Alle borgere har ikke lige muligheder for at få orlov til at passe handicappede børn eller pleje døende i familien. Det har journalist Louise Poulsen måttet konstatere denne sommer.
Hendes mor er kræftsyg og døende, og derfor henvendte hun sig til AJKS, fordi hun ville gøre brug af den regel, der giver mulighed for at tage plejeorlov og i den periode modtage tabt arbejdsfortjeneste fra det offentlige. Reglerne giver også mulighed for, at man deler orloven mellem flere pårørende, og da Louise har en søster, vil de gerne dele, sådan at hver får orlov på halv tid.
Men beskeden fra AJKS var nedslående. Louise arbejder for DR på deltid og får supplerende dagpenge, og det gør, at hun ikke kan tage en delt orlov. Hun må vælge mellem at droppe sin DR-tilknytning og tage orlov på fuld tid – hvilket udelukker, at hendes søster kan få orlov – eller også må hun træde ud af dagpengesystemet i den periode, hun vil have orlov.
»Jeg er i forvejen meget påvirket af den ulykkelige situation i familien, så jeg blev rasende, da jeg hørte det. I mine øjne er der tale om en klokkeklar diskrimination af ledige på dagpenge,« siger Louise Poulsen til Journalisten.
Ledige har ikke samme muligheder
Det er den såkaldte Rådighedsbekendtgørelse, der skaber problemerne for Louise og andre ledige. Den kræver nemlig, at man er til rådighed 37 timer i ugen, hvis man vil have dagpenge. Har man en deltidsansættelse og får supplerende dagpenge, skriver man således under på, at man er klar til at opsige sin stilling, hvis man bliver tilbudt et fuldtidsjob.
Men hvis man har plejeorlov på deltid, står man ikke til rådighed på fuld tid, og så ryger retten til dagpenge, også selv om det kun er supplerende.
Betina Nielsen er a-kasse chef i AJKS, og hun bekræfter, at hel- og deltidsledige ikke har samme muligheder som fuldtidsansatte, når det gælder plejeorlov.
»Det er smadder urimeligt, det kan der ikke være i tvivl om,« siger Betina Nielsen.
Hun forklarer, at det samme problem gør sig gældende, når folk får udbetalt tabt arbejdsfortjeneste for at gå hjemme og passe handicappede børn.
»Vi har af og til nogle, der for eksempel har fået løn to dage om ugen til at passe et handicappet barn. Hvis de melder sig ledige, så er de ikke til rådighed på fuld tid, og så er de ikke dagpengeberettigede,« siger hun.
Løsning for Louise
Louise Poulsen har besluttet, at hun nu vil framelde sig de supplerende dagpenge. Så kan hun få delt plejeorlov, hvis hun kan få økonomien til at hænge sammen med det og sit deltidsarbejde på DR.
Men for fuldtidsledige er det reelt ikke muligt at dele plejeorloven.
»Hvis Louise Poulsen var fuldtidsledig og meldte dagpengene fra for at kunne tage delt plejeorlov, ville hun i princippet kun skulle leve af den halve plejeorlov,« bekræfter Betina Nielsen.
Vederlaget, som man får udbetalt under en plejeorlov, svarer til 1,5 gange sygedagpenge.
For Louise Poulsen er det vigtigt at kunne dele orloven, da både hun og hendes søster har behov for at hjælpe og kunne tilbringe tid med moderen i hendes sidste tid. Hun har overvejet, om hun kunne nøjes med at bruge den tid, hun går ledig, på at pleje moderen, men det ser hun ikke som en realistisk løsning.
»Med de krav, der stilles til dagpengemodtagere, er det reelt ikke fritid, selv om man går ledig. Jeg har rigtig svært ved at sælge mig selv, og jeg oplever tit at sidde og længe og stirre på en helt blank side, når jeg skal skrive de obligatoriske jobansøgninger. Samtidig kræver det meget overskud at have en døende i familien. Der er mange praktiske ting, jeg gerne vil kunne hjælpe med, og så er det bare sindssygt hårdt at være vidne til en pårørendes langsomme død,« siger Louise Poulsen.
Louise Poulsen er et opdigtet navn. Journalisten har efter aftale valgt at anonymisere kilden af hensyn til de familiære forhold.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.