Regeringens spindoktorer mangler nødvendig viden

Regeringen forsømmer at klæde ministrenes spindoktorer på i forhold til, hvad de må og ikke må, når de servicerer deres ministre. Kun en del af de nuværende 17 særlige rådgivere har været på de lovede kuser i offentlige spilleregler,

Regeringen forsømmer at klæde ministrenes spindoktorer på i forhold til, hvad de må og ikke må, når de servicerer deres ministre. Kun en del af de nuværende 17 særlige rådgivere har været på de lovede kuser i offentlige spilleregler,

Det er dagbladet Politiken, der i dag kan afsløre, at Regeringen ikke lever op til egne løfter. I forbindelse med den såkaldte spindoktorbetænkning fra 2004 blev det ellers et krav, at ny spindoktorer – eller særlige rådgivere om man vil – løbende skulle sendes på kursus i de offentlige spilleregler.

Men ud af de nuværende 17 spindoktorer er det eksempelvis blot de 10, der har været på det lovede kursus. Og det til trods for, at tidligere finansminister Thor Pedersen (V) tilbage i 2005 skrev til Folketinget, at der ville blive holdt et kursus, hver gang der var ansat 3-4 nye særlige rådgivere.

Politiken kan endvidere oplyse, at Rigsrevisionen allerede for et par år siden påpegede, at regeringen ikke levede op til det lovede.

»Der er tale om rådgivere, som går direkte ind i topplaceringer i ministerierne som ministerens nærmeste personlige rådgivere«, siger pressejurist og forskningschef på Danmarks Journalisthøjskole Oluf Jørgensen til avisen.

Han påpeger samtidig, at de nyudnævnte særlige rådgivere ofte er folk, som slet ikke har har det nødvendige kendskab til de forvaltningsretlige principper, fordi de aldrig har fået den nødvendige uddannelse. Og netop derfor er det »meget væsentligt, at henstillingen fra betænkningen om faste kurser bliver fulgt,« siger han.

Oluf Jørgensen påpeger over for Politiken, at i de seneste år da også har været flere eksempler på uheldig adfærd blandt spindoktorerne. Eksempelvis hvor embedsmænd har følt sig presset af særlige rådgivere til at slette mail, og særlige rådgivere, der er afsløret for i strid med reglerne at have talt usandt over for pressen.

»Jeg er tilbøjelig til at tro, at flere af de skandalesager, vi har været vidner til de senere år, kan hænge sammen med, at toprådgivere mangler solid indsigt i regler og principper«, siger Oluf Jørgensen til Politiken.

Dansk Journalistforbund undrer sig over, at regeringen ikke har levet op til betænkningen fra 2004:

»Vi anbefalede i betænkningen et introduktionskursus, som det var vores mening, at enhver særlig rådgiver skulle gennemgå hurtigst muligt efter sin tiltræden. Også selv om den særlige rådgiver ikke selv finder det nødvendigt. Det er alle parter bedst tjent med«, siger kommunikationschef i DJ, Esben Ørberg.

Læs mere i Politiken.

2 Kommentarer

Michael Bjørnbak Martensen
8. MAJ 2011
Re: Regeringens spindoktorer mangler nødvendig viden

Den udprægede tænkning i den offentlige administration http://www.leksikon.org/art.php?n=1633 skal der nok mere end et kursus til at forandre.

Men det er da befriende, at vi har gode seriøse fagfolk som Oluf Jørgensen til at løfte fingeren og trykke utysket på maven. Men ærgerligt, at politikerne er så opppusted, at de ikke mærker noget. 

Vi fodres derfor med en talestrøm om hvor forfærdeligt det er i andre lande, alt i mens demokratiet og etikken herhjemme fortoner sig i tant, fjas, spin, fis og ballade. 

Jarl Cordua
8. MAJ 2011
Re: Regeringens spindoktorer mangler nødvendig viden

Når nu ingen andre vil sige det, så gør jeg,

Hvorfor dog spilde tiden på at gå på sådan et latterligt kursus, som er fuldstændigt ligegyldigt for spindoktorerne og deres arbejdsgivere. Der er da meget andet at bruge tiden på en sådan noget pjat, der alene skal tilfredsstille et par kværulanter i oppositionen inklusive Oluf Jørgensen.