Regeringens offentlighedslov smuldrer

Både Liberal Alliance og kristendemokraten Per Ørum Jørgensen rynker på næsen af regeringens forslag til en ny offentlighedslov.

Både Liberal Alliance og kristendemokraten Per Ørum Jørgensen rynker på næsen af regeringens forslag til en ny offentlighedslov.

»Vi stemmer ikke for,« siger Simon Emil Ammitzbøl fra Liberal Alliance til Berlingske. Dermed er regeringen afhængig af kristendemokraten Per Ørum Jørgensen for at få stemt offentlighedsloven igennem. Men heller ikke han er videre positivt indstillet over for regeringens lovforslag.
»Det ser ud til at være i modstrid med regeringens principper om ytringsfrihed og åbenhed,« siger han til Berlingske. »Jeg vil vente med at forholde mig endelig til det«.

Oppositionspartierne med Socialdemokraterne i spidsen har længe sendt heftig kritik af sted mod regeringens udspil om åbenhed i administrationen, og kritikken breder sig altså nu i Folketingssalen. Og det kunne få indflydelse på Dansk Folkepartis indstilling til lovforslaget.
»Det er et af de forslag, hvor det ville være sundt og godt med et bredt flertal. Og ingen kan være interesseret i at der opstilles en magtbrynje,« siger Dansk Folkepartis Peter Skaarup.

Kritikken af offentlighedsloven har raset op til i dag. Tirsdag skrev Information at der i lovforslaget ikke bliver kompenseret for den omstridte paragraf 24, der fritager dokumenter til ministerbetjening fra aktindsigt.

Derudover har flere prominente jurister i kraftige vendinger kritiseret aspekter ved lovforslaget, der vil fritage dele af spindoktorers kommunikation fra aktindsigt.

Offentlighedsloven er på dagsordenen, når Folketingets retsudvalg mødes i dag.

0 Kommentarer