Pressens store interesse for at få afdækket alle hjørner af den såkaldte Carl Holst-sag har fået Region Syddanmark til at melde ud, at de fremover vil skærme regionens medarbejdere mod pressen.
Det træk fik i går flere medier til at kritisere regionens beslutning, som de kalder en overreaktion:
»Direktøren sender et skidt signal. De bør fokusere på at få ryddet op i sagen, fremfor at forsøge at lukke ned for pressen og offentligheden,« sagde Jørn Broch, chefredaktør på Jydske Vestkysten i går til Journalisten.
Region Syddanmarks nye regionsdirektør Jane Kraglund uddyber, at afskærmningen består i, at regionen nu vil sløre navne og kontaktinformationer på menige medarbejdere, når pressen søger aktindsigt i relation til de mange sager om Carl Holsts embedsførelse som regionsborgmester.
Men hun forsikrer, at beslutningen ikke handler om at lukke ned for pressens adgang til medarbejderne.
»Der er en meget ophedet situation lige nu, hvor vi har oplevet, at en medarbejder er blevet opsøgt af en journalist på sin hjemmeadresse. Vores medarbejder er meget ked af den oplevelse. Det, synes jeg, ikke er rimeligt. Det handler ikke om at lukke ned for pressen, men om at sikre, at medarbejderne ikke bliver opsøgt derhjemme. De skal føle, at de har fri, når de har fri,« siger Jane Kraglund til Journalisten.
Har ikke kontaktet mediet
Hun understreger, at det alene er i forbindelse med aktindsigter i Carl Holst-sagen, at regionen vil sløre navne og kontaktinformationer på menige medarbejdere.
»Det er lige nu, vi er i en meget speciel situation. Vi har aldrig haft så mange aktindsigter før. For fremtiden vil vi klart bestræbe os på mere åbenhed og ikke mindre åbenhed,« siger Jane Kraglund.
Hun ønsker ikke at oplyse, hvilket medie, der har opsøgt en medarbejder på dennes private bopæl.
»Jeg vil ikke hænge nogen ud,« siger Jane Kraglund.
Mandag talte Journalisten med fire af de medier, som har dækket Carl Holst-sagen mest indgående. Både Ekstra Bladet, Jydske Vestkysten, Fyens Stiftstidende og Vejle Amts Folkeblad afviser, at de skulle have opsøgt en af regionens medarbejdere på privatadressen.
»Hvis regionen har haft en dårlig oplevelse med en bestemt journalist eller et bestemt medie, så vil jeg da opfordre dem til at tage kontakt til de pågældende og få talt om sagen, i stedet for at forsøge at lukke ned for pressen,« sagde chefredaktør Jørn Broch fra Jydske Vestkysten i går til Journalisten.
Hvorfor tager I ikke bare snak med det medie og den journalist, som I mener, er gået over grænsen, i stedet for at lukke ned for oplysninger til alle medier?
»Det kunne også være en del af vores overvejelser. Vi har hidtil ikke kontaktet det pågældende medie. Men nu du nævner det, så vil vi overveje at gøre det,« siger Jane Kraglund.
Vil have alt frem i lyset
Jane Kragelund slår fast, at Region Syddanmark ikke lukker ned for pressen.
»Man kan stadig få interviews med ledende medarbejdere og søge aktindsigt. Det eneste, vi slører, er navnene på menige medarbejdere som sekretærer og andre folk på det niveau. Det er medarbejdere, som ikke har lyst til at blive involveret i denne sag, og det synes jeg, man skal respektere,« siger Jane Kraglund.
Handler det her i virkeligheden om, at I fra ledelsen side gerne vil styre kommunikationen ved at lukke for pressens adgang til menige medarbejdere, så pressen kun taler med cheferne?
»Nej. Hvis der er nogen, der har lyst til, at alt nu kommer frem i denne sag, så er det mig. Vi gør meget af egen drift. Vi har eksempelvis igangsat en ekstern advokatundersøgelse af en sløret faktura og en intern undersøgelse af, hvad ”Smart vækst”-projektet egentlig gik ud på. Men jeg vil også gerne være en god chef for mine medarbejdere. De skal ikke være mere påvirkede af situationen, end de kan tåle,« siger Jane Kraglund.
Hun overtog jobbet som regionsdirektør den 1. oktober og er dermed landet ned i en større mediestorm fra dag ét. Jane Kraglund kommer fra et job som direktør for Aarhus Universitet.
2 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Enig, Morten. Umiddelbart har regionen en dårlig sag: http://kammeradvokaten.dk/nyheder/2014/10/medarbejderes-navne-kan-ikke-undtages-fra-aktindsigt/
Jeg har bedt Oluf J. kommentere den konkrete sag.
Hvorfor har ingen spurgt en ekspert eller to, om det er lovligt at sløre navnene på medarbejderne, når der søges aktindsigt?