Regeringskritisk radiokanal i Ungarn er lukket

EU har i sidste uge sendt et brev til Ungarn og opfordret til, at Klubradio får lov til at sende, indtil højesteret har taget stilling til sendetilladelsen

Det er slut for Ungarns regeringskritiske radiokanal Klubradio, der ikke har fået fornyet sin sendetilladelse, der udløb ved midnat.

Det er Ungarns medieråd, som premierminister Viktor Orban har stor indflydelse over, der i september besluttede ikke at ville forlænge sendetilladelsen. På det tidspunkt lød begrundelsen, at Klubradio ikke holdt medierådet opdateret på, hvorvidt kanalen levede op til kravene om kvoter for at spille ungarsk musik.

Det fik Klubradio til at appellere afgørelsen til byretten i Budapest, hvilket retten afviste i sidste uge.

Fremover vil Klubradio derfor kun kunne høres på nettet, hvilket møder kritik fra Reporters Without Borders.

“Med støtte fra Ungarns retssystem har medierådet brugt et administrativt påskud til at give et stort slag til medie-diversiteten,” siger Pavol Szalai, der er chef for RFS’ afdeling for EU og Balkan, i en udtalelse.

Organisationen beder samtidig EU-Kommissionen om at undersøge Ungarns medieråds uafhængighed.

EU har sendt brev til Ungarn

Ifølge Reuters har EU udtrykt bekymring i forhold til pressefriheden i Ungarn. Det er sket i et brev, som EU-Kommissionens chef for netværksenheder, Roberto Viola, i sidste uge har sendt til Ungarns EU-ambassadør, Tibor Stelbaczky.

I det brev beder han Ungarn om at sikre, at Klubradio kan blive ved med at sende på frekvensen, indtil Højesteret har taget stilling til sagen.

“Jeg vil bede de ungarske myndigheder om at tage affære og afvente de igangværende retssager og en endelig beslutning om rettighederne til frekvensen, og til at sikre, at kravene i EU-lov bliver respekteret og samtidig undgå, at der bliver gjort uoprettelig skade på den nuværende indehaver af frekvensen,” skriver han ifølge Reuters i brevet.

Han understreger ifølge Reuters, at Ungarn som medlem af EU bør respektere ytringsfriheden.

Viktor Orban er gennem en længere periode blevet kritiseret for at have taget kontrol med landets medier, og Ungarn ligger i øjeblikket som nummer 89 på Reporters Without Borders’ rangliste for pressefrihed.

0 Kommentarer