Antallet af kommunikationsfolk overstiger for første gang antallet af journalister. Det sætter demokratiet under pres, mener leder af journalistuddannelse.
8700 kommunikationsfolk. Så mange har danske virksomheder, organisationer og kommuner ansat. For første gang vurderes antallet af kommunikationsfolk at være større end antallet af journalister, der kun tæller 8300. Det viser beregninger fra dagbladet Børsen baseret på beskæftigelsestal fra Dansk Journalistforbund.
Centerleder på Center for Journalistik på Syddansk Universitet Peter Bro er bekymret for udviklingen.
»Selv om det ikke er alle i kommunikationsbranchen, der beskæftiger sig med at påvirke nyhedsstrømmen, så er det et faktum, at medierne oplever en tsunami af informationer fra aktører, der forsøger at påvirke såvel valget af historier som vinkling og kildevalg. Hvis virksomhedernes indflydelse på nyhedsstrømmen kun afhænger af, hvor mange kommunikationsfolk de har råd til at ansætte, så styrer vi mod et elitestyre og ikke et folkestyre,« siger Peter Bro til Børsen.
Jens Gaardbo, der de seneste syv år har været partner i kommunikationsbureauet Kaster Gaardbo, men nu vender tilbage til journaliststanden som vært på TV2 News, mener ikke, at demokratiet er direkte truet. Men han medgiver, at journalistens rolle som gatekeeper for informationer er død. Kommunikationsfolk har langt lettere adgang til nyhedsstrømmen end før.
»Det gælder måske ikke så meget hos de højt redigerede medier som morgenaviserne og DR og TV 2, men hos minutpressen, det vil sige gratisaviserne og de mange netaviser, er det min klare oplevelse, at kommunikations- og pr-folk har fået lettere ved at gøre deres indflydelse gældende,« siger Jens Gaardbo til Børsen.
3