Det har været svært at undgå at se den forside, det franske satiremagasin Charlie Hebdo udkommer med onsdag. Forsiden viser en turbanklædt mand, der kan være profeten Muhammed.
De fleste landsdækkende medier – undtagen Jyllands-Posten – har bragt forsiden på nettet i dag. Også Journalisten.
Journalisten har talt med tre regionale medier. Ingen af dem havde bragt forsiden i formiddags, men nu har to af dem gjort det.
Vi er først og fremmest lokale
Torben Dalby er ansv. chefredaktør på Sjællandske Medier. Her har man på sn.dk omtalt Charlie Hebdos kommende forside, men ikke vist den.
»Der er masser af ting, vi ikke bringer, fordi vi først og fremmest er lokale. Vores avis læses i høj grad sammen med andre medier, og vores opgave er at vise noget andet. Der er en opgavefordeling,« siger Torben Dalby.
Han tilføjer, at Sjællandske har dækket Charlie Hebdo-attentatet med mange artikler.
»Vi omtaler sagen på fuld tryk, vi har kørt leder om det og det hele. Men bare fordi alle andre aviser bringer en tegning, så betyder det ikke, at vi skal gøre det.«
Hvis sagen er værd at omtale for jer, hvorfor så ikke vise de tegninger, det handler om?
»Jeg vil ikke gå ind i en offentlig debat om hvert eneste billede, vi viser eller ikke viser. Vi har en fuldstændig klar linje på det, og det var den samme linje som med Jyllands-Postens Muhammed-tegninger. Jeg kan ikke sige mere,« siger Torben Dalby.
Fyens.dk har bragt forsiden
Fyens.dk havde ikke bragt Charlie Hebdo-forsiden, da Journalisten talte med chefredaktør på Fyens Stiftstidende Per Westergård i formiddags. Men Per Westergård forklarede, at det ville komme til at ske.
»Her til morgen diskuterede vi, hvad vi ønsker at gøre. Det var mest i lyset af, at vi planlægger at lave et par sider i søndagssektionen Fokus om, hvordan Charlie Hebdo kommer videre. Her vil vi helt givet både bringe forsiden og et udvalg af andre tegninger,« sagde Per Westergård.
Senere på dagen har fyens.dk også bragt forsiden. Per Westergård understreger, at Fyens Stiftstidende bringer tegningen, fordi den er relevant.
»Så længe det handler om at lave journalistik, altså at bruge tegninger eller billeder som dokumentation, så bringer vi det. Omvendt er vi ikke med i det omfang, det handler om en demonstration eller en provokation.«
Fynske Medier har afsat ressourcer, der normalt skulle dække lokale og regionale forhold, til at dække Charlie Hebdo-sagen, fordi den er vigtig.
»Vi har vel 150 redaktionelle medarbejdere, og hvis 3-4 af dem arbejder med nationale eller internationale emner, så er det nok toppen. Alligevel har vi valgt her at kaste journalistiske ressourcer, som vi normalt ville bruge lokalt, i at dække sagen,« siger Per Westergård.
Nordjyske: Derfor bragte vi den ikke
Hos Nordjyske havde man i morges valgt ikke at vise den kontroversielle forside. Det ændrede sig i løbet af dagen.
»Det er da virkelig en overvejelse værd. Men jeg har indtryk af, at alt for mange er optagede af at komme med en manifestation,« forklarede Nordjyskes ansv. chefredaktør Per Lyngby, da Journalisten talte med ham i formiddags.
I har bragt en artikel i dag, hvor I omtaler forsiden og beskriver, hvad den viser. Er det så ikke journalistisk oplagt at vise den forside, I taler om?
»Nej, det synes jeg ikke nødvendigvis. Hele den diskussion kører lidt af sporet, og det gjorde den også i sin tid med Jyllands-Postens Muhammed-tegninger. Det kommer let til at handle om ”tør du?”, hvor man vil markere, at ingen skal bestemme, hvad vi bringer. Men det er præcis det, det handler om. Ingen skal bestemme, hvad vi bringer. Lige nu er det meget følelsesladet, og det er helt forståeligt. Alle er opbragte og forargede over det forfærdelige, som er sket. Men jeg synes godt, vi kan beskrive det uden at bringe den,« sagde Per Lyngby.
Han tilføjede, at Nordjyske har bragt en af Charlie Hebdos Muhammed-tegninger. Det skete i en omtale af den dræbte tegner Wolinski, hvor avisen bragte en række af hans tegninger.
Nordjyske: Derfor har vi bragt den nu
Her til eftermiddag har nordjyske.dk dog skiftet billedet ud på artiklen om Charlie Hebdos forside. Nu er artiklen ledsaget af et reportagefoto, hvor man kan se en stak blade med den nye forside.
Du forklarede, hvorfor I ikke bragte forsiden i formiddags. Hvorfor bringer I den nu?
»Vores kriterier har ikke ændret sig. Er det dokumentation eller manifestation? Sagen har udviklet sig i løbet af dagen, nu udkommer bladet blandt andet i Danmark, og danske kiosker vil ikke sælge det. Det kommer også i mange flere eksemplarer, end jeg først havde forstået. Derfor har vi bragt et reportagefoto som dokumentation. Det står jeg helt inde for,« siger Per Lyngby her til eftermiddag.
Hvad har ændret sig?
»Der er ikke noget, der har ændret sig. Mine overvejelser er de samme, som de var i morges, eller da Jyllands-Posten bragte deres Muhammed-tegninger. Hvis det handler om at vise, at vi støtter ytringsfriheden, så hører det til i en leder. Jeg er arg modstander af kampagnejournalistik, hvor historien er givet på forhånd. Hvis vi skal bringe et foto, så skal det være journalistisk begrundet. Det synes jeg, det er her.«
Per Lyngby tilføjer, at det er en løbende overvejelse, hvilke fotos eller billeder, et medie bør bringe.
»Der er ingen facitliste.«
Handler ikke om sikkerhed
Jyllands-Posten har valgt ikke at bringe tegninger af profeten Muhammed i disse dage. Det sker blandt andet af hensyn til medarbejdernes sikkerhed, har chefredaktør Jørn Mikkelsen flere gange forklaret.
Men medarbejdernes sikkerhed har ikke afgjort sagen for nogen af de tre regionale chefredaktører, Journalisten har talt med.
»Jeg tænker selvfølgelig over det, men det er ikke argumentet for mig. Jeg kan sagtens forstå Jyllands-Postens vurdering, for de har i den grad haft det her inde på livet. Det har vi andre ikke,« siger Nordjyskes Per Lyngby.
Per Westergård:
»Hensynet til medarbejderne har klart betydning. Men du kan også høre, at det ikke har afholdt os fra at trykke ganske mange tegninger fra Charlie Hebdo i den seneste uge, også nogle der viser Muhammed.«
Han tilføjer dog, at snakke om sikkerhed har fyldt ganske meget i redaktionslokalerne i Odense. Ikke mindst fordi medarbejderne har i frisk erindring, at der lige før jul indløb en bombetrussel til banegården overfor, så redaktionen i flere timer var delvist evakueret.
»Vi havde bombetruslen i klar erindring. Derfor gik der ikke mange timer efter attentatet i Paris, før medarbejdere begyndte at kontakte mig eller sikkerhedsrepræsentanten og spørge, om ledelsen har styr på sikkerheden. Og vi har – parallelt med, at vi har bragt tegningerne – haft diskussioner om, hvordan vi kan stramme op på sikkerheden.«
»Det har også vist sig, at der var huller i systemet. For eksempel havde vi en alment kendt kode, som kunne give adgang til bygningen uden adgangskort. Vi havde også to døre til en personaleindgang bag i bygningen, som fejlagtigt var ulåste. Det har vi rettet op på nu. Vi har også rundsendt vores trusselspolitik til medarbejderne. Den har vi haft i mange år, men det er en reminder om, hvad du skal gøre, hvis der for eksempel indtelefoneres en bombetrussel,« siger Per Westergård.
2 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Nåh, de synes nu at sparke ud efter alle religioner med lige stor kraft. Se nu den her: http://politiken.dk/kultur/medier/ECE2511045/saadan-er-det-ny-charlie-hebdo-muhammed-stive-pikke-og-alvor/
Det er klart, der er nogle muslimer der tager afstand fra det at tegne noget, der kunne forestille Muhammed, fordi det i nyere tid er et dogme ikke at afbillede ham, men der skal da for søren tages stilling til HVORDAN Muhammed fremstilles. Det er da klart meget mindre provokerende at tegne en tilgivende profet end at trykke nogle af de "ondskabsfulde" tegninger, som CH også har bragt.
Gad vide om CH også tegnede "ondskabsfulde" tegninger af ekstreme jøder og heriblandt de to fremtrædende israelske ministre Lieberman og Bennet. Og om de ville have været bragt i danske medier.
Jeg har ikke set alle de i danske medier trykte forsider, men ovennævnte hadske herrer var næppe dukket op til demonstrationen i Paris eller Israel tilbudt tegnerne begravet i Israel, hvis de havde tegnet jøder og hvad der er tabu for dem på samme måde som de tegnede om kristne og muslimer.
Hvem har f.eks.tegnet og trykt en karrikatur af forhudsamputationen af en baby?