Ritzau har bedt om aktindsigt i korrespondancen til og fra burkaudvalget, men har intet modtaget. Det er i lodret strid med offentlighedsloven, siger mediejurist Oluf Jørgensen.
Efter at jurister i Justitsministeriet sidste år slog fast, at De Konservatives forslag om at forbyde burkaer var grundlovsstridigt, nedsatte regeringen et såkaldt burkaudvalg. Ritzaus Bureau har bedt om aktindsigt i udvalgets arbejde, men onsdag skriver bureauet, at det endnu ikke fået udleveret noget materiale.
I et brev skriver Indenrigs- og Socialministeriet, at det skyldes "principielle overvejelser vedrørende spørgsmålet om aktindsigt", hvilket Ritzau uden held har forsøgt at få uddybet. Denne forklaring er på kollisionskurs med offentlighedsloven, mener Oluf Jørgensen, der er mediejurist og afdelingsforstander ved Journalisthøjskolen.
"Det er helt ude i hampen og et pinligt eksempel på den lukkethedskultur, der præger dele af centraladministrationen," siger han til Ritzau.
Burkaudvalget har bedt forskere på Københavns Universitet om at lave en undersøgelse, og den har Ritzau fået afslag på at få aktindsigt i. Dekan Kirsten Refsing henviser til, at der er indgået en "hemmelighedsklausul", og at universitetet har lovet at holde undersøgelsen fortrolig, indtil udvalget er færdigt med sit arbejde.
Også denne afvisning er ulovlig, vurderer Oluf Jørgensen.
»Københavns Universitet er også underlagt offentlighedsloven, og derfor har man ret til at få undersøgelsen udleveret,« siger han til Ritzau og betegner kontrakten om hemmeligholdelse som ugyldig.
Kamal Qureshi fra SF vil nu bede indenrigs- og socialminister Karen Ellemann (V) forklare ministeriets hemmelighedsklausul.
»Det er hykleri af dimensioner, at en regering, der taler om åbenhed og ytringsfrihed, selv tager burka på, når det handler om at vise, hvad de render rundt og laver,« siger han til Ritzau, der ikke har kunnet få kommentarer fra ministeren.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.