Regeringskritisk avis i Hongkong tvunget til at lukke efter razzia

Apple Daily kan ikke få adgang til sine konti og bliver derfor tvunget til at lukke, efter at flere chefer er blevet anholdt efter Kinas sikkerhedslov

Den prodemokratiske og regeringskritiske Hongkong-avis Apple Daily kan snart ikke holde den kørende længere.

Det siger Mark Simon, rådgiver i Next Digital, der udgiver avisen, til nyhedsbureauet Reuters.

Meldingen kommer, efter at flere chefer og direktører blev anholdt under en razzia på avisen i slutningen af sidste uge. Fem personer blev anholdt og er blevet sigtet efter Kinas sikkerhedslov.

Sigtelserne gør, at alle midler er blevet indefrosset, og journalisterne arbejder derfor i øjeblikket uden at få løn.

”Vi troede, vi ville være i stand til at klare den til slutningen af måneden. Det bliver bare sværere og sværere,” siger Mark Simon.

”Det er i bund og grund et spørgsmål om dage,” tilføjer han.

Forsøg på at stoppe pressen

Blandt de anholdte er chefredaktør Ryan Law og administrerende direktør Cheung Kim-hung. Begge er sigtet efter sikkerhedsloven for at have samarbejdet med udenlandske kræfter i forbindelse med flere artikler. Det er første gang, sikkerhedsloven er blevet taget i brug over for medier i Hongkong, der i løbet af den seneste tid har været udsat for et stigende pres fra Kinas myndigheder.

Ifølge det internationale journalistforbund IFJ blev der beslaglagt for en værdi af 3,2 millioner dollars, da 500 betjente fredag morgen ransagede kontorerne.

”Det her er et vanvittigt angreb på en stemme for uafhængighed og demokrati i Hongkong og følger en vedvarende kampagne med afskrækning af Apple Daily, siden den nationale sikkerhedslov blev trukket ned over befolkningen i Hongkong,” skriver IFJ i en udtalelse.

”Den overdrevne brug af magt fra Hongkongs politi for at forstyrre Apple Dailys arbejde er en forstyrrende udvikling og viser, hvor langt myndighederne er klar til at gå for at gøre den kritiske presse i Hongkong stille,” lyder det videre.

Stifter dømt for demonstration

Også rådgiveren Mark Simon er eftersøgt efter sikkerhedsloven i Hongkong og befinder sig derfor i USA.

”Vores problem er, at Sikkerhedsministeriet og politiet ikke vil lade os betale vores journalister, de vil ikke lade os betale vores medarbejdere, og de vil ikke lade os betale vores investorer. De har låst vores konti inde,” siger han til CNN.

Det er ikke kun de fem anholdte fra fredagens razzia, der sidder fængslet. Det samme gør Jimmy Lai, der er stifter af Next Digital og Apple Daily og en af Hongkongs fremmeste demokratiforkæmpere.

Jimmy Lai har siden december været anholdt og anklaget for svindel i forbindelse med udlejning af den bygning, der huser Apple Daily. I slutningen af maj blev han idømt 14 måneders fængsel for at organisere en stor prodemokratisk demonstration, der fandt sted 1. oktober 2019.

Stifteren er så sent som i dag blev udråbt som vinder  af Gwen Ifill Press Freedom Award, som uddeles af CPJ – komitéen for beskyttelse af journalister. Prisen vil blive overrakt ved en ceremoni til november, men grundet anklagerne mod Jimmy Lai er det langtfra sikkert, han kan deltage.

0 Kommentarer

Læs også

Eksperter: Hongkongs status som fristed for journalister er truet

09. OKTOBER 2018
Fængslet avisejer fra Hong Kong hyldes

Fængslet avisejer fra Hongkong hyldes

09. DECEMBER 2020