Regeringer myrder flere journalister end kriminelle

Regeringer bruger krig som undskyldning for at myrde journalister, der er besværlige eller bedriver propaganda for fjenden. Det skriver New York Times' David Carr. Han nævner Israel som eksempel

Regeringer bruger krig som undskyldning for at myrde journalister, der er besværlige eller bedriver propaganda for fjenden. Det skriver New York Times' David Carr. Han nævner Israel som eksempel

Krig bliver brugt som regeringers dårlige undskyldning for at genere eller endda myrde journalister. Sådan lød det fra Guardians chefredaktør, Alan Rusbridger, ved Committee to Protect Journalists' (CPJ) årlige middag.

Der er sket et nybrud, fordi regeringer i højere grad er begyndt – på lige fod med narkobaroner og kriminelle – at jage journalister. Det skriver New York Times' medieskribent David Carr.

"At gå målrettet efter journalistikken er blevet en trend, og nu er også regeringer at tælle blandt de folk, der chikanerer og dræber journalister," sagde Alan Rusbridger.

Tal fra CPJ viser, at en tredjedel af alle mord på journalister bliver begået af regeringsfolk og deres kumpaner. Det er en større andel af journalistmord, end terroristgrupper og kriminelle netværk står for.

Samme dag som middagsselskabet blev afholdt i USA, blev tre journalister dræbt i Gaza af israelske missiler. Men ifølge New York Times valgte den israelske hær – i stedet for at unddrage sig ansvaret eller udlægge det som en fejltagelse – at forklare angrebet med sætningen:

"Målene er personer, der har relevans i forhold til terroraktivitet."

Men den forklaring er farlig, mener David Carr.

"Det er altså nået så vidt: At dræbe medarbejdere på nyhedsmedier kan retfærdiggøres med en sætning så amorf som "relevans i forhold til terroraktivitet"," skriver han.

David Carr medgiver, at målene kan have haft en politisk sympati, som også har smittet af på deres dækning. Men det berettiger ikke en regering til at myrde dem, mener han. Carr henviser til en udtalelse fra organisationen Human Rights Watch.

"Civile broadcasting-faciliteter er ikke at betragte som legitime militære mål, bare fordi de sender pro-Hamas eller anti-israelsk propaganda," lyder det.

I onsdags blev nye tal for myrdede journalister også offentliggjort af International Press Institute (IPI). Heraf fremgår det, at 119 journalister er blevet slået ihjel i år, imens de var på arbejde – det højeste tal, siden IPI begyndte at tælle i 1997.

Du kan følge David Carr på Twitter her.

0 Kommentarer