerende på DMJX med skolens hjælp flere gange ugentligt bliver tilbudt gratis arbejde. Jens Otto Kjær Hansen, rektor på DMJX, ser ikke grund til at stoppe med at videreformidle tilbud om ulønnet arbejde:
»Der er masser af uddannelser – jeg har også været på andre uddannelsesinstitutioner – hvor det er helt selvfølgeligt, og hvor det har været sådan i årevis. Verden er ufatteligt meget andet end det, der kan ses og høres i det journalistiske perspektiv,« siger han til journalisten.dk.
Mærkeligt signal
Lars Werge mener, at det er et mærkeligt at signalere til de studerende, at deres arbejde ikke behøver at koste penge:
»Jeg går ud fra, at arbejdsgiverne ikke beder teknisk skole om at sætte vinduer i eller montere varmeanlæg gratis, så det er en underkendelse af faget og dets kvalitet. Og jeg skal da hilse og sige, at Jens Otto Kjær Hansens arbejde bestemt ikke er gratis, så jeg synes, han skulle lade være at forære de studerendes væk,« siger han til journalisten.dk.
Lars Werge får opbakning fra et andet medlem af DMJX bestyrelse, Mona Juul, der kritiserer rektor Jens Otto Kjær Hansen for at sige, at gratis arbejde ikke underminerer arbejdsmarkedet:
»Jeg er ikke enig i, at ulønnet arbejde ikke er skadeligt, og jeg synes, at det er en uskik ikke at betale hinanden for det arbejde man laver,« siger Mona Juul.
Ikke alle bag kritik
De studerendes repræsentant i bestyrelsen, Christopher Bering Baden, mener, at man bør forholde sig nuanceret, men med en sund skepsis:
»Vores grundholdning er jo, at vi ikke vil have, at folk kommer ulønnede ind og tager journalistisk arbejde, men det er heller ikke alle opslag, der hører til i den kategori. Så langt er jeg enig med Jens Kjær Hansen, men jeg er da bekymret, hvis det er sådan, at journalisthøjskolen formidler kontakt for folk, der skal bruge folk til stillinger, der ellers skulle besættes af lønnede medarbejdere.«
Det er ikke hele bestyrelsen, der står bag kritikken af rektors udmelding.
Lisbeth Knudsen er formand for DMJX's bestyrelse, og hun skriver i en sms til journalisten.dk, at hun ikke mener, at det er skolens opgave at sortere i opslagene, og at hun er enig i rektors holdning til, at det er op til den enkelte studerende at vælge til og fra.
Det samme mener bestyrelsesmedlemmerne Karsten Vestergaard og Christian Kierkegaard.
Debat blusset op
Kierkegaard understreger, at det vigtigste er, at de studerende har tid til at passe deres studier, og der ville det alligevel ikke hjælpe, at stoppe jobopslagene på skolens interne maillister:
»Der er mange måder at formidle jobs på i dag, så hvis skolen ikke gør det, så ville de blive formidlet alligevel,« siger Christian Kierkegaard.
Debatten om ulønnet arbejde er blusset op efter at freelancejournalist Signe Wenneberg i sidste uge på Facebook protesterede over, at hun på samme formiddag havde fået fire opfordringer til gratis arbejde.
Dengang skrev Lars Werge i en kommentar til debatten:
"At kræve, at professionelle arbejder gratis, er dårlig stil. At nogen tilbyder dig, at du kan profilere dig ved ikke-betalt arbejde behøver ikke kun være dårlig stil. Under alle omstændigheder bør man tænke sig godt om, før man gør det – og træffe klare aftaler."
Citat rettet: Jens Otto Kjær Hansen har ikke været rektor adskillige steder, som der stod i den oprindelige udgave af artiklen.
11