Regner ikke med at lave papir til medier igen: Markedet går kun nedad

Stor papirproducent lukkede ned for udgivelsespapir i februar og kan ikke forestille sig at vende retur til markedet

I februar lukkede og slukkede SCA for de sidste store maskiner, der producerede papir til for eksempel magasiner og fagblade.

Og dermed lukkede en af verdens største producenter altså endegyldigt produktionen ned, hvilket har været en medvirkende faktor til, at papirmarkedet lige nu er temmelig kaotisk, som Journalisten har beskrevet.

”Tendensen på markedet var ganske tydelig, og vi havde erklæret, at vi havde til hensigt at reducere vores eksponering over for dette krympende marked, for at fokusere vores ressourcer og investeringer,” fortæller Björn Lyngfelt, der er talsmand for det svenske firma SCA.

At reducere eksponeringen betyder på helt almindeligt dansk, at markedet for papir til for eksempel journalistiske tryksager er forsvindende.

Og så kom corona

Fra 2008 er efterspørgslen faldet med omtrent fem procent årligt. I 2012 lukkede SCA for papirproduktionen i Østrig og Storbritannien og reducerede også produktionen i Sverige i 2015.

”Når produktionsfaciliteter ikke længere kunne dække driftsomkostningerne, skulle de lukkes. Derefter forstærkede coronapandemien udviklingen med en kraftig reduktion i efterspørgslen i foråret 2020 med omtrent 40 procent,” fortsætter Björn Lyngfelt.

Men efterspørgslen på papir er begyndt at stige igen i kølvandet af den værste del af coronakrisen, og det betyder nu, at det er svært for udgivere at bestille papir hjem. Som Journalisten har beskrevet, påvirker det både danske trykkerier og udgivere på redaktionerne.

På nogle danske magasiner er leveringstiden gået fra fire uger til omtrent 12-16 uger, hvilket betyder, at man skal lave om på den måde, man er vant til at arbejde på.

Ingen vej tilbage

SCA producerer stadig papir, men af en helt anden kvalitet. Der sker årligt en stigning i antallet af personer, der køber ting på nettet, og tingene skal gerne leveres i bølgepap, så de ikke går i stykker. Derfor har SCA rettet en del af opmærksomheden mod lige netop det marked.

Derfor har Björn Lyngfelt også svært ved at se, at SCA nogensinde skulle genoptage produktionen af papir til journalistiske produktioner.

”Markedet for udgivelsespapir skrumper, og vi ser ingen ende på det. De resterende leverandører vil fortsat tilpasse produktionskapaciteten til efterspørgslen, og vi har endnu ikke set nogen ende på denne udvikling,” fortæller han.

Det betyder dog ikke, at man udelukker en stabil efterspørgsel på papir til udgivelse af journalistiske produkter i fremtiden, men der er mange usikkerheder forbundet med det: Ændrede læsevaner, forretningsmodeller og distributionsmodeller for medievirksomheder spiller for eksempel ind. Og så er der også rent politisk nogle miljøhensyn i forhold til, hvordan papiret skal produceres:

”I Sverige er omkostningerne til papirgenanvendelse steget dramatisk, hvilket gør det endnu dyrere at producere trykte medier. Vi ser andre produkter og markeder som meget mere lovende for fremtiden,” skriver Björn Lyngfelt til Journalisten.

0 Kommentarer