Regeringens medieudspil: DR skal spare

DR's budget skal skæres med 2 procent, fordi erhvervslicensen afskaffes, lyder det i regeringens medieudspil. Venstre hilser udspillet velkommen. »Man kan ikke både bede om, at DR skal producere mere og samtidig skære ned,« mener SF's medieordfører

DR skal have 75 millioner kroner mindre til at lave public service for, mener regeringen, der har fremlagt forligskredsen nogle af hovedpunkterne til et nyt medieforlig. I udspillet står der, at der skal mere dansk indhold på ungdomskanalen DR3, og DR skal komme med et oplæg til, hvordan man kan dele sit indhold med private streaming-tjenester. Det skriver Mediawatch (kræver abonnement).

Der er i udspillet ikke nævnt noget om, at DR skal producere færre nyheder på nettet – et krav Danske Medier ellers har fremsat adskillige gange.

Venstres mediepolitiske ordfører, Ellen Trane Nørby, siger, at det er Venstres holdning, at hovedparten af DR's netnyheder skal være egenproducerede.

»Vi ønsker ikke en tysk model. Vi ønsker heller ikke, at nyhederne på dr.dk skal begrænses til 150 tegn. Men vi vil kræve, at omdrejningspunktet på nettet bliver DR's egne nyheder – og ikke, hvad de høster fra andre,« siger hun til Journalisten.

I dag er 39 procent af DR's netnyheder egenproducerede, mens resten kommer fra nyhedsbureauer og andre medier, især dagbladene.

»Det burde være omvendt, så de egenproducerede historier udgjorde broderparten,« forklarer hun.

SF's mediepolitiske ordfører, Özlem Cekic, finder det naturligt, at regeringen ikke begrænser antallet af citathistorier på nettet. For hende er det naturligt, at DR lægger nyhederne ud, hvor brugerne er:

»Hvad skulle man ellers gøre? Danskerne betaler jo DR, og derfor skal de også have noget for deres penge.«

Özlem Cekic stiller sig til gengæld uforstående over for, at regeringen vil afskaffe erhvervslicensen, der årligt indbringer omkring 75 millioner kroner.

»Hvorfor skal for eksempel Carlsberg med 1.000 ansatte ikke betale licens, når Fru Jensen skal? Den besparelse svarer til, at man havde indført vores forslag om en ungerabat. Regeringen vælger at lette vilkårene for erhvervslivet frem for de unge,« siger hun

Ellen Trane Nørby (V) mener, at afskaffelsen af erhvervslicensen er en god nyhed for små og nystartede erhvervsdrivende, der i forvejen har mange udgifter.

»Det er en fin måde at give en håndsrækning til erhvervslivet i Danmark. Det hilser vi meget velkommen,« fortæller hun.

Afskaffelsen betyder, at DR skal effektivisere for 75 millioner kroner, og det kan koste arbejdspladser, mener Özlem Cekic.

»Det kan ikke betyde andet, end at man skal løbe hurtigere, og at man må afskaffe personale. Man kan ikke både bede om, at DR skal producere mere og samtidig skære ned,« siger hun.

Det fremgår også af udspillet, at regeringen ønsker, at TV 2 fortsat skal være statsejet, mens licensmidlerne til TV 2-regionerne skal beskæres med 2 procent (10 millioner kroner).

DR modtager i alt 3,7 milliarder i medielicens.

0 Kommentarer