Regeringens modtræk skridt for skridt

 Hvad opnår man ved at overvåge journalisterne?

 

Hvad opnår man ved at overvåge journalisterne?

Man har fra begyndelsen vidst, at der var en kritisk film på vej, og derfor har det været vigtigt at være så godt forberedt på kritikken som muligt. Man kalder det for issues management, når myndigheder prøver at indsamle oplysninger fra parter, der forsøger at påføre organisationen en krise. Eksemplet med »Den hemmelige krig« er usædvanlig ved, at filmen har været så længe undervejs.

Hvad opnår man ved at kritisere, at nogle medier må skrive om filmen før premieren?

Ved at kritisere filmmagerne for metoden kan regeringen komme på banen uden at svare på kritikpunkterne i filmen. Det er helt almindeligt, at journalister deler lunser ud af en historie for at skabe omtale i andre medier. Forskellen her er, at »Den hemmelige krig« retter en voldsom kritik mod statsministeren.

Hvad opnår man ved at sige, at Frank Aaen har været med i tilblivelsen af filmen?

Det er en slags proces- og personspin, hvor man flytter fokus væk fra substans, til at filmen er venstreorienteret propaganda. I stedet for en journalistisk film bliver det gjort til en politisk film. Man deler folk op i får og bukke, og ens holdning til filmen handler først og fremmest om politisk ståsted. Det er et meget effektivt spinvåben.

Hvad opnår man ved at angribe det faktuelle i filmen?

Det er en mulighed for at komme på banen i sagen. De andre aviser kan ikke uden videre anklage DR for at være utroværdige. Men de er parate til at skrive om faktuelle fejl. Regeringen har været god til at koble det faktuelle niveau med en grundliggende kritik af DR. I den forbindelse har man været dygtig til at spotte alliancepartner og bruge dem offensivt i deres egen kommunikation. DR er inde i en stime af problemer, og man har lagt sig i slipstrømmen af den diskussion.

Hvad opnår Forsvarsministeriet ved at oprette en hjemmeside?

Det handler om, at man gerne vil give sin version af sagen. Men på symbolplan opnår man desuden at signalere åbenhed. I kommunikationsverden taler man meget om åbenhed og om at lægge fakta åbent frem, men det er serveret i en bestemt sammenhæng og på en bestemt måde. Man plejer at sige, at jo flere fakta, man giver, desto færre oplysninger efterspøger folk.

Kilde: Lotte Hansen, journalist og strategisk-politisk presserådgiver for Advice.

Læs også: Ministeriel mandsopdækning, Mødt af tavshed og spin og Debatten der døde

0 Kommentarer