Aktindsigt

Region Syddanmark: Vi skulle ikke have uddelt karensperiode

Region Syddanmark har brugt eksorbitant mange ressourcer på at behandle aktindsigter fra ”skribenten fra Varde”, siger HR-direktøren i regionen

Region Syddanmark har fået kritik for, at regionen i marts 2023 gav Tommy Søndergaard fra hjemmesiden Gotommy.dk besked om, at han var afskåret fra at søge om aktindsigt indtil videre.

Baggrunden for karensperioden var, at Tommy Søndergaard, der kalder sig ”skribenten fra Varde” søgte om aktindsigt 41 gange på blot fem måneder.

”Det er et usædvanligt højt tal, og det betød, at vi måtte afsætte eksorbitant mange ressourcer til at behandle sagerne,” forklarer Lene Borregaard, HR-direktør i Region Syddanmark.

Men at give Tommy Søndergaard karantæne var ikke den rigtige måde at gøre det på, slog Ankestyrelsen fast 15. september.

Ifølge Ankestyrelsen kan man nemlig ikke tildele karensperioder til personer, der søger om aktindsigt, uanset hvor meget de søger.

”Vi skulle rent praktisk have håndteret det på en anden måde, og det retter vi ind efter og tager til efterretning, og vi har meddelt Tommy Søndergaard, at vi har genoptaget behandlingen af hans anmodninger,” siger Lene Borregaard.

Loft på 10-15 anmodninger

Hun hæfter sig ved, at Ankestyrelsen giver regionen ret i, at det er i orden at afvise aktindsigt med henvisning til det meget høje ressourceforbrug.

Men i stedet for at uddele en karensperiode skulle region Syddanmark løbende have kigget seks måneder tilbage for at se, om Tommy Søndergaard havde overskredet de 10-15 anmodninger, som ifølge Ankestyrelsen er loftet.

Over for Journalisten rejste Tommy Søndergaard i sidste uge spørgsmålet, om andre borgere mon har oplevet at blive lagt på is ligesom ham.

Til det siger Lene Borregaard:

”Jeg har ikke kendskab til, at vi i andre tilfælde har haft behov for at bruge den her bestemmelse og begrænse adgangen til aktindsigt.”

Tommy mener, at det burde være en overkommelig opgave at finde dokumenterne frem, fordi han er meget præcis, når han søger om aktindsigt.

Men ifølge Lene Borregaard er det ofte mere tidskrævende at behandle ansøgningerne, end man skulle tro.

”Du skal ofte involvere flere mennesker, og du skal sikre dig, at du sender rigtige oplysninger afsted. Og i det her tilfælde tog det eksorbitant meget af vores tid,” siger Lene Borregaard.

Tavshed i fratrædelsesaftaler

Tommy Søndergaard skriver på hobbybasis om blandt andet den offentlige forvaltning. Det var for eksempel Tommy Søndergaard, der i januar 2022 kunne afsløre, at en ansat på Esbjerg Sygehus var blevet afkrævet tavshed i sin fratrædelsesaftale.

Omtalen førte til, at Folketingets Ombudsmand gik ind i sagen, og i dag er klausuler om fortrolighed i fratrædelsesaftaler ikke længere standard i Region Syddanmark.

I et interview i sidste uge med Tommy Søndergaard blev Region Syddanmark ikke forelagt kritikken fra Tommy Søndergaard. Det beklager Journalisten, ligesom vi beklager, at det fremgik, at Tommy Søndergaard havde søgt om aktindsigt 30 gange på 18 måneder. Det korrekte tal er ifølge Region Syddanmark 41 gange på fem måneder.

0 Kommentarer