Rekordmange indstillinger til spadestikspris

»Man lægger sig ekstra i selen for at lave vitaminfyldt journalistik, som du ikke kan få gratis,« vurderer formand for Et Spadestik Dybere, der hædrer lokal og regional graverjournalistik. Der er flere indstillinger end nogensinde

Sidst var 12 journalistiske projekter indstillet til Spadestiksprisen, som hædrer lokal og regional undersøgende journalistik. I år er der 20 indstillinger til prisen. Det er flere end nogensinde i prisens 13 års historie.

Og det glæder formand for Et Spadestik Dybere, Morten Brøcker.

»Medierne tænker, at de må gøre noget ekstraordinært i en tid, hvor de rent registrerende nyheder kan fås gratis overalt. Man lægger sig ekstra i selen for at lave vitaminfyldt journalistik, som du ikke kan få gratis,« siger han.

Morten Brøcker er selv tidligere redaktions- og souschef på TV 2 l Østjylland samt undersøgende reporter på TV SYD.  I dag er han partner i kommunikationsbureauet Nybroe & Brøcker Kommunikation.

25 indstillet til to nye priser

Spadestiksprisen uddeles hvert andet år ved en stor spadestikskonference. I år foregår det på Hotel Koldingfjord den 20. og 21. oktober.

Arrangørerne har desuden i år indført to nye priser til lokaljournalisterne: Hverdags-spadestikket skal hædre den kvalitetsjournalistik, der laves i hverdagen. Kampagneprisen går til den bedste journalistiske kampagne.

19 er indstillet til den nye hverdagspris, imens seks er indstillet til kampagneprisen. Du kan se alle indstillede her.

Morten Brøcker mener også, de rekordmange indstillinger hænger sammen med de to nye priser.

»Der er kommet ekstra hype om priserne denne gang, fordi vi har introduceret to nye priser. Det var også den effekt, vi havde håbet på.«

Hverdagsprisen skal gøre Spadestiks-konferencerne mere relevante for de mange lokalredaktioner, som ikke har ressourcer til at trække en reporter ud af den daglige produktion i dagevis for at grave.

»En del provinsaviser har følt, at det var svært at deltage i konferencen, fordi de ikke har råd til den undersøgende journalistik. Der er den nye pris deres chance for at komme på banen og vise den kvalitetsjournalistik, de laver,« siger Morten Brøcker.

Brøcker: Undersøgende prioriteres mere

Da de to nye priser blev indført, fortalte Bruno Ingemann, medstifter af Spadestiksprisen og chefredaktør i Midtjyske Medier, at den lokale undersøgende journalistik er presset.

»Min oplevelse er, at den er lige så presset, som den har været de seneste mange år, fordi færre betaler for medieindhold. Sammen med den digitale transformation betyder det, at den klassiske graverjournalistik med mennesker, der er hevet ud af vagtplanen i ugevis, er ved at være et sjældent syn,« sagde Bruno Ingemann og tilføjede, at der dog er gode projekter i gang især på de store regionale aviser.

Morten Brøcker er enig. Men han har en fornemmelse af, at den undersøgende journalistik er på vej frem.

»Det er fuldstændig rigtigt, at den økonomiske virkelighed presser mange lokale og regionale medier. Men jeg har en klar fornemmelse af, at den undersøgende journalistik bliver prioriteret mere. Når jeg taler med medierne, så kan jeg mærke, at det betyder noget for deres selvforståelse, at de også leverer den tunge journalistik.«

100.000 til vinder af hovedpris

I 2013 gik Spadestiksprisen til Rune Blichfeldt og Kasper Løvkvist fra Fyens Stiftstidende for projektet ”Rumænske arbejdere på Fyn”.

Spadestiksprisen er på 100.000 kroner. Journalisterne får halvdelen, og mediet får halvdelen. Mediets halvdel skal investeres i undersøgende journalistik.

De to nye priser er hver på 15.000 kroner.

0 Kommentarer