REGISTRERING AF JOURNALISTER

Et norsk firma har i små to år i al hemmelighed analyseret navngivne journalisters artikler, men hemmelighedskræmmeriet er nu forbi. De norske myndigheder har krævet, at journalisterne skal have at vide, hvad der registreres om dem.
Et norsk firma har i små to år i al hemmelighed analyseret navngivne journalisters artikler, men hemmelighedskræmmeriet er nu forbi. De norske myndigheder har krævet, at journalisterne skal have at vide, hvad der registreres om dem.

“En form for efterretning”, “dybt umoralsk” og “suspekt”.

Udsagnene stammer fra en heftig debat i Norge, om det Schibsted-ejede firma Imedia, der for store børsnoterede selskaber vurderer, om navngivne norske journalister skriver positivt, negativt eller neutralt om en bestemt sag.

Hele debatten begyndte i februar i år, hvor en journalist fra Propaganda, der er en norsk nyhedstjeneste med fokus på medier og reklame, havde fået fingre i en registreringsliste fra Imedia.

Listen var produktet af en gennemgang af en uges pressedækning af den mislykkede fusion mellem teleskaberne Telenor og Telia. På listen fik et halvt hundrede journalister karakterer, og det var blandt andet muligt at læse, at journalist Kenneth Lund fra Dagens Næringsliv havde skrevet negativt om fusionsplanerne, mens Kirsten Tuv fra samme avis var positiv i sin dækning.

“Virksomhedernes hensigt er at finde ud af, hvem de ønsker at tale med, og hvem de ikke ønsker at tale med,” siger Trond Idás, generalsekretær i Norsk Journalistlag.

Han fortæller, at den norske stand af journalister intet kendskab havde til Imedias undersøgelser, før Propaganda offentliggjorde listen. Det på trods af, at Imedia i små to år har udført image- og profilanalyser. Arbejdet udføres af medarbejdere med en kommunikations- og medieuddannelse fra universitet. Rundt regnet 20 ud af 120 analyser, der er blevet udarbejdet af Imedia, har inkluderet en liste med navngivne journalister, som virksomhederne – ifølge Imedias administrerende direktør, Toivo Møller Pettersen – har fået udleveret, hvis de bad om den.

Vurderingen af journalisternes værker er bare et element i de analyser, virksomhederne får udarbejdet. Derudover kan virksomhederne blandt andet vælge at få undersøgt, om der er brugt humor i artiklerne, om der er miljøspørgsmål eller få analyseret tematikken i presseklippene.

Moderne teknologi har gjort Imedias arbejde med at indsamle informationer, der skal analyseres, nemmere. På hjemmesiden bryster Imedia sig da også af at have elektronisk læsning af trykte medier. Hver dag pløjer scanneren sig gennem 160 aviser. Oveni kommer en løbende elektronisk læsning af 750 tidsskrifter.

“Med den nyeste teknologi er det muligt at registrere i meget stort omfang og meget systematisk,” konstaterer Trond Idás fra Norsk Journalistlag.

Han mener, at det er forkert, at Imedia har holdt sit arbejde hemmeligt for de journalister, der er havnet på listerne.

Manglede en tilladelse

De norske journalisters fagforening har ikke været ene om at være kritiske over for Imedia. Propaganda berettede om rystede redaktører, og Datatilsynet – det svarer til Registertilsynet i Danmark – har påpeget, at Imedia ikke har haft tilladelse til at registrere journalisterne. Imedia søgte først om tilladelse til at veje og vurdere navngivne journalisters værker, da debatten var blevet rejst i Norge.

Hege Njaa Rygh, informationschef i Datatilsynet, forklarer, at Imedia skulle have en tilladelse, fordi virksomheden foretager en elektronisk behandling og registrering af personoplysninger, hvortil der er knyttet en vurdering. Den tilladelse har Imedia nu fået.

“Men tilladelsen har meget skrappe vilkår. For det første har journalisterne nu mulighed for at få at vide, hvilke oplysninger Imedia har registreret om dem. For det andet kræver vi, at Imedia oplyser journalisterne om, at de bliver registreret,” siger Hege Njaa Rygh.

Trond Idás er tilfreds med Datatilsynets krav.

“Det er godt, at sådan et register er åbent,” siger han.

På trods af debatten i Norge afviser Imedias direktør, at journalisterne bliver registreret.

“Når vi er færdig med en sag, så gemmer vi den ikke, og det har vi aldrig gjort. Vi bruger bare oplysningerne til at lave en analyse. Måske har medarbejderen, der har en lavet analyse, oplysningerne gemt på sin pc, men det er altså ikke noget, som vi gemmer i en database,” siger Toivo Møller Pettersen.

Sort fremtid for lister

I praksis har Datatilsynets krav taget livet af lister over navngivne journalisters dækning. Det vurderer Toivo Møller Pettersen. Han tvivler nemlig på, at kunderne fremover vil bestille en analyse, der indeholder en granskning af navngivne journalisters værker. Kunderne, det er blandt andet store børsnoterede selskaber, er ifølge Toivo Møller Pettersen sandsynligvis ikke interesserede i at lade journalister få indsigt i undersøgelser, som indeholder meget følsomme oplysninger.

Herhjemme i Danmark har der aldrig være en sag præcist som den i Norge. Men i 1998 beskrev JOURNALISTEN direktør Niels Brinkmanns planer om at oprette et arkiv over danske journalisters meritter. Arkivet skulle blandt andet gøre det muligt for interviewofre fra erhvervslivet at tjekke journalisten inden et interview. Planerne blev dog arkiveret. Ifølge JOURNALISTENs oplysninger, fordi indtjeningen ved arkivet ikke ville stå mål med udgifterne til etableringen af arkivet. Desuden var mediernes forhåndskritik med til at sænke arkivet.

De danske regler for registrering er anderledes end de norske. Men hvis et firma registrerer danske journalister på samme måde, som de norske , vil der ingen oplysningspligt være over for de danske journalister. Det vurderer Lena Andersen, kontorchef i Registertilsynet. Paradoksalt nok vil journalisterne derimod have ret til indsigt i registret, hvis de selv kræver det.

“Men med den nye lov, der blev førstebehandlet i Folketinget i januar i år, så kommer der også oplysningspligt over for den registrerede,” siger Lena Andersen.

Hun understreger, at reglerne, om hvor meget og hvordan et firma må registrere, i sidste ende beror på en konkret vurdering.

 

0 Kommentarer